|

Pui supreme, reteta detaliata de piept de pui fraged si delicios VIDEO

Piept de pui cu un gust excelent si o textura frageda de se topeste in gura

Pui Supreme, gatit crocant la exterior, moale si fraged la interior, cel mai delicios piept de pui gatit pe care l-am gustat pana acum. Reteta lui Gordon Ramsay.

Recunosc ca pana acum detestam sa mananc piept de pui – aceasta aversiune vine din copilarie. Cred ca singura reteta in care il toleram era salata boeuf, si acolo cu masura. Mi se parea atos, uscat, lipsit de orice gust.

De aceeea cand l-am vazut pe Gordon Ramsay promitand un piept fraged , am zis ca….musai sa incerc dar, sincer, aveam niste rezerve serioase ca-mi va place. Plina de neincredere, am incercat reteta cu doar o jumatate de piept de pui, chiar nu credeam ca ar iesi ceva sa-mi placa….

Ei bine, m-am inselat – chiar este delicios. Aproape ca nu-mi venea sa cred, asa ca a doua zi, am mai facut o tura, de data asta am gatit trei jumatati de piept. Prima oara gatisem intr-o tigaie de inox, a doua oara in tigaia grea de fonta. Am observat ca in tigaia de fonta e cu o idee mai crocant exteriorul, in rest la fel de delicios. De aceea, eu zic sa variati si diverse oale si tigai cand o gatiti si vedeti diferentele si preferintele. Ramsay recomanda folosirea unei tigai sau oale de inox cu fund gros.

La drept vorbind, n-ar fi trebuit sa fiu asa surprinsa ca a iesit atat de bun. Doar am mai gatit pui in unt– reteta Juliei Child de data asta – si am vazut cat de delicios poate fi. Dar nu m-am asteptat ca si pieptul de pui gatit in crusta proprie, formata in urma frigerii in unt sa dezvolte asemenea arome si texturi in interior.

Ce este pui supreme?

Pui Supreme este o reteta care isi trage numele de la muschiul de la pieptul puilui aflat pe osul pieptului, considerata a fi cea mai buna parte (suprema) a unei pasari.

Reteta lui Gordon Ramsay e nitel mai elaborata, eu m-am limitat pentru inceput doar la gatirea pieptului de pui, prea eram curioasa sa gust. Voua o sa va scriu intreaga reteta, oricum sunt convinsa ca tura urmatoare o voi gati cu sos cu tot.

Ce mai vroiam sa va spun…in poza de prezentare, se vede mai mult lichid si poate aveti impresia ca s-a scurs din pui cand l-am taiat. Nu, din pui nu s-a scurs lichid, lichidul l-am adaugat eu crezand ca ar arata mai apetisant astfel in poza. Puiul are o textura frageda, nu e uscat in interior dar nici nu se scurge lichid din el, daca il lasam putin sa se aseze dupa ce l-am gatit (cum si indica de altfel reteta), sucurile se redistribuie in carne si o face mai savuroasa.

Oricum, sosurile si garniturile pot varia, carnea se gateste la fel. Respectati reteta si va iesi delicioasa.

Reteta VIDEO

Pui supreme – reteta scrisa si VIDEO

Rețeta o aveți mai jos, detaliata pas cu pas, in plus aveți si varianta VIDEO mai sus, amandoua sper sa va fie de mare folos.Nu uitați sa va abonați si la canalul meu Youtube, daca vreți sa fiți notificați ori de cate ori public ceva nou, nu uitați sa activați si clopoțelul.

