|

Pui Ballotine

Pui Ballotine, reteta culinara de ocazie, pui gatit la cuptor dupa ce a fost dezosat si invelit in jurul unei umpluturi cu ciuperci,un fel de zile mari, de impresionat musafirii

blank

De Puiul Ballotine am auzit la provocarile Daring Kitchen. De acolo am si luat de altfel reteta. Chit ca atunci cand a fost propusa n-am apucat s-o gatesc, mi-a ramas in minte si a stat multa vreme pe lista de musai de facut.

Reteta pare complicata dar nu e.

In primul rand, presupune dezosarea unui pui intreg. Dupa care trecem la umplerea acestuia cu umplutura (eu am folosit ciuperci dar voi puteti experimenta cu orice credeti ca ar fi mai nimerit), rularea si legarea dupa care coacerea la cuptor.

Dupa cum vedeti, nu e foarte greu de facut. Preparatul final e minunat, rulada rezultata este aromata si suculenta iar aspectul este de milioane.

publicitate

Pana la urma, puiul Ballotine este genul ala de reteta de preparat la o masa unde vrei sa nu te complici prea tare cu o reteta dar vrei si sa-ti impresionezi mesenii.

Dar sa nu ma lungesc.

Pui Ballotine – reteta completa, printabila

blank
Pui Ballotine cu umplutura de ciuperci

Pui Ballotine

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
O reteta  domneasca, de zile mari
fel de mancare fel principal
bucatarie frantuzeasca
portii 6 portii
calorii 287 kcal

Reteta VIDEO

Ingrediente
  

  • 1 pui intreg intre un kg jumatate si 2 kg
  • 1/4 lingurita sare
  • 1/4 lingurita piper proaspat macinat

Umplutura de ciuperci

  • 200 gr. ciuperci
  • 1/2 ceapa mare
  • sare dupa gust
  • piper dupa gust
  • 2 linguri ulei
  • 1 – 2 linguri cimbru taiat marunt

Mod de preparare
 

Umplutura de ciuperci

  • Pentru umplutura am folosit ciuperci. In fapt, aveam un rest de tocanita de ciuperci, o portie mica (cam 100 gr.) pe care am folosit-o ca umplutura si a fost perfect. Reteta pentru umplutura de ciuperci 
  •  Zeama de la ciuperci am folosit-o ca sa ung puiul inainte de a-l baga la cuptor. 

Dezosarea puiulu

  • Ok, recunosc, este o operatiune intimidanta. Am avut emotii inainte de a ma apuca de lucru si m-am inarmat cu doua unelte esentiale as zice: o foarfeca pentru taiat carnea de pui (extrem de utila si salvatoare in multe situatii) si un cutit foarte bine ascutit si nu prea mare – ideea este sa-ti stea confortabil in mana.
  • Punem puiul pe burta si incepem sa taiem cu foarfeca de-a lungul coloanei vertebrale.
  • Apoi cu cutitul bine ascutit incepem sa desprindem carnea de cutia toracica, am mers de-a lungul osului (am taiat si aripioarele ca pareau in plus), ceva atentie a necesitat la piept dar m-am descurcat. 
    blank
  • Oasele din pulpe nu le-am scos intrucat mi s-a parut haios sa pastreze puiul cat de cat o urma din forma initiala.
  • Saram si piperam carnea, o intindem pe blat cu partea taiata in sus si intindem deasupra umplutura de ciuperci.
    blank
  • Incepem sa rulam dupa care legam strans cu o sfoara ca sa pastreze forma dorita.
  • Punem rulada de pui intr-o tava de friptura, turnam niste supa de pui si bagam la cuptorul incins, scadem temperatura la 200 gr. C si-l lasam sa se faca, turnand din cand in cand din zeama din tava peste pui – dureaza cam o ora, o ora jumatate pana se face, eu l-am lasat pana s-a rumenit bine de tot.
    blank
  • Cand e gata, o scoatem din cuptor si lasam rulada sa se racoreasca putin inainte de a o servi la masa, alaturi de o garnitura la alegere si, eventual, niste salata.

Disclaimer

Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Delicioasa!

publicitate

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apreciaza reteta




Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.