Prajitura Snickers

Prajitura Snikers

 Prajitura Snickers, un desert delicios decadent, cu blat de nuca,caramel si ciocolata

Prajitura Snickers este o reteta delicioasa, un desert savuros, crema caramel face o combinatie …ideala cu alunele coapte si ciocolata.

          

Iata-ma la o noua editie a  provocarii Virtual Hug . Pentru luna asta, mi-a fost chiar usor sa aleg. Se apropiau Sfintele Pasti si eu imi doream sa incerc o anumita reteta foarte populara: prajitura Snickers. Iar varianta care m-a tentat, de ceva vreme, apartine Alinei de la Explora Cuisine.

Este unul din blogurile mele favorite, are niste fotografii absolut minunate si niste retete delicioase. Din pacate, Alina  nu a mai postat nimic de vreo doi ani (aproape) si vreau prin aceasta postare sa-i transmit ca-mi lipsesc postarile ei si ca sper ca este bine si ca va gasi timp si pentru cititorii fideli (ca mine).

Nu sunt la prima reteta cu caramel pe blogul Casuta Laurei, as putea spune chiar ca am o mica slabiciune pentru aceasta bunatate gastronomica. Incepand cu reteta simpla dar delicioasa de Sos de caramel , am ajuns la delicioasa  si cremoasa reteta de Inghetata de caramel cu mascarpone. Daca sunteti in cautarea unor deserturi usoare, incercati aceste Pere in sos caramel sau Toffees caramele, o reteta simpla si gustoasa de bomboane cu caramel, elegante si simplu de facut.

Prajitura Snickers – cateva observatii personale

Una peste alte, reteta de prajitura Snickers a iesit absolut dementiala, a fost vedeta dulciurilor pascale si bonusul retetei este ca e mai buna la cateva zile dupa ce a fost preparata – caci are timp sa-si omogenizeze aromele (eu am facut-o in joia mare).

Pentru inceput, vreau sa va spun ca pare o reteta complicata. Nu e. Cu putina organizare, e chiar foarte usoara.

As sugera sa impartiti prepararea in doua zile. In prima faceti blatul si crema de caramel; ambele necesita sa se raceasca cand sunt gata inainte de a fi “puse” la locul lor in capodopera gastronomica. dimensiunea tavii: 34/22 cm

A doua zi ramane doar de asezat prajitura Snickers in straturi. Turnam glazura de ciocolata alba peste blat si o punem la racit (de preferat la frigider); cand acesta s-a racit, intindem crema rece de caramel.

Observati ca in retete am subliniat faptul ca ciocolata se topeste la aburi. Pe principiul ca tot patitu-i priceput, la prima glazura am omis acest detaliu si era s-o dau in bara. Noroc ca am fost vigilenta si mi-am dat seama la timp de greseala, asa incat “totul e bine cand se termina cu bine”.

Tot la reteta de mai jos, va povestesc despre cum am fiert caramelul ca sa se ingroase. Eu am fost foarte constiincioasa si l-am tot fiert ca sa constat apoi cand s-a racit ca nu mai era foarte maleabil. Ok, era moale, delicios dar greu de intins cu o lingura de lemn (sa zicem). Solutia care am gasit-o a fost simpla: am pus cate o lingura din crema de caramel peste blat din loc in loc si am intins-o si nivelat-o cu ajutorul unei pungi de plastic: am pus-o deasupra cremei si am apasat usor, intinzand caramelul si acoperind golurile. A iesit excelent.

