Pui toscan gatit la caramida incinsa
Reteta de pui toscan gatit la caramida incinsa este o una de inspiratie italiana, plina de arome cu iz mediteranean, o reteta de zi cu zi dar si de ocazie, de gatit si in aer liber dar si in casa, la cuptor. E delicioasa, parol.
Pui toscan gatit la caramida incinsa – reteta detaliata, printabila

Pui toscan gatit la caramida incinsa
Reteta VIDEO
Ingrediente
- 1 carne de pui intreg
- apa sau bere, pentru stropit
- piper negru, proaspat macinat
- sare de mare
Marinada
- 3 linguri ulei de masline
- 1 lingura boia de ardei
- 2 - 3 catei usturoi
- 1 lamaie coaja si zeama
- cimbru
- rozmarin
Accesorii
- 2 caramizi curate
Mod de preparare
- Incepem prin a pregati puiul: uitandu-va la fotografii, cred ca v-ati dat seama ca arata cam ciudat ca si cum as fi scapat friptura in sosea si a trecut tirul peste ea. N-a fost chiar asa dar…. pe aproape caci, ei na, l-am aplatizat eu insami, taind si scotand coloana vertebrala cu ajutorul unei foarfece speciale de taiat puiul. Tehnica se numeste “fluture” si e musai daca vrei sa pregatesti pui toscan. Daca foarfecele e bine ascutit, e mult mai usor decat pare si bonus, puiul se face muuuult mai repede.
- Asadar cu foarfecele special scoatem coloane vertebrala decupand si de o parte si de cealalta a ei.
- Luam apoi un cutit cu lama scurta si, cu atentie, scoatem si osul pieptului.
- Si iete asa, puiul se va aplatiza lejer si se va gati uniform.
Marinada
- Pregatim marinada, amestecand trei linguri de ulei cu usturoiul zdrobit, o lingurita sare, o lingurita piper si trei lingurite de boia (plus coaja de lamaie de doriti).
- Cu aceasta marinada ungem bine bine puiul pe pielita si lasam sa….se aromatizeze si cateva ore daca avem timp.
Gatitul la foc
- Pregatim caramizile, curatindu-le si invelindu-le in folie de aluminiu. Eu numai am spalat, n-am mai invelit-o in folie caci nu intentionam sa o pun direct pe pui ca in reteta originara.
- Am incins cuptorul la 200 grade C.
- In mod normal, puiul se scurge si se pune direct deasupra carbunilor incinsi pentru cateva minute pe fiecare parte dupa care se trage pe gratar unde e focul mai molcom, se pune deasupra puiului caramida deja incinsa si invelita in folie de aluminiu si se lasa sa se faca, stropind din cand in cand cu apa sau bere ca sa nu se usuce.
- Eu am folosit farfuria de jos a vasului roman in care am asezat puiul, l-am bagat la cuptor iar deasupra am pus grilul cu caramida incinsa.
- Intai am asezat-o cativa centimentri mai sus, apoi am coborat grilajul chiar deasupra puiul cat sa pot trage sa-l mai scot sa-l stropesc din cand in cand (asa la vreo zece minute) cu bere.
- La cuptorul meu a duratvreo ora si a iesit delicios, pielea crocanta si fara grasime, carnea frageda si delicioasa – v-am zis, se topea in gura.
Notite bine de stiut
Disclaimer
Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Delicios!!!!!!
Moaaaa, ce ai facut tu aici!
Am inghitit in sec! Pe bune@!
Foarte fain. foarte foarte!
E minunata reteta si foarte frumos prezentata. Dar ca sa respecti reteta originala de ce nu ai folosit un vin rosu in loc de bere, chiar daca nu era vin Toscan, de unde si denumirea. O zi frumoasa!
OMG !! cum arata copanu’ 😉 dementiala poza!! produsul e delicios ofc ! pupici
ce bine arata!!!
Pupici!
arata extraordinar de bine,imi ploua in gura!
Arata grozav si e tare delicios!!!!Pupici!
Arata grozav de bine, deja ma ling pe degete :)! Puup!
Grazie, grazie tuturor:))))))))
Sara, in reteta clar era de ales intre bere si apa, ideea ta cu vinul toscan e tare misto:)