Prajitura Tosca

Prajitura Tosca, reteta de prajitura cu blat din albusuri cu nuca de cocos si mac si crema de vanilie cu unt, gust savuros, aspect de zile mari. Reteta usor adaptata la propriul gust si la reteta si la aspect.

Prajitura Tosca

Craciunul asta, am observat ca prajitura Tosca a fost la mare cautare, asa ca nu m-am putut abtine sa nu o incerc si eu. Reteta originara are un blat de albusuri cu nuca de cocos si mac, apoi o crema de vanilie,un strat de biscuiti insiropati si deasupra o glazura de ciocolata. Mie mi s-a parut ca ar arata foarte bine in mai multe straturi, motiv pentru care am feliat in doua blatul si am pus stratul de biscuiti in mijlocul prajiturii iar deasupra n-am pus glazura ci un al treilea strat de crema peste care am ras cat mai fin ciocolata de buna calitate.

Vezi reteta

O prima observatie pe care am facut-o citind reteta a fost ca blatul seamana foarte mult cu cel de la prajitura Cocomac. M-am dus la reteta sa compar si…da, nu numai ca seamana, sunt identice. Nu-i bai…..trecem mai departe….

La reteta veti vedea ca am impartit crema in trei, o treime am pus-o deoparte si nu am amestecat-o cu unt ca pe restul cremei. Am facut asa pentru ca mi s-a parut mie ca ar fi interesant ca al treilea strat al cremei sa aiba o culoare usor diferita de celelalte straturi. Pana la urma socoteala initiala nu s-a mai potrivit. Cat am bibilit eu la asamblarea prajiturii, feciorii mei au apucat la crema si nu s-au lasat pana nu au mancat-o toata. Cand sa intind al treilea strat, ia crema de unde nu-i – singurele dovezi ale infractiunii erau urmele de crema de pe vas, cele doua linguri abandonate si boticul vag zmangalit cu crema galbena al impricinatilor pofticiosi. Dupa cuvenita criza de nervi peste care prefer sa  trec….gratios, m-am apucat fara prea mult chef, recunosc, sa mai fac o tura de crema, de data asta pentru ingrosare am folosit amidon de porumb in loc de faina din unicul motiv ca mi se pare ca cu amidon se face mai usor desi la gust si consistenta prefer crema ingrosata cu faina. Chestie de gust!

In fine, totul e bine cand se termina. Am servit prajitura Tosca de Craciun si a avut mare succes. Normal,la cat de delicioasa este. Daca va riscati sa incercati varianta mea de prajitura Tosca, iata reteta…

Prajitura Tosca – reteta completa, printabila

Tipareste reteta

Prajitura Tosca

Tip de reteta: Desert
Autor: Laura - www.casutalaurei.ro

Prajitura delicioasa cu blat de mac si nuca de cocos si crema de vanilie

Ingrediente

Blat

  • 8 albusuri
  • 250 gr. zahar
  • 100 gr. mac
  • 100 gr. nuca de cocos
  • 3 linguri faina
  • 1 praf sare
  • 1 plic praf de copt

Crema de vanilie

  • 8 galbenusuri
  • 100 gr. zahar pudra
  • 40 gr. faina
  • 500 ml lapte
  • 1 esenta de vanilie
  • 200 gr. unt 80% grasime

Asamblarea prajiturii

  • 30 bucati biscuiti Petit Beurre
  • 100 gr. ciocolata de buna calitate.

Mod de preparare

Preparare blat cu mac si nuca de cocos

  1. Incingem cuptorul la 180 grade C.

  2. Separam galbenusurile de albusuri in doua boluri separate, incepem a mixa albusurile spuma tare cu putina sare.

  3. In timp ce bat albusurile, adaug treptat zaharul, mixand in continuare.

  4. Adaugam macul, nuca de cocos si faina cernuta si amestecata cu praful de copt.

  5. Pregatim tava fie tapetand-o cu unt si faina, fie - varianta mea preferata - intinzand o foaie de copt pe fundul tavii si pe laterale.

