prajitura primarita cu blat de nuca si crema de cafea

Prajitura Primarita, reteta delicioasa de prajitura cu blat de nuca, o foaie subtire de dobos si crema fina de unt cu ness, prajitura perfecta pentru obsedatii maniaci ai cafelei – asa ca mine.


Prajitura Primarita – reteta VIDEO

Vezi mai jos VIDEO reteta Primarita, explicata pas cu pas

De mult vroiam sa fac reteta asta, acum ceva ani am primit de la sora mea un mail cu mai multe retete de prajituri. Dat fiind atractia mea pentru cafea in orice forma – desert, bautura, aroma, orice aduce a cafea – asta a fost una din retetele de care m-am obsedat. Dar apoi nu stiu cum, am pierdut mailul, printasem retetele dar le aveam raspandite prin tot felul de carti de bucate.

Dar acum o luna, am gasit reteta aici, era in acelasi format pe care mi-l aminteam din mailul cu prajituri. Stilul vechi ii spun eu, cantitatile date in linguri nu grame, pasii explicati foarte pe scurt. Sa ne intelegem . Pe vremuri toata lumea gatea in casa. Aveau suficienta experienta cat sa nu aiba nevoie de multe explicatii despre cum se face o reteta. In ziua noastra, am constatat ca este nevoie de explicatii detaliate.

blank

Probabil…

Cred ca asta se datoreaza, in primul rand, faptului ca dupa razboi, prin anii 50 – 60, mamele au incetat sa mai insiste in a-si invata copiii si, in special, fetele sa gateasca. Poate ati auzit si voi de multe ori faimoasa explicatie: “Lasa ca face ea cand ajunge la casa ei. Acum trebuie sa invete.” Pe de o parte, inteleg mentalitatea asta complet. Ca mama am si eu tendinta asta. Pe de alta parte, cred ca e si ceva greseala. A gati impreuna cred ca poate fi una din cele mai placute activitati, unde mai pun ca poate fi si foarte utila. Totul e sa se faca cu voie buna, nu cu stress si cearta. Asa copiii vor veni de bunavoie si cu mare placere sa ajute.

Dar vad ca deviez deja de la subiect.

Prajitura Primarita – in stilul meu

Trebuie sa va spun ca eu nu am respectat intru totul reteta originala. In primul rand nu am pus un strat de zahar caramel peste blatul de cacao. Erau 7 linguri de zahar in plus la reteta. Sincer va spun, mi s-a parut cam mult. E drept, ar fi dat o nota crocanta intregii prajituri dar am rezolvat asta folosind pesmet de biscuiti Oreo pe deasupra.

Oricum, reteta de fata nu e singulara pe blog. Am o mica pasiune pentru prajiturile cu crema de cafea, recomand cunoscuta si delicioasa prajitura cu ness si savuroasa Cocomac.

Prajitura Primarita, reteta printabila

Du-ma la reteta video

Prajitura Primarita

5 din 1 vot
Rețeta de Laura SeiceanFel: Prajituri si torturi festiveBucătărie clasicaDificultate medie
Porții

12

porții
Timp preparare

30

minute
Timp gătire

40

minute
Calorii

300

cal
Total time

1

ora 

10

minute

O prajitura delicioasa, cu blat pufos de nuca si cacao si crema fina de unt cu cafea.

