prajitura valurile dunarii cu crema de vanilie
| |

Prajitura Valurile Dunarii cu vanilie, fructata si simplu de facut VIDEO

Prăjitură delicioasă cu pandișpan în două culori cu vișine și o gustoasă crema de vanilie. Dimensiunea tavii este de 32/22 cm.
prajitura valurile dunarii cu visine

Prajitura Valurile Dunarii, reteta clasica, fina si teribil de simplu de facut. E compusa dintr-un pandispan in doua culori, cirese sau visine coapte in pandispanul prajiturii iar deasupra crema de vanilie o glazura fina de ciocolata.

prajitura valurile dunarii

Prajitura Valurile Dunarii e una din acele deserturi rare care sunt perfecte atat pentru o gustare de zi cu zi cat si pentru o masa festiva.

Pe cat de aspectuoasa aceasta reteta, pe atat de simpla. Avem un pandispan in doua culori in care gasim scufundate visine (proaspete sau din visinata). Peste acest pandispan intindem un strat generos de crema de vanilie. Ce poate fi mai simplu?

Lucrul minunat cu aceasta reteta nu e doar ca e simpla si se face destul de usor. E chiar mai buna a doua zi, caci pandispanul si crema de vanilie se … imprietenesc peste noapte. Rezultatul este un desert savuros. Visinele ii dau un iz de fresh. Va trebui sa aveti grija sa eliminati samburii inainte de a adauga in aluat pentru coacere. Nu de alta dar e cam ciudat sa musti din blatul pufos si sa te trezesti cu un sambure tare uitat intr-o visina. Se pot folosi si visine sau cirese de la compot dar, personal, consider ca cele proaspete sau congelate sunt mai bune la aceasta reteta.

Ca glazura am preparat un ganache pe cat de simplu pe atat de fin. La ganache conteaza foarte mult procentul de cacao din ciocolata – deci ca glazura sa va iasa exact de consistenta care trebuie, va trebui sa folositi musai ciocolata cu acel procent indicat in reteta. Daca procentul se schimba, trebuie modificata si cantitatea necesara de smantana. Si, apropo de smantana, ideala la acest preparat e smantana lichida, foarte grasa, din aceea pentru frisca, cu procent peste 30% grasime.

Reteta VIDEO

Prajitura Valurile Dunarii – reteta scrisa

Ca de obicei in casuta cu bunatati, aveti mai jos reteta atat in format scris cat si in varianta filmata. Pentru mai multe retete video, te poti abona pe canalul Youtube (click pe link), pentru a primi de veste imediat ce public ceva nou, apasati si pe clopotelul de notificare.

prajitura valurile dunarii cu visine
Prăjitură delicioasă cu pandișpan în două culori cu vișine și o gustoasă crema de vanilie. Dimensiunea tavii este de 32/22 cm.
5 from 3 votes
pregatire 40 minutes
timp de preparare 40 minutes
timp total 1 hour 20 minutes
fel prajituri
bucatarie clasica
portii 12 bucăți
calorii 370 kcal

Ingrediente

Blat

  • 400 g faina
  • 250 g unt
  • 200 g zahar
  • 6 oua
  • 3 linguri lapte ­ sau smantana lichida pentru frisca
  • 1 lingura cacao
  • 1 esenta rom
  • 500 g cirese sau visine de pus peste blat

Crema de vanilie

  • 4 bucati galbenusuri
  • 150 g zahar puteti pune pana la 200 dar eu am preferat sa mai scad, mai ales ca mai pun un strat de ciocolata deasupra
  • 500 ml lapte fierbinte
  • 40 g amidon sau 80 g faina
  • 1 esenta vanilie
  • 200 g unt neaparat 80% grasime

Glazura din ganache de ciocolata

  • 100 g ciocolata – 50% cacao
  • 100 ml smantana lichida pentru frisca peste 30% grasime
Vrei sa tinem legatura?Click pe Youtube si te abonezi imediat

Instructiuni

  • Incingem cuptorul la 180° C si ne apucam de treaba:

Pregatim ciresele

  • Spalam bine, scurgem de apa dupa care inlaturam coditele si scoatem samburii din cirese (sau visine).
  • Ciresele/visinele curatate le las intr-o strecuratoare pusa pe o farfurie pana ma ocup de blat.