  6. Turnam aluatul in tava tapetata cu hirtie de copt si il coacem in jur de 30 minute in cuptorul preincalzit la 180°C (verificam daca trece testul scobitorii).

Crema de vanilie

  1. MIxam galbenusurile cu zaharul pana cand compozitia  devine spumoasa si se deschide la culoare, adaugam si faina si esenta de vanilie, mixam pana la omogenizare.

  2. Incepem a turna in crema de galbenusuri laptele in fir subtire, mixand in continuare ca sa se omogenizeze crema.

  3. Turnam amestecul  intr-o cratita si punem la fiert, la foc mic, amestecand in continuu pana se ingroasa crema. 

  4. Amestecarea continua e obligatorie  ca sa nu se prinda de peretii cratitei si sa se arda.

  5. Cand aceasta s-a racit putin adaugam untul si il mixam pana se omogenizeaza compozitia.

  6. Din momentul in care s-a ingrosat, am continuat sa amestec cateva minute ca sa se gateasca faina. La drept vorbind, totdeauna ma stresez la partea asta, deoarece daca exagerez cu fiertul cremei, te poti trezi cu papara dulce in loc de crema. Ca sa previn asta, de multe ori ridic cratita de pe foc cand incepe sa fiarba si amestec ca disperata, o pun din nou pe foc, iar o iau, amestecand mereu. E drept, as putea alege calea mai sigura a gatirii la bain mari....dar totdeauna mi se pare ca dureaza o vesnicie si n-am nervi pentru asta. Noroc ca toata povestea cu fiertul cremei de vanilie nu dureaza decat vreo trei minute....

  7. Crema e gata dar trebuie sa se raceasca nitel. Am taiat o bucata de folie alimentara transparenta si am asezat-o pe suprafata cremei pentru a preveni formarea unei pojghite. Am scos si untul si l-am lasat sa ajunga la temperatura camerei.

Asamblarea prajiturii

  1. Crema de vanilie racita am impartit-o in trei parti. O parte am pus-o la pastrare iar celelalte doua treimi le-am mixat cu untul adus la temperatura camerei. Nota E foarte important ca untul si crema sa fie la aproximativ aceeasi temperatura pentru a preveni taierea cremei.

  2. Blatul racit de nuca de cocos cu mac l-am taiat pe lung in doua jumatati de grosime cat mai egala.

  3. Pe prima jumatate a blatului intindem jumatate din cantitatea de crema de vanilie cu unt.

  4. Peste stratul de crema, asezam biscuitii unul langa altul.

  5. Peste stratul de biscuiti, am intins al doilea strat de crema de vanilie cu unt. Nota Am fost precauta la aceasta etapa deoarece ma gandeam sa nu afectez in vreun fel asezarea biscuitilor atunci cand intind crema. Asa ca am pus cantitati mici de crema pe toata suprafata stratului de biscuiti si am nivelat cu grija. 

  6. Am pus si a doua foaie de blat iar peste aceasta am intins ultimul strat de crema de vanilie (crema neamestecata cu unt) iar deasupra am razuit ciocolata pe toata suprafata prajiturii.

Notite

  • O data asamblata, prajitura se baga la frigider cateva ore cel putin (eu totdeauna tin prajiturile minim o noapte la rece pentru a avea timp sa se inmoaie si sa se intrepatrunda aromele), dupa care se poate felia.
  • Pentru ca bucatelele finale de prajitura sa ie cat mai aspectuoase, recomand ca cutitulcu care taiem prajitura sa fie inmuiat si lama curatata in apa fierbinte dupa fiecare taiere a prajiturii. 
  • Nu uitati cand tineti prajitura la  frigider sa o izolati cu o folie ca sa nu prinda gust de la alimentele diverse in frigider.

Sursa de inspiratie a retetei: Diva din bucatarie, sursa de inspiratie pentru lookul prajiturii: Amalia

2 Comments

  1. Adry 2017-05-28 Reply

Leave a Reply

796 Shares
Share180
Pin615
+11
WhatsApp