Pui pe sticla la cuptor

53 Shares

Pui pe sticla la cuptor, reteta simpla dar extrem de gustoasa si de usor de facut, metoda veche si ingenioasa de a gati puiul la cuptor. Reteta de pui pe sticla la cuptor explicata pas cu pas.

Pui pe sticla la cuptor

Reteta de pui pe sticla la cuptor o stiu de cand eram mica, mama o facea din cand in cand si era de fiecare data delicios. In esenta, tehnica este simpla, un pui intreg pregatit si condimentat se infige intr-un borcan cu apa care se va aseza in picioare in cuptor. Asta este partea fixa a retetei, partea variabila lasa loc de improvizatie: ce condimente folosim, daca o marinam sau nu inainte sau daca o coacem cu apa sau cu bere.

Eu la reteta de fata, in primul rand, am tinut-o peste noapte in saramura. Despre aceasta tehnica am mai vorbit aici, asa ca nu mai insist, cert este ca pana acum tinusem in saramura carne de porc (ca la reteta de kaizer) dar niciodata carne de pui si aveam oaresce emotii sa  nu iasa prea sarata si sa ratez masa de pranz a familiei cu experimentele mele. Intr-un final mi-am luat inima in dinti pe principiul ”Acum ori niciodata”. N-am respectat cantitatea de sare din articolul despre tehnica saramurii, nu de alta dar mi-era frica sa nu fie prea mult, intr-un final am pus 100 gr. sare in patru litri de apa in care am scufundat apoi  puiul intreg si am lasat peste noapte. Intr-un final, trebuie sa spun ca a iesit perfect.

De asemenea, am mai scris despre niste reguli generale pe care e recomandat sa le respectam pentru a obtine un pui umplut perfect. Vedeti sfaturile mele aici.

Pui pe sticla la cuptor – reteta completa, printabila

5 from 1 vote
Tipareste reteta

Pui pe sticla la cuptor

Pui pe sticla la cuptor, reteta delicioasa si usor de preparat

Tip de reteta fel principal
Bucatarie usoara
Timp de preparare 20 minutes
Timp de gatire 1 hour 30 minutes
timp total 1 hour 50 minutes
portii 4 portii
Calorii 108 kcal
Autor Laura

Ingrediente

  • 1 bucata pui intreg circa 1,8 kg

Marinada

  • 3 catei usturoi
  • 1 lingurita boia
  • 1/2 lingurita piper
  • 1 lingurita cimbru maruntit
  • 100 ml ulei se poate folosi la fel de bine si unt sau untura
  • sare optional daca nu ati tinut puiul in saramura

Saramura - optional

  • 4 litri apa
  • 100 gr. sare mare

Mod de preparare

Infuzarea in saramura - optional

  1. Puiul intreg, toaletat de eventuali peri, se scufunda in 4 l de apa in care am topit 100 gr. sare mare. Am lasat peste noapte. Acesta nu este un pas obligatoriu, daca il parcurgeti, nu va mai fii nevoie sa adaugati sare in marinada (de fapt, e musai sa nu mai adaugati sare ulterior).

Toaletarea puiului

  1. Puiul este musai sa fie scos de la rece si tinut sa atinga temperatura camerei, macar o ora inainte a ne pune pe gatit. Daca puiul e prea rece, se va gati neuniform.

  2. Se toaleteaza curatandu-se de peri, verificam si interiorul sa fie curat.

  3. Folosind servetele absorbante de bucatarie, stergem puiul de excesul de apa, uscandu-l atat in interior cat si in exterior. Asta ne va asigura un aspect rumen si crocant la coacere.

Prepararea marinadei

  1. Intr-un bol, am pus uleiul (sau untul), cateii de usturoi zdrobiti intr-o pasta fina, boiaua, cimbru, piper si cu un mixer vertical am blenduit bine amestecul pana s-a emulsionat usor intr-o pasta legata. 

  2. Sare nu am pus pentru ca tinusem puiul in saramura, voi daca nu ati facut-o, musai nu uitati sa puneti si sare. 

Pregatirea puiului pentru cuptor

  1. Se aprinde cuptorul si se preincalzeste la 190°C.

  2. Am umplut un borcan de diametru mediu (300 ml.) cu apa pana la jumatatea borcanului. Am verificat dinainte ca puiul se fixeaza bine vertical pe borcanul ales, varianta cu sticla de bere mi s-a parut prea instabila, in plus nu aveam prea multe sticle de bere intre care sa aleg, in schimb borcane....fara numar.

  3. Acest borcan l-am pus in mijlocul unei tavi. In borcan se pot adauga diverse ierburi - gen cimbru, patrunjel, rozmarin etc. care vor aromatiza puiul din interior in timpul coacerii.
  4. Am uns puiul in interior cu marinada.

  5. Am infipt puiul pe borcan si l-am uns bine si generos cu marinada peste toata suprafata.

  6. In tava de la baza borcanului, am mai adaugat 200 ml apa.

Coacerea puiului in cuptor

  1. Cu mare grija si precautie (ca sa nu daramam puiul), bagam la cuptor si coacem pentru o ora si jumatate minim.

  2. Mai ales spre sfarsitul coacerii, putem sa stropim din cand in cand carnea cu lichidul lasat in tava. Timeti cont totusi ca aceste nu este un pas obligatoriu si ca de cate ori deschideti usa cuptorului, se pierde caldura si, in consecinta, coacere sau, in fine, rumenirea e posibil sa se prelungeasca un pic mai mult.

Servirea puiului

  1. Dupa ce scoatem puiul de la cuptor, cu mare grija, il ridicam de pe borcan (m/a ajutat sotul la faza asta), l-m pus intr-o tava si l-am lasat un sfert de ora sa se aseze dupa care e numai bun de servit. Lichidul rezultat in urma coacerii l/am folosit pe post de mujdei caci era tare usturoiat si s-a potrivit de minune

  2. Acest pui merge servit cu orice garnitura, noi am facut niste pilaf de orez simplu cu sos de patrunjel si smantana.

Nutrition Facts
Pui pe sticla la cuptor
Amount Per Serving (100 g)
Calories 108 Calories from Fat 29
% Daily Value*
Total Fat 3.2g 5%
Cholesterol 52mg 17%
Sodium 259mg 11%
Total Carbohydrates 0.5g 0%
Dietary Fiber 0.1g 0%
Protein 48.2g 96%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Alte retete de pui umplut

Pui umplut cu mere la cuptor

Pui cu 40 de catei de usturoi

Pui la cuptor cu 40 de catei de usturoi

Pofta buna cu voiosie va doresc!

53 Shares

Published by

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

Comments · 2

Leave a Reply

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.