Provocarea Craciun binecuvantat- editia 2024 saptamana 1

Provocarea Crăciun binecuvântat, ediția 2024, program de organizare gospodărească de 6 săptămâni pentru sărbătoarea Crăciunului, organizare și meniu săptămânal de post. Un program pentru gospodine ocupate si mamici ce simt ca nu fac niciodata destul.

aranjament pentru Craciun provocarea Craciun binecuvantat

Bine v-am gasit, dragi prieteni! Sunt gata sa reiau jurnalele saptamanale de curatenie.

Da, stiu, a trecut ceva vremea, au trecut chiar ani. Vreo 4. N-am sa va mint, au fost niste ani grei si totul a culminat ci mmoartea tatalui meu acum un an jumatate. O vreme mi-a fost foarte greu si doar sa exist, nu din deznadejde – caci in mintea mea, acest cuvant nu prea exista, ci mai degreaba dintr-o mare, mare oboseala mentala. Am reusit sa ma mobilizez, in cele din urma, sa merg si la un doctor si bine am facut caci, dupa nici o luna, leacurile primite m-au pus pe picioare.

Asta mi-a fost ca o invatatura de minte sa nu mai stau sa lancezesc cand nu mi-e bine ci sa iau masuri. Si una din aceste masuri este revenirea la acest blogulet al meu de suflet. Care blogulet, acum chiar va fi mai de suflet. Acum ceva vreme, am hotarat sa fac un blog separat pentru retete si sa pastrez blogul de fata pentru organizare, curatenie si postari mai personale. Nu am mutat inca toate retetele dar asta e planul.

Despre sectiunea de curatenie a blogului

In ciuda faptului ca nu am mai publicat nimic de ceva vreme, am fost bucuroasa sa constat ca postarile mele de organizare si curatenie sunt cautate, foile de curatenie sunt downloadate saptamana de saptamana si… asta m-a facut sa ma simt vinovata ca nu ma tin de treaba. Trebuie sa o spun – nu sunt o gospodina model – ba chiar dimpotriva, faptul ca m-am apucat de acest jurnal a fost provocat taman de faptul ca sunt nistelus dezorganizata din fire si, ca mama, si sotie, este foarte important pentru familie sa tin fraiele in mana eficient. Imi dau seama din numarul celor ce inca vin la aceste jurnale ca suntem multe care cautam sa fim la inaltime.

Am avut momente in anii astia in care aveam casa intoarsa pe dos, ma rusinam de asta dar cu greu ma adunam sa fac ceva. Apoi, intr-o zi, la calculator, mi-am rasfoit propriul blog si mi-am dat seama ca am uitat sa aplic lucrurile pe care eu insami le descoperisem si le pusesem in practica acum 14 ani cand am inceput acest blog. Atunci eram provocata de dorinta de a crea un mediu frumos si sanatos pentru copiii (unul la acel moment) si sotul meu. Eram cumva chiar obsedata de acest aspect. Acum ma apropii de 50 de ani si realizez ca, pentru mine, tot acelasi stil de organizare mi se potriveste. Am realizat ca, pana si in zile complicate, o lista clara de sarcini ma salveaza psihic, o am in fata si pur si simplu ma pun pe fapte ca sa am prilejul sa bifez ce mi-am propus. Poate suna comic dar, pentru mine, bifatul este o rasplata in sine. Si nu, nu e musai sa bifez toata lista dar, daca macar jumatate din ea se rezolva, ma pot considera multumita.

Telurile provocarii Craciun binecuvantat

In primul rand, scopul acestei provocari nu e de a roboti pana cazi din picioare. Ba chiar dimpotriva, e o modalitate de a organiza totul in asa fel incat si gospodaria sa fie ok – la un nivel decent – dar, in acelasi timp, sa avem si noi ca femei cu o slujba de 8 ore, mame, sotii, timp pentru respiro, timp de calitate petrecut in familie sau de relaxare la o cafea cu prietenele. Le putem face pe toate cu putina organizare. Poate fi greu, la inceput, sa te adun, sa faci o lista de prioritati, sa imbini toate intr-un program zilnic coerent – si asta o spun eu din experienta – dar o data ce ne punem prioritatile pe lista, ne organizam putin si ne tinem de lucrurile pe care nu le-am propus, totul ajunge sa se rezume la a te mobiliza pe acele sarcini punctuale.

