Pui marinat in iaurt
Pui marinat in iaurt, o reteta culinara de inspiratie indiana, usor de preparat, carnea de pui se marineaza in iaurt si diverse condimente si apoi se prepara la gratar. Pui la gratar marinat, reteta simpla si foarte gustoasa.

Intrand pe aceasta reteta, foarte posibil sa credeti ca nu sunt normala.
Dar oricat ar parea de ciudata aceasta reteta, va asigur ca nu e. Ce fac eu aici, este sa experimentez cu metode poate mai putin cunoscute dar de multe ori eficace. In cazul de fata, experimentez marinarea carnii in iaurt pentru mai multa suculenta si fragezime.
Reteta de fata are influente si origini indiene si cu mare potential de versatilitate. Totusi marinarea in iaurt nu este apanajul doar al bucatariei indiene, l-am mai intalnit si in bucataria greceasca. e drept, diferentele sunt date in special de condimente.
Pe de alta parte, bucataria indiana este o mare amatoare de arome si condimente si asta este unul din lucrurile pentru care o apreciez. Majoritatea acestor condimente nu au doar rol de gust si aroma ci au veritabile calitati terapeutice.

O alta reteta cu pui marinat, cu un gust delicios si textura frageda, gasiti aici.
Tin minte ca vazusem la un moment dat un reportaj interesant pe tema. Cum indienii apreciaza foarte mult mancarea stradala, gatita in conditii nu din cele mai igienice, s-a facut un studiu. Surpiza cercetatorilor a fost ca, in ciuda conditiile igienice foarte precare, mancarea stradala era curata. Au pus totul pe contributia condimentelor, multe din ele avand calitati septice. Daca vreti sa testati si alte retete din bucataria indiana, puteti rasfoi intreaga colectie aici. Daca v-a palit norocul si urmeaza sa mergeti in India, cititi aici cateva sfaturi despre cum sa te bucuri de mancarea stradala fara sa risti sa te imbolnavesti.
Cateva detalii utile despre marinarea in iaurt
Pentru inceput, tehnica de marinare este un proces de imbibare a alimentelor într-un sos condimentat, de multe ori acid, lichid înainte de preparare.
In principiu, orice fel de marinare este un proces ce tine ore intregi, fiind de fapt modalitatea perfecta de a obtine un amestec armonios de gusturi si arome.
Dar, in cazul de fata, daca sunteti pe graba, puteti marina carnea de pui si doar o ora. Daca vorbim de modalitatea ideala de a marina, atunci amestecati iaurtul cu carnea cu o seara inainte, acoperiti cu o folie alimentara de plastic si lasati la frigider peste noapte. A doua zi, mai trebuie doar sa gatiti carnea.
Si pentru ca vorbim de pui marinat in iaurt, sa vorbim putin si despre iaurt. Cand il folosim pentru marinare, acizii din componenta lui incep sa gateasca carnea inca inainte ca aceasta sa ajunga pe foc. Practic procesul e acelasi ca atunci cand facem ceviche iar acidul din sucul de lamaie gateste pestele fara sa mai fie nevoie de a-l gati pe foc. E drept, la iart e nevoie si de gatire pe foc. Pe de alta parte, nici puiul nu e peste, peste are o carne mult mai fina si usor de gatit.
Eu aici am experimentat cu pui dar am inteles ca merge grozav si cu carne de porc sau de miel. Abia astept sa testez si pe alte carnuri. Normal ca imediat ce incerc, va las si acele retete aici.
Pui marinat in iaurt – reteta completa, printabila


Pui marinat in iaurt
Reteta VIDEO
Ingrediente
- 1 kg carne de pui dezosata si pregatita ca pentru gratar.
- 500 ml iaurt – cantitatea depinde de cea de pui. Ideea este sa fie suficient cat sa cuprinda toata carnea si aceasta sa …”balteasca” in marinada de iaurt
- 2 – 4 catei usturoi curatati si maruntiti
- sare dupa gust
- piper dupa gust
- alte condimente dupa gust. Gustul meu spune garam masala dar nici boia sau curcuma etc. nu suna rau. Ideea este sa nu puneti prea multe. Sa fie o singura nota dominanta.
Mod de preparare
- Punem carnea gata pregatita pentru gatit intr-un bol si turnam deasupra iaurtul, condimentele (usturoi, sare, piper si orice altceva vreti) si amestecam bine.
- Eu folosesc mainile curate cu care amestec carnea cu iaurtul pana cand marinada e intinsa pe carne pe toate partile.
- Acoperim bolul cu folie alimentara, punem la frigider cel putin 30 de minute dupa care gata de gatit.
- Metoda mea preferata de a gati acest pui este la gratar. Eu am acest gratar de aragaz (v-am mai povestit despre el aici) dar puteti folosi si cuptorul (preincalzit bineinteles, puneti carnea pe grill, nu uitati sa turnati apa in tava de la cuptor si s-o asezati sub grill ca sa poata colecta grasimea si eventuale picaturi de iaurt ce se scurg de pe carne).
- Daca vreti sa-l gatiti intr-o tigaie de gratar, va trebui ca in prealabil, sa uscati carnea cu servetele de hartie (din acelea de bucatarie), e unica metoda prin care vor deveni crocante la exterior si suculente la interior.
- Eu, gatind pe gratarul de aragaz, nu scurg prea zelos marinada de pe carne, las o pojghita subtire.
- Pun carnea pe gril, setez focul sa fie mediu spre mic initial – crusta crocanta se face rapid dar carnea are nevoie de mai mult timp, asa ca initial dau focul mai mic iar cand carnea e facuta, maresc focul si, imediat, veti auzi sfaraiala ce anunta o crusta rumena ca-n…poze.
- Aveti grija sa nu se arda, e o usoara tendinta, de aceea la aceasta ultima parte stati cu cohii pe carne ca pe butelie:).
Notite bine de stiut
Disclaimer
Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Dupa cum vedeti, reteta este foarte simpla si deloc greu de facut. E si foarte versatila, caci permite jonglarea cu condimente pentru gusturi si arome diverse. Asa ca nu va temeti sa experimentati nitel, e chiar greu sa dai gres cu o asa reteta. Oricum daca vrei o reteta simpla care sa mai scoata din monotonie mesele zilnice din familie dar si gratarele la iarba verde, incearca pui marinat in iaurt. E un adevarat deliciu, parol!

Cred ca este absolut delicios. Neaparat voi face si eu acest fel de pui.
Cat timp se lasa la frigider??
In jur de jumatate de ora. Mai mult daca ai timp:)