Blat

  • Intr-un bol mixam unt pana capata o textura spumoasa.
  • Adaug 200 gr. zahar si mixam in continuare.
  • Cand zaharul s-a incorporat in compozitia de unt, adaug cate un ou, 6 oua in total, adaugam ouale unul cate unul, mixam, nu adaugam un al doilea ou pana primul nu s-a integrat in compozitie.
  • Adaugam si faina deja cernuta prin sita laolalta cu praful de copt.
  • Pregatim tava – ori o ungem cu unt si o tapetam cu faina, ori varianta comoda (preferata mea), tapetam cu hartie de copt, taiem hartia la colturi ca sa intre bine in tava pe care o si umezim ca sa adere hartia bine. Tava are dimensiunea de 32/22 cm.
  • Turnam in tava jumatate din aluat.
  • Cealalta jumatate o amestecam cu o lingura de cacao si 3 linguri lapte, mixam bine pana ingredientele sunt omogenizate.
  • Punem compozitia cu cacao in tava peste celalalt aluat in strat uniform.
  • Punem ciresele curatate peste aluat, pe alocuri le-am si….infipt in compozitie. Bagam la cuptor circa o jumatate de ora, verificam cu o scobitoare daca e gata. Scoatem si lasam sa se raceasca.
    preparare blat bicolor cu visine pentru prajitura Valurile Dunarii
  • Am bagat tava la cuptorul preincins la 180° C pentru circa 40 de minute.
  • Verificam daca blatul e copt, folosind testul scobitorii.

Crema de vanilie

  • Pentru crema, mixam 4 galbenusuri cu 150 g zahar si esenta de vanilie sau zahar vanilat.
  • Cand compozitia capata un aspect aerat si se deschide la culoare intr-un galben pal, adaug 40 g amidon sau 80 g faina si amestec sa omogenizez.
  • Cand acesta s-a uniformizat in compozitie, am amestecat cu 500 ml lapte fierbinte – adaug laptele treptat pentru a obisnui compozitia de oua cu temperatura in crestere.
  • Cand compozitia s-a omogenizat bine, o torn intr-o oala si o pun pe foc unde o voi gati pana se ingroasa. Tot timpul acesta va trebui sa amestecam si sa o tinem la o temperatura medie pentru a evita arderea cremei.
  • Dupa ce crema s-a ingrosat, o mai tinem 2 – 3 minute pe foc pentru a ma asigura ca faina sau amidonul s-au gatit.
  • Am luat crema de pe foc, am turnat-o intr-un bol si am acoperit-o cu folie alimentara pentru a impiedica formarea unei cruste inestetice deasupra.
  • Cand crema de galbenusuri s-a racit, o mixez cu unt. Untul se adauga treptat si amestecam energic cu o spatula sau – si mai bine – cu un tel tip para. Pentru a evita taierea cremei, cele doua compozitii trebuie sa fie la aceeasi temperatura.
  • La final, am amestecat cu mixerul, acesta ne ajuta sa obtinem rapid consistenta pufoasa si ferma pe care o vrem.
  • Crema astfel obtinuta o intind uniform peste blatul nostru rece, insistand, la inceput, pentru acoperirea eventualelor mici gauri provocate de scufundarea cireselor in blat.
  • Acopar prajitura pentru a nu prelua mirosurile si aromele altor mancaruri din frigider si o pun la rece.

Glazura din ganache de ciocolata

  • Ciocolata – de buna calitate musai – o rupem bucati si o punem intr-un bol incapator.
  • Am incalzit smantana pe foc pana a punctul de fierbere, o iau de pe foc inainte sa dea in clocot.
  • Las 3 minute, in acest timp smantana fierbinte va topi ciocolata.
  • Amestec pana cele doua ingrediente se omogenizeaza si am lasat sa se raceasca pentru a ajunge la temperatura camerei.
  • Cand a ajuns temperatura camerei, torn peste prajitura scoasa de la frigider si nivelez repede. Acoperim si punem la rece pana se intareste crema ganache putin.
  • Cu o furculita, incepem a desena in ganache onduleuri care imita miscarea valurilor Dunarii.

Servire

  • Pentru bucati curate si frumos taiate, inmuiem lama bine ascutita a cutitului in apa calda si taiem. Repetam acest pas inaintea fiecarei taieturi in parte.

Nutrition

Serving: 100gCalories: 370kcalCarbohydrates: 40gProtein: 5.6gFat: 25gSodium: 242mgFiber: 1.1gSugar: 19g
Ai incercat reteta?Povesteste in comentarii cum ti-a iesit.!

Foarte simpla dar delicioasa aceasta prajitura Valurile Dunarii. Singurul ei defect e ca dupa prima bucata nu te poti opri. Trebuie neaparat sa mai mananci una. cu alte cuvinte e asa de buna ca da dependenta.

Prajitura Valurile Dunarii
Fotografia retetei de la 2013

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recipe Rating