Piept de pui cu un gust excelent si o textura frageda de se topeste in gura
5 from 1 vote
pregatire 20 minutes
timp de preparare 45 minutes
0 minutes
timp total 1 hour 5 minutes
fel Fel principal
bucatarie americana
portii 4 portii
calorii 90 kcal

Ingrediente

pui Supreme

  • 4 bucati piept de pui cu piele si fara os
  • sare de mare
  • piper negru, proaspat macinat
  • 50 g unt ghee sau 3 linguri ulei de samburi de struguri
  • 4 catei usturoi zdrobiti
  • cimbru
  • 100 g unt

sos

  • 2 bucati ceapa rosie taiate fin
  • 60 ml brandy poate fi inlocuit cu 3 ml suc de mere
  • 175 ml supa concentrata de pui
Vrei sa tinem legatura?Click pe Youtube si te abonezi imediat

Instructiuni

Dezosarea pieptului de pui

  • Cu partea cu piele in sus a pieptului, crestati carnea peste osul central al pieptului (numit si carena sternului), de sus pana jos.
  • Scoatem carnea de pe oasele toracelui, mergand cu grija cu cutitul si taind de-a lungul oaselor. Am gasit usor sa desprind carnea chiar si cu mana, tinand un deget pe langa os si impingand usor.

Prepararea pieptului de pui

  • Pas obligatoriu: pieptul de pui trebuie scos de la frigider cu o ora inainte de a ne apuca de gatit si lasat la temperatura camerei. Daca il gatim direct de la frigider, se va usca la gatit inainte sa apuce sa se gateasca in interior si nu se va gati cum trebuie.
  • Pune o tigaie pe foc mare si adauga uleiul din samburi de struguri. Uleiul de samburi de struguri zice Ramsay, eu am folosit unt ghee, ideea este ca ne trebuie un lichid cu un punct mai inalt de prajire decat uleiul normal.
  • Micsoram focul pe mediu, adaugam usturoiul si cimbrul.
  • Cand uleiul sfaraie incins (nu-l punem inainte), punem puiul in tigaie cu partea cu pielea in jos.
    rumenim pieptul de pui
  • Nu mai miscam puiul in tigaie pana pielea si marginile nu se rumenesc – circa 4 minute dureaza dar supraveghem atent uleiul sa nu se incinga prea tare.
    nu inghesuim bucatile de pui in tigaie
  • Inclinam tigaia de coada intr-o parte si aducem bucata de piept de pui spre marginea tigaii unde s-a adunat uleiul, prajind si lateralele bucatii de carne, cate 10 secunde pe o laterala, 10 secunde cealalta laterala.
    aromatizam pieptul de pui
  • Cand pielea s-a rumenit, intoarcem puiul cu pielita in sus si adaugam 80 gr. unt in tigaie.
  • Pe masura de untul se topeste, cu atentie si continuu, stropim cu o lingura cu untul fierbinte din tigaie peste bucatile de pui, pana capata o culoare aurie. Operatiunea dureaza circa 3 minute.
  • Intoarcem iar puiul cu pielea in jos si punem cratita in cuptor pentru 10 minute pana e rumeneste iar sucurile devin clare.
  • Scoatem din cuptor si transferam puiul pe o farfurie ca sa se odihneasca.
  • Varsam excesul de grasime din tigaie intr-un bol mic.

Prepararea sosului

  • Punem tigaia in care am facut puiul pe aragaz, la foc mediu.
  • Adaugam ceapa taiata si 30 gr. unt.
  • Transferam usturoiul si cimbrul inapoi in tigaie.
  • Amestecand frecvent, continuam sa gatim timp de 4 minute pana cand ceapa se caramelizeaza.
  • Micsoram focul si, cu grija, turnam brandy in tigaie. Ai grija, in tigaie va izbucni o flama de un foc cauzat de alcool.
  • Razuim cu o spatula baza tigaii pana se curata si adaugam supa de pui concentrata, amestecam, asezonam sosul cu sare si piper.
  • Lasam sosul sa se gateasca cateva minute, apoi il strecuram intr-o oala mai mica.
  • Ca sa avem cat mai mult gust, apasam in sita cu spatula ceapa si usturoiul din strecuratoare pentru a trece savoarea lor in lichidul de sos.
  • Punem inapoi lichidul pe foc si gatim pana se reduce – circa 5 minute.

Asamblare si servire

  • Punem bucatile de piept de pui pe farfurie.
  • Imprastie sosul in jurul puiului, nu pe pui ca sa nu afecteze textura si gustul crocant, adaugam si o garnitura la alegere.

Nutrition

Serving: 100gCalories: 90kcal
Ai incercat reteta?Povesteste in comentarii cum ti-a iesit.!

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recipe Rating