Jurnalele gospodaresti de pe blogul asta au aparut tocmai din nevoia mea disperata de a ma organiza si am avut surpriza sa constat ca nu eram singura in aceasta lupta.

Provocarea Craciun binecuvantat

Despre scopul si obiectivele provocarii Craciun Binecuvantat te invita sa citesti, apasand butonul de mai jos

Si da, scopurile sunt aceleasi:

  • sa ne organizam gospodareste in 6 saptamani in asa fel incat sa ne putem bucura de sarbatoare, de familie si de harul lui Dumnezeu fara a fi late de oboseala in Ajun.
  • sa explorez latura spirituala a acestei perioade, explorare fara de care atmosfera unei bucurii veritabile nu poate exista.

Primele saptamani le-am dedicat curateniei, scopul este ca in ultima saptamana si chiar penultima, toata curatenia sa fie gata – sa facem doar o intretinere a ei si sa ne putem concentra pe indatoririle spirituale, alcatuirea meniului de Craciun, prepararea acestui meniu, cumpararea cadourilor pentru sarbatoare.

Provocarea Craciun binecuvantat – editia 2024 – saptamana 1

planificarea gospodareasca

Daca nu ati citit jurnalele anterioare, atunci probabil nu stiti ca, pentru mine, lunea este ziua de primenire a cazei, adica fac un fel de razie scurta prin toata casa si o pun in ordine. Dedic ziua de luni pentru asta pentru ca, invariabil, in weekend, daca am fost acasa se cam face vraiste si, chiar daca nu se face, nu strica un tur al casei in care sa vezi cam unde ar fi mai multa nevoie de concentrat eforturile la curatenie si daca nu sunt niste actiuni minuscule pe care poti sa le faci din timp si care, facute la timp, te scapa de batai de cap in viitor.

In aceasta saptamana, mi-am propus focusul de curatenie si organizare pe zona holului si a balcoanelor.

Luni – primenirea casei

Poti downloada fisa de curatenie pentru primenirea casei apasand butonul de mai jos

Download

Marti – Sambata – hol si balcoane lista downloadabila cu sarcini de curatenie o aveti mai jos

Download

Incep cu holul si balcoanele pentru ca este inca vreme destul de calda cat sa nu inghet pe balcon, incercand sa fac curat. Deja dimineata este ger dar spre amiaza se mai domoleste vremea, nu stiu cat o mai fi asa, profit de ocazie sa bifez la curatenie si spatiile respective.

meniu saptamanal

A inceput deja postul Craciunului, asadar meniul va fi de post, nu sunt sigura ca voi fi in stare sa ma tin dar ma stradui, mai ales ca, daca ma organizez din timp, am sanse de doua ori mai multe sanse sa il respect.

Luni

Mic dejun

Hummus pe paine prajita si o cana de ceai

Pranz

Supa de chimen

Orez cu varza murata

supa de chimen ardeleneasca
Supa de chimen
orez cu varza murata
Orez cu varza murata

Cina

Coliva de arpacas

coliva de arpacas ornata cu nuca

Marti

Mic dejun

Bruschete cu mazare

Pranz

Supa de chimen

Cartofi la cuptor cu salata de sfecla rosie

Cina

Macaroane cu nuca


Miercuri

Mic dejun

Sandwich verde

Pranz

Supa de rosii cu busuioc

Spaghete marinara

Cina

Orez cu prune afumate


Joi

Mic dejun

Pate cu ciuperci pe paine

Pranz

Supa de rosii de busuioc

Varza calita cu mamaliga

Cina

Salata de fasole boabe


Vineri

Mic dejun

Smoothie de avocado

Pranz

Paste Luigi

Cina

Salata orientala


Sambata

Mic dejun

Fructe

Pranz

Ardei umpluti cu orez si ciuperci

Cina

Placinta cu mere de post


Duminica

Mic dejun

Paine cu mousse de peste cu avocado

Pranz

Supa crema de ciuperci

Peste in ceapa cu piure de cartofi

Cina

Clatite cu dulceata

blank

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.