Pui Ballotine
O reteta  domneasca, de zile mari
Pui Ballotine

Pui Ballotine, reteta culinara de ocazie, pui gatit la cuptor dupa ce a fost dezosat si invelit in jurul unei umpluturi cu ciuperci,un fel de zile mari, de impresionat musafirii

De Puiul Ballotine am auzit la provocarile Daring Kitchen. De acolo am si luat de altfel reteta. Chit ca atunci cand a fost propusa n-am apucat s-o gatesc, mi-a ramas in minte si a stat multa vreme pe lista de musai de facut.

pui Ballotine

Reteta pare complicata dar nu e.

In primul rand, presupune dezosarea unui pui intreg. Dupa care trecem la umplerea acestuia cu umplutura (eu am folosit ciuperci dar voi puteti experimenta cu orice credeti ca ar fi mai nimerit), rularea si legarea dupa care coacerea la cuptor.

Dupa cum vedeti, nu e foarte greu de facut. Preparatul final e minunat, rulada rezultata este aromata si suculenta iar aspectul este de milioane.

Pana la urma, puiul Ballotine este genul ala de reteta de preparat la o masa unde vrei sa nu te complici prea tare cu o reteta dar vrei si sa-ti impresionezi mesenii.

Dar sa nu ma lungesc.

Pui Ballotine – reteta completa, printabila

Pui Ballotine

Pui Ballotine

O reteta  domneasca, de zile mari
Salveaza pe Pinterest Tipareste reteta
Fel de reteta fel principal
Bucatarie frantuzeasca
Cuvinte cheie pui ballotine
Author Laura
Ai testat reteta?Voi fi incantata sa vad rezultatul. Pune o poza cu reteta pe instagram, foloseste tagul @casutalaurei sau foloseste hashtag #casutalaurei si ne putem bucura impreuna!

Ingrediente

  • 1 pui intreg intre un kg jumatate si 2 kg
  • 1/4 lingurita sare
  • 1/4 lingurita piper proaspat macinat

Umplutura de ciuperci

  • 200 gr. ciuperci
  • 1/2 ceapa mare
  • sare dupa gust
  • piper dupa gust
  • 2 linguri ulei
  • 1 - 2 linguri cimbru taiat marunt
Vrei sa ne imprietenim?Hai si in Cafeneaua cu retete!

Mod de preparare

Umplutura de ciuperci

  • Pentru umplutura am folosit ciuperci. In fapt, aveam un rest de tocanita de ciuperci, o portie mica (cam 100 gr.) pe care am folosit-o ca umplutura si a fost perfect. Reteta pentru umplutura de ciuperci 
  •  Zeama de la ciuperci am folosit-o ca sa ung puiul inainte de a-l baga la cuptor. 

Dezosarea puiulu

  • Ok, recunosc, este o operatiune intimidanta. Am avut emotii inainte de a ma apuca de lucru si m-am inarmat cu doua unelte esentiale as zice: o foarfeca pentru taiat carnea de pui (extrem de utila si salvatoare in multe situatii) si un cutit foarte bine ascutit si nu prea mare - ideea este sa-ti stea confortabil in mana.
  • Punem puiul pe burta si incepem sa taiem cu foarfeca de-a lungul coloanei vertebrale.
  • Apoi cu cutitul bine ascutit incepem sa desprindem carnea de cutia toracica, am mers de-a lungul osului (am taiat si aripioarele ca pareau in plus), ceva atentie a necesitat la piept dar m-am descurcat. 
  • Oasele din pulpe nu le-am scos intrucat mi s-a parut haios sa pastreze puiul cat de cat o urma din forma initiala.
  • Saram si piperam carnea, o intindem pe blat cu partea taiata in sus si intindem deasupra umplutura de ciuperci.
  • Incepem sa rulam dupa care legam strans cu o sfoara ca sa pastreze forma dorita.
  • Punem rulada de pui intr-o tava de friptura, turnam niste supa de pui si bagam la cuptorul incins, scadem temperatura la 200 gr. C si-l lasam sa se faca, turnand din cand in cand din zeama din tava peste pui - dureaza cam o ora, o ora jumatate pana se face, eu l-am lasat pana s-a rumenit bine de tot.
  • Cand e gata, o scoatem din cuptor si lasam rulada sa se racoreasca putin inainte de a o servi la masa, alaturi de o garnitura la alegere si, eventual, niste salata.

Reteta video

Delicioasa!

Tags
Laura

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Notice: WP_Block_Type_Registry::register a fost denumit incorect. Tipul de bloc „jetpack/related-posts” este deja înregistrat. Te rog vezi Depanare în WordPress pentru mai multe informații. (Acest mesaj a fost adăugat în versiunea 5.0.0.) in /home2/casutala/public_html/wp-includes/functions.php on line 4231