Ingrediente

  • Blat cu nuca si cacao
  • 6 6 oua

  • 6 linguri zahar

  • 5 linguri nuci macinate

  • 5 linguri faina

  • 1 lingura cacao pudra

  • 5 linguri apa rece, eu nu am pus pentru motivul ca nu am vazut la ce ar folosi

  • Foaia alba
  • 2 oua

  • 2 linguri zahar

  • 2 linguri faina

  • Crema de unt cu ness
  • 5 oua

  • 5 linguri zahar

  • 4 linguri ness

  • 400 g unt 80% grasime

  • Glazura de ciocolata
  • 150 g ciocolata neagra

  • 50 g unt

  • 4 linguri lapte

  • Caramel – eu nu am pus
  • 7 linguri zahar

  • 2 linguri unt

Mod de preparare

  • Blatul de nuca cu cacao
  • Pentru inceput, am incins cuptorul la 180°C.
  • Pentru blatul de cacao, am amestecat 5 linguri varf de nuca macinata, 5 linguri faina cernuta si o lingura cacao pudra pe care le-am amestecat laolalta, omogenizandu-le.
  • Ouale le-am separat albusuri de galbenusuri in doua boluri.
  • Pentru spuma de albusuri, ne-am asigurat ca bolul este curat si fara urme de grasime, la fel si paletele mixerului. De asemenea, trebuie sa avem mare grija sa nu scapam nici o urma de galbenus in albusuri.
  • Am mixat albusurile pana abia s-a format spuma.
  • E momentul sa adaugam zaharul. Albusurile sunt formate 90% din apa iar cand zaharul este adaugat, se va topi in lichidul in exces si va forma un sirop care va da stabilitate spumei. E important sa stim cand adaugam zaharul. Adaugat prea devreme, zaharul incetineste formarea spumei care nu va mai creste cat trebuie.
  • Cand zaharul s-a incorporat, am adaugat unul cate unul galbenusurile.
  • Am adaugat lingura cu lingura si amestecul de nuci macinate cu faina si cacao. In mod normal, adaug aceste ingrediente amestecandu-le cu spatula pentru omogenizare pentru a pastra cat mai bine spume de albusuri.
  • Am intins compozitia uniform intr-o tava tapetata cu foaie de copt, si am bagat-o la cuptorul incins la 180°C pentru 30 de minute.
  • Am verificat daca e gata cu testul scobitorii, am desprins foaia de copt si am lasat blatul sa se raceasca, timp in care am facut si foaia de dobos.
  • Foaia alba
  • Am separat doua oua in albusuri si galbenusuri.
  • Am mixat albusurile pana s-a format spuma.
  • Adaugam zaharul.
  • Cand zaharul s-a topit in albusuri, adaugam treptat si galbenusurile si doua linguri cu varf de faina pe care am cernut-o anterior printr-o sita.
  • Odata compozitia omogenizata, am intins-o uniform intr-o tava tapetata cu foaie de copt si am bagat-o la cuptor pentru circa 10 minute pana marginile foii se rumenesc usor, moment in care o scoatem de la cuptor, o desprindem usor de foaia de copt si o lasam sa se raceasca.
  • Crema de unt cu ness
  • Pentru crema de ness, am spart 5 oua, le-am mixat cu 5 linguri zahar si 4 linguri ness pana s-au omogenizat laolalta.
  • Am pus crema sa se ingroase pe baie de aburi.
  • Dureaza ceva minute ca sa se ingroase, va capata consistenta unui sos mai gros dar inca fluid. Ce m-a interesat pe mine in mod special la gatirea la abur este ca amestecul de oua sa atinga 75°C, temperatura de la care eventuale bacterii periculoase din oul crud sunt distruse.
  • Cand e gata, pune crema deoparte sa se raceasca dupa care o mixam cu 400 g unt. Pentru a evita taierea cremei, e bine ca ca cele doua – atat crema cat si untul – sa aiba aproximativ aceeasi temperatura.
  • Dupa ce am mixat untul pentru a deveni mai maleabil si omogen, am adaugat treptat cate o lingura din crema de ness pana terminam toata compozitia.
  • Asamblarea retetei
  • In reteta clasica, crema se intinde peste blat, se uniformizeaza, peste crema se pune foaia de dobos peste care se niveleaza glazura de ciocolata.
  • Eu nu am mai facut glazura de ciocolata, am plasat foaia la mijlocul cremei iar deasupra am presarat niste pesmet de biscuiti negri pe care ii aveam la indemana.
  • Se baga prajitura la frigider pentru cateva ore, bine acoperita pentru a nu lua din aromele alimentelor din frigider. 
  • Pentru a se taia mai frumos, curatati lama si bagati cutitul in apa calda la fiecare taiere.

Tips

  • Apropo de ness, 4 linguri da o aroma si un gust serioase si puternice. Mie mi-a placut teribil dar daca nu aveti genul asta de preferinte, puteti pune o cantitate mai mica sau puteti inlocui nessul cu cacao sau inka.
  • Untul pentru mixat e cel mai bun la 18 – 20°C, temperatura la care nu e nici atat de rece cat sa fie greu de mixat dar nici prea cald cat sa se taie crema.

Iubim comentariile, deci comenteaza

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.