blank
| |

Prepararea tobei–reteta doamnei Comsa

Prepararea tobei, conform retetei doamnei Comsa de la 1925. Reteta veche de toba facuta in casa

prepararea tobei
imagine preluata de pe www.strivextrading.ro
 
Mie uneia imi place toba, n-am gatit-o niciodata. Dar  reteta  doamnei Comsa suna tare bine. Condimentata, usturoiata, cu carnita extra – totul cu un usor (doar usor) gust de afumatura.
Ca de obicei, am pastrat intacta ortografia textului din alte vremuri.

Prepararea tobei – reteta doamnei Comsa

“Taem carnea dupa capatana fearta, limba, rarunchii si din soric, felii lungi ca de 5 cm si groase ca degetul cel mic, mai adaugand si putina slanina cruda, proaspata si taiata in feliute;
pisam doua capatani usturoi punand peste el zeama calda, ramasa dela mult soric fert precum si putin sange sdrobit si strecurat, apoi punem sare, piper, inibahar pisat, precum si magheran sdrobit, – din toate dupa gust, – apoi  mestecate bine, potrivind ca compozitia a nu fie nici prea zamoasa (fluida) dar nici prea vartoasa.
Cu aceasta compozitie umplem stomacul porcului deja curatit de pelita interna si bine spalat, apoi il coasem bine cu ata, si il punem sa fearba incet , cel putin o jumatate de ceas in zeama ramasa dela cartabosi; dupa ce a fert, il scoatem pe o scandura sa se scurga, ca un sfert de ceas; apoi punem peste el o alta scandura si peste scandura, o caramida spre a-l prea o zi. Atat toba cat si cartabosii sa-i punem sa fearba numai atunci cand zeama ferbe.

Vrem sa pastram toba mai mult timp, atunci dupa ce s`a scurs bine 1 – 2 zile , o punem la fum sa stea 3 zile, iar cartabosii pusi in camara  legandu-i de o prajina.”

Ca o ultima idee, puteti citi aici observatiile doamnei Comsa despre taierea porcului.

Similar Posts

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.