Croquembouche
|

Piece monte sau Croquembouche

Piece monte sau Croquembouche, reteta de tort construit din ecleruri umplute cu crema, asezate sub forma de turn si ornate cu ciocolata, caramel sau cu ce va ajuta imaginatia.
Croquembouche

Piece monte sau Croquembouche este o reteta care construieste un fel de turnulet din ecleruri umplute. Tot restul – reteta de umplutura, cea de glazura sau aranjarea – este la libera noastra alegere.
Putem face un croquembouche cu umpluturi dulci si glazura de ciocolata sau caramel. Sau un turnulet din aperitive-gogosele de tot felul, imaginatia noastra este libera la experimentare.
Reteta de la Daring Bakers este foarte elaborata. Eu una am ales varianta cu glazura de caramel si crema de vanilie.
Practic aceasta constructie gastronomica are patru pasi de baza:
  1. prepararea gogoselelor pentru ecleruri – am preparat deja reteta aici
  2. prepararea cremei – am ales reteta din cartea Sandei Marin “Crema de vanilie”.
  3. prepararea glazurii –aici m-am inspirat din indicatiile de la Daring Bakers, erau doua optiuni majore: glazura de ciocolata si cea de caramel. A doua mi s-a parut mai ofertanta, am vazut niste minunatii realizate cu aceasta glazura, e drept si cea din ciocolata se poate preta la realizarea unor modele. Puteti face separat si diverse modele: stelute, flori etc din aceste glazuri cu care sa ornati apoi turnuletul.
  4. Glazura de caramel cere doua ingrediente de baza: zahar si suc de lamaie
  5. asamblarea finala. Daring Bakers ne recomanda sa experimentam inainte de a ne hotari la versiunea finala, nu prea aveam timp de asa ceva asa ca am purces direct la treaba, nu mi s-a parut dificil. Este o gaselnita frantuza demna de tinut minte.

Piece monte sau Croquembouche – reteta completa, printabila

Piece monte sau Croquembouche

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
Piece monte sau Croquembouche. reteta frantuzeasca cu un aspect de zile mari
fel de mancare Prajitura de casa
bucatarie franceza
portii 8 portii
calorii 300 kcal

Reteta VIDEO

Ingrediente
  

Aluat oparit pentru gogosele

    Crema de vanilie

    • 500 ml. lapte ­
    • 2 plicuri zahar vanila sau esenta de vanilie sau o pastaie de vanilie
    • 4 ou
    • 175 gr. zahar
    • 80 gr. faina sau amidon de porumb

    Glazura de caramel

    • 225 gr. zahar
    • 1 lingura zeama de lamaie

    Mod de preparare
     

    Aluat oparit

    Crema de vanilie

    • Intr-o oala in care se afla laptele clocotit, turnam vanilia si acoperim ca sa se parfumeze.
    • Intr-un castron, mixam ouale cu zaharul si faina. 
    • Putin cate putin turnam deasupra si laptele fierbinte, amestecand intruna. 
    • Punem pe foc mediu si amestecam cu rabdare, ca sa nu se prinda de fundul oalei si sa prevenim formarea cocoloaselor. .
    • Daca acestea se formeaza totusi, putem scapa de ele, luand crema de pe foc si batand-o cu nadejde, folosind o furculita. 
    • Cu aceasta crema, umplem gogoselele preparate din aluat oparit.

    Glazura de caramel

    • Amestecam cele doua ingediente intr-o cratita mica pana cand zaharul capata un aspect de nisip ud. 
    • Punem pe foc si lasam sa se topeasca zaharul. 
    • Amestecam sa nu se arda.
    • Putem sa-l luam de pe foc cand s-a colorat putin sau il mai putem lasa se caramelizeze, eu una am vrut o glazura mai inchisa.
    •  Luam de pe foc si o folosim imediat.

    Asamblarea finala

    • Intai am facut baza din gogosele.  
    • Pentru etajele superioare, am inmuiat baza eclerurilor in glazura si le-am lipit de etajul anterior. N-am facut un turn inalt, doar patru nivele.
    • Odata finalizat turnuletul, am trecut la detalii, cu o lingurita am luat din glazura de caramel dupa care am inceput a turna peste turn, in continua miscare de rotatie. am dat ture rapide deasupra. 
    • Pe masura ce curgea, glazura se subtia si ajungea ca un fir de ata. 
    • Nu am insistat foarte tare dar doar un search pe net de dati, puteti vedea adevarate capodopere realizate cu ajutorul acestei proprietati a caramelului. 
    • Am mai adaugat floricele si gata. Mi-a ramas in cap ideea ca mai sunt idei de experimentat pe aceasta reteta.

    Disclaimer

    Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Similar Posts

    11 Comments

    1. si pe mine m-a incantat mult provocarea asta, si mi-am facut planuri marete, detalii si mofturi care s-au dus toate pe apa sambetii. n-am apucat sa prepar nimic. adica, am copt choux-urile, si pana sa ajung sa le fac crema s-au uscat. si acu am o gramada de crema cu zmeura in frigi si nu stiu ce sa fac cu ea 🙂
      super bine arata al tau, la inceput am crezut ca e ciocolata, nu caramel! si mie imi place un caramel bine colorat.

    2. Dana, ce sa-i faci, se intampla, si eu am facut reteta pe fuga, cu bebe nu prea e timp liber pentru ostilitati marite. Dar e o reteta demna de tinut minte si de experimentat si pe viitor. Nu cred ca crema de zmeura ramane fara amatori, chiar si goala.:))))))))

    Dă-i un răspuns lui DANIELA BIGHIU Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Apreciaza reteta




    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.