Pui la cuptor in stil provensal
Pui la cuptor in stil provensal, o reteta simpla dar delicioasa, cu legume si condimente din bucataria provensala.
Cand ma gandesc la Provence, vad cu ochii mintii peisaje luminoase, insorite, campuri de lavanda si gradini cu legume si fructe proaspete.
Gastronomia provensala se evidentiaza prin accentul pus pe mancarea gatita cu ingrediente proaspete, multe legume, multa culoare si multe verdeturi. Prospetimea gustului e data de savoare, fresh, fina ce razbate de dincolo de restul ingredientelor. Caci reginele bucatariei provensale sunt verdeturile, foarte diverse: cimbru, oregano, rozmarin, salvie, busuioc, flori uscate de lavanda.
Exista chiar un mixt de verdeturi, foarte popular, numit Herbs de Provence, puteti vedea o varianta a acesui mix aici.
Eu am gatit puiul in vasul roman, ermetic, de lut. Il prefer pe acesta pentru ca da un gust aparte mancarii. Vasele de lut au in general calitatea de a face mancarea sa se gateasca altfel, mult mai delicios parca. Dar poate fi bagata si intr-o tava simpla de friptura pe care, eventual sa o sigilati cu folie.
Nu este o reteta grea si capata o savoare placuta, fresh, mediteraneana de la condimentele si legumele folosite.
Alte retete cu pulpe de pui de pe blog puteti vedea aici, aici si aici.
Pui la cuptor in stil provensal – reteta completa, printabila
Pui la cuptor in stil provensal
Reteta VIDEO
Ingrediente
- 4 pulpe carne de pui
- 400 gr. cartofi (daca doriti) :))
- 4 linguri ulei de masline
- 1 ardei gras (eu n-am avut asadar am folosit o pasta de ardei – 3 lingurite)
- 2 bucati ceapa
- 3 – 4 catei usturoi
- 125 ml. vin alb (eu la asta am zis pas, motivul fiind dieta)
- 200 ml. supa concentrata de pui
- 1 – 3 bucati rosii cherry sau pasta de rosii
- rozmarin
- sare
- piper
- boia de ardei dulce
Mod de preparare
- Am dezosat pulpele superioare, cele inferioare le-am lasat intacte (se fac mai repede), le spalam si le stergem.
- Intr-un pahar amestecam doua linguri de ulei de masline cu putina sare, piper si boia dulce, amestecam pana totul se omogenizeaza si turnam peste bucatile de carne, ungandu-le bine peste tot.
- Taiem ceapa marunt, usturoiul, ardeiul (asta daca nu folositi pasta de rosii ca mine), se taie cartofii, se spala si se taie felii (nu eu, azi fara cartofi).
- Intr-o tigaie wok (e buna si o tigaie normala dar mult mai buna una wok), prajim carnea in doua linguri de ulei, pret de cateva minute pe ambele parti, cat sa prinda nitica culoare. Le scoatem si le punem intr-o farfurie.
- In aceeasi tigaie in care tocmai am prajit carnea, punam la calit ceapa, usturoiul si pasta ardei.
- In tava in care gatim puiul, turnam legumele ce tocmai le-am calit (cu ulei cu tot), adaugam si cartofii (not me), bucatile de pui, supa si vinul, asezonam cu sare, piper, rozmarin (cam o lingurita) si 2 –3 lingurite de pasta de rosii.
- Acoperim etans cu o olie de aluminiu si dam la cuptor.
- Dupa 1 ora, inlaturam folia (cu grija sa nu va ardeti) si inchideti din nou cuptorul pentru ca bucatile de pui sa capete o culoare rumena, apetisanta.
- A rezultat un deliciu pe care l-am servit alaturi de o salata generoasa de cruditati si gogosari murati.
Disclaimer
Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Arata foarte bine puiutul tau provensal. Ca nu ai pus cartofi e foarte bine, dar puteai sa pui si sa pape jumatatea ta. Si alta data, daca simti ca un pic de vin imbunatateste gustul, pune. Alcoolul, care nu este indicat la dieta ca incetineste metabolizarea, se evapora la cuptor. Nu este recomandat sa bei un pahar de vin langa sau dupa mancare, dar la preparare, nu-i bai.
Felicitari, mi-ai facut pofta!
Hihi, am zis sa fiu mai catolica decat papa, jumatatii mele i-am dar tot pui provensal dar cu pireu si a fost foarte multumit.:))) Si eu arunc ocheade la felurile tale de dieta.