Prajitura Snickers – reteta completa, printabila

Prajitura Snikers
3.84 from 12 votes
Tipareste reteta

Prajitura Snickers

Prajitura Snickers este o reteta delicioasa, un desert savuros, crema caramel face o combinatie ...ideala cu alunele coapte si ciocolata

Tip de reteta Dessert
Timp de preparare 30 minutes
Timp de gatire 45 minutes
timp total 1 hour 15 minutes
Autor Laura - www.casutalaurei.ro

Ingrediente

Blat

  • 7 albusuri
  • 7 linguri zahar
  • 200 gr. nuca macinata
  • 4 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt

Glazura 1

  • 200 gr. ciocolata alba (cat mai de calitate - Schogetten in cazul meu)
  • 2 linguri ulei

Crema caramel

  • 10 linguri zahar
  • 200 gr. unt
  • 7 galbenusuri
  • 200 gr. alune rumenite in cuptor

Glazura 2

  • 200 gr. ciocolata (cat mai de calitate - Schogetten in cazul meu)
  • 2 linguri ulei

Mod de preparare

Preparam blatul

  1. Preincalzim cuptorul la 180 grade si tapetam o tava cu hartie de copt.

  2. Separam albusurile de galbenusuri si mixam albusurile pana se transforma in spuma teapana.

  3. Adaugam treptat zaharul, mixam in continuare pana se topeste, turnam si nuca macinata amestecata cu faina si cu praful de copt - le incorporam in compozitie, amestecand usor de sus in jos cu o lingura de lemn.

  4. Cand am omogenizat compozitia, o intindem si o nivelam in tava tapetata.

  5. Introducem in cuptor pentru aproximativ 20-25 minute (depinde si de cuptor).

  6. Cand blatul este usor rumenit, scoatem tava din cuptor si o lasam blatul sa se raceasca.

Glazura 1

  1. Intr-un vas pe aburi topim 200 g ciocolata alba cu 2 linguri ulei, amestecam bine si o turnam peste blatul racit, intinzand-o iute si frumos.

  2. Bagam la frigider pana se intareste ciocolata (musai pentru ca stratul de ciocolata alba sa nu se....disipeze in crema de caramel ce va sa vina)

Crema de caramel cu alune

  1. Intai si intai, am copt alunele intr-o tava.

  2. Cand s-au rumenit usor, le-am scos de la cuptor si le-am lasat sa se racoreasca putin dupa care le-am mai maruntit putin. In reteta nu scrie asta dar eu am copii mici, in plus mi se pare ca e mai usor de consumat daca sunt bucati mai mici. Oricum nu le-am taiat prea mici, cel mult in patru sferturi iar cele care erau mai mici le-am desfacut in doua.

  3. Intr-o craticioara, caramelizam 8 linguri de zahar la foc mic.

  4. Stati langa foc sa nu arda zaharul si amestecati constiincios.

  5. Cand zaharul e topit complet, adaugam untul taiat cubulete, amestecam si lasam sa fiarba la foc mic, pana cand untul se amesteca cu zaharul topit.

  6. Intr-un bol, amestecam galbenusurile cu 2 linguri de zahar si le adaugam la crema de caramel impreuna cu alunele prajite. Pffffui, am avut emotii ca galbenusurile se vor transforma in papara, asa ca am tras caramelul de pe foc inainte de a pune crema de galbenusuri si am amestecat - oarecum panicata - cu o lingura de lemn. Temerile mele s-au dovedit nejustificate, ingredientele s-au omogenizat minunat, e drept, eu am amestecat continuu cat timp crema a fiert pe foc (scopul e sa se ingroase ca textura).

  7. Cat timp trebuie sa fiarba, Alina nu zice clar, eu, constiincioasa, tot verificam textura, intr-un final mi s-a parut ca e bine si am luat-o de pe foc. E momentul sa o lasam sa se raceasca.

  8. Cand e complet rece, intindem crema peste blat. (daca crema nu e rece, va topi glazura alba).

  9. Dam la rece, din nou, prajitura, pentru ca crema sa se intareasca.

  10. Cand vrem sa finalizam prajitura, mai e nevoie doar de un mic detaliu: glazura a doua pe care o gatim la fel ca glazura 1.

Glazura 2

  1. Topim ciocolata neagra cu 2 linguri de ulei intr-o oala pusa pe aburi si o turnam peste crema de caramel.

  2. Dam intreaga prajitura la rece pentru cel putin 4 ore (sau chiar mai mult).

Un deliciu!!!!!!!!!!!!!!!

Published by

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

Comments · 6

Lasă un răspuns

*

1K Shares
Share1K
Pin209
+15
WhatsApp