Pui sote
|

Pui sote – Julia Child style

Cand am ales aceasta reteta: Pui sote, sincer nu ma asteptam ca dupa ce am sfarait carnea vreo 40 de minute in unt incins, sa nu fie ars si sa aiba un gust atat de delicios: crocant in exterior si moale, sa ti se topeasca in gura nu alta, in interior.

blank

Julia Child e foarte generoasa cu sfaturile, de fapt, nu cred ca am citit o carte de bucate in care micile detalii care fac diferenta sa fie mai clar subliniate. “Intr-un sote adevarat, – spune Julia –  puiul este gatit si asezonat  doar in unt sau in ulei si unt, fara a se adauga vreun alt lichid pana la final. E o modalitate rapida si delicioasa de a gati pui cu conditia sa fie servit imediat ce l-ai gatit. “ Pot eu s-o contrazic?

Ba. Mai trebuie sa spun ca rar poti posta din cartea Juliei o reteta care sa nu fie kilometrica daca pui la socoteala si diversele sosuri, optiuni colaterale ale aceluiasi fel, v-am spus ca e foarte generoasa in detalii.

Daca aveti nevoie de inspiratie pentru alte retete cu pui sau pasare, va sugerez o delicioasa tocanita de pui,  pentru si mai multe sugestii si mai multa inspiratie vedeti aici toate retetele de pe blog cu carne de pui si nu numai.

Pui sote – reteta completa, printabila

blank

Pui sote – Julia Child style

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
Pui sote este o reteta rapida si delicioasa de a gati carnea cu conditia sa fie servit imediat ce a fost gatit.
timp de pregatire 10 minutes
timp de gatire 25 minutes
timp total 35 minutes
fel de mancare fel principal
bucatarie clasica
portii 4 portii
calorii 6 kcal

Reteta VIDEO

Ingrediente
  

  • carne de pui pulpe sau piept ( 1 pulpa/ portie cred ca e suficient, nu?)
  • 1 lingura ulei
  • 2 linguri unt sau cat este nevoie
  • sare
  • piper
  • 1–2 linguri ierburi proaspete la alegere: busuioccimbru, tarhon sau o lingura de ierburi uscate

Mod de preparare
 

  • Reteta are doua faze:

Rumenirea carnii (circa 10 minute)

  • Spalam carnea de pui si o uscam bine si constiincios (ca daca nu e bine uscat, nu se rumeneste frumos) in prosoape de hartie absorbanta.
  • Intr-o tigaie antiaderenta, se incinge la foc moderat (eu am numit foc moderat momentul cand uleiul si unt sfaraiau in tigaie fara sa improaste nervos in stanga si in dreapta si pe principiul asta am mers toata reteta)- spuneam deci ca am incins uleiul si untul pana cand acesta din urma s-a topit.
  • Adaugam bucatile de pui cu pielita in jos, nu le inghesuim, trebuie sa fie lejere in tigaie.
  • Cand puiul prinde crusta rumena, intoarcem cu o spatula pe cealalta parte. Iarasi precizez: focul sa fie potrivit in asa fel incat grasimea sa fie fierbinte dar nu sa arda improscand.
  • Pe masura ce bucatile de pui sunt gata, le scoatem pe o farfurie unde le asezonam cu sare, piper si ierburile foarte maruntite si ne pregatim sa o reasezam in tigaie. Daca untul deja folosit e prea ars, il putem inlocui cu unt si ulei proaspat, asteptam sa se incinga inainte de a adauga bucatile de carne.
  • Trebuie sa stim ca in functie de carnea pe care o gatim, durata timpului de pregatire difera: astfel pieptul se face mai repede decat pulpele, de aceea daca sotam atat pulpe cat si piept, pentru gatirea finala (ce urmeaza in continuare) intai punem pe foc pulpele si abia peste 10 minute, adaugam si bucatile de piept. Acestea fiind stiute, trecem mai departe.

Gatirea propriu-zisa (circa 20 – 25 de minute)

  • Imediat ce untul s-a incins si am adaugat bucatile de pui, dam focul mai incet, acoperim totul cu un capac si-l lasam sa se gateasca incet 10 minute, dupa care putem adauga si pieptul (daca avem) mai putem adauga si  unt de e nevoie.
  • Acoperim cu capacul si continuam sa-l gatim la foc incet-moderat  inca un sfert de ora, intorcand bucatile de pe o parte pe alta de 2 – 3 ori in timpul asta.
  • Cum stim ca e gata? Intepam carnea (pulpele superioare ca-s mai groase) cu o furculita iar daca sucul ce iese din ea, este limpede, e clar: carnita e gata.
  • O putem servi cu ce garnitura ne pofteste inimioara.

Disclaimer

Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

 pui-sote1

Va spune eu: acest pui sote e bun bun bun, poate nu prea dietetic dar, macar din cand in cand, zau ca merita. E delicios.

Desi mie nu mi se pare ca ar avea nevoie, Julia ne recomanda doua sosuri speciale  pentru acest fel dar, despre asta, intr-o postare ulterioara si la fel de plina de informatii:))).

Similar Posts

13 Comments

  1. cartile juliei imi sunt foarte dragi! inca n-am avut dezamagiri, in vreo 5 ani de cand gatesc dupa retetele ei! supa ei de cartof si praz – potage parmentier – e singurul fel cu cartofi pe care il mananca printesa mea. puiul asta suna minunat!

    am vazut ca esti si daring baker acum. ce parere ai de provocarea de luna asta? eu sincer speram ceva mai primavaratec, mai light. sunt in cumpana, s-o fac, sa nu…

  2. Laura, si eu fac puiul intr-un fel asemanator, dar nu stiam de reteta Juliei Chial. Bine, eu nu sunt la curent cu aceste retete pentru ca engleza mea este insuficienta pentru a le descifra secretele. Dar sa stii ca eu scot pielea rumenita dupa gatire si o cedez, iar amatori gasesc. Asa impac cumva si dieta si gustul bun. Felicitari, pentru ca arata minunat!

  3. @ Ina, o am de pe net, in format electronic, nu am scos-o inca pe hartie dar vreau s-o fac pentru ca mie una, mi-e greu sa citesc carti, ba sa le si traduc, de pe calculator. La inceput mi-a fost greu cu limbajul culinar englez dar incep sa ma obisnuiesc.

  4. Dana, sunt si Daring Baker si Daring Cook. Tura asta cred ca trebuie sa prestez chiar de nu-mi prea surade reteta pentru ca lu na trecuta am vazut prea tarziu ca eram inclusa pe lista. Dar cine stie, poate n-o sa regret desi in general am reticente la multe budinci din astea de-ale lor englezesti.

  5. Elena, acum ma gandeam, retetele Juliei sunt universale, adica nu cred ca le-a inventat ea. Am tras concluzia asta si cand am gatit beouf bourguignon ce semana iszbitor cu tocana stramoseasca de vitel – mostenire din bucataria de la Orlat a familiei lui iubi. Marele merit al Juliei este ca stie sa explice totul foarte bine.:))))))))))))))

  6. Cred ca e super gustos! 🙂
    Am vazut si eu zilele astea filmul ”Julie si Julia” si mi-a placut asa de mult incat visez sa gatesc si eu ceva din cartea Juliei :)))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apreciaza reteta




Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.