P

Prajitura Gabriela

Prajitura Gabriela

Prajitura Gabriela, o reteta de prajitura pe cat de simple pe atat de gustoasa, cu foi fine, crocante, cu nuca si crema usoara si cu gust fresh, de lamaie

prajitura-gabriela

O prajitura a carei reteta am luat-o din cartea principesei Margareta “Cartea regala de bucate”. A fost foarte usor de facut si fiecare a gasit ceva bun la ea, mamei i-a placut toata, sorei mele i-a placut crema de lamaie, mie mi-a placut foarte mult blatul de albus dar mi-am zis ca ar merge beton cu o crema de cafea ceva.

Oricum vreau sa incerc si asa. Va spuneam ca e o prajitura racoritoare si gustoasa, singurul detaliu care m-a deranjat putin a fost ca blatul de dedesubt s-a inmuiat cam tare dar mi-e cam teama ca eu sunt vina pentru asta caci in reteta se specifica clar sa se desprinda blaturile de foaia de copt, eu nu, am lasat blatul pe foaie si l-a pus si in tava, acoperind apoi cu crema, probabil ca daca il scoteam din tava, nu absorbea umiditatea cum a facut-o. Oricum un detaliu minor pentru o prajitura buuuuna. Dar va spun nu faceti ca mine, respectati reteta ca stie ea de ce.

Alta reteta cu crema de lamaie publicata pe blog – prajitura cu crema de lamaie, delicioasa si aratoasa

Prajitura Gabriela – reteta completa, printabila

Prajitura Gabriela

O delicioasa prajitura cu umplutura de lamaie si foi fine cu nuca
dimensiunea tavii: 34/22 cm
Salveaza pe Pinterest Tipareste reteta
Fel de reteta Prajitura de casa
Bucatarie delicioasa
Cuvinte cheie prajitura Gabriela
Timp de pregatire 30 minutes
Timp de gatire 30 minutes
Timp total 1 hour
Portii 12 bucati
Calorii 709kcal
Author Laura

Reteta video

Ingrediente

Blat

  • 10 ou
  • 400 gr. zahar
  • 300 gr. nuca macinata

Crema

  • 10 galbenus de ou
  • 400 ml lapte ­
  • 400 gr. unt
  • 200 gr. zahar
  • 4 linguri faina
  • 2 lamai
  • un praf de sare
  • 1 fiola esenta de vanilie

Mod de preparare

Foile

  • Intai, incingem cuptorul la 190 grade C.
  • Separam 5 din oua: galbenusurile intr-o parte, albusurile in cealalta.
  • Intr-un bol, batem albusurile spuma teapana, adaugam si 200 gr zahar si 150 grame nuca.
  • Pregatim tava: o ungem cu unt, punem hartie de copt pe care o mai ungem o data cu unt. Turnam compozitia din albusuri in tava, nivelam frumos si bagam la cuptor 50 de minute la 190 grade C.
  • Abia scos din cuptor, rasturnam blatul cu grija pe masa, desprindem hartia de copt si ungem cu unt.
  • Asa avem prima foaie. Procedam identic pentru a doua foaie. Simplu, nu?

Crema

  • Pana se face blatul in cuptor, nu strica sa ne apucam de crema.....
    .
  • Intr-o oala, amestecam galbenusurile, faina, zaharul, sarea; cand  s-au omogenizat, turnam in fir subtire laptele dupa care punem compozitia la bain marie, la foc mic, amestecand mereu pana se ingroasa crema.
  • Luam de pe foc si lasam nitelus sa se raceasca.
  • Intr-un bol, mixam untul cu lamaile stoarse.  Dar atentie totusi la lamai, anume la dimensiunea lor, caci eu am avut doua lamai mari, daca le-as fi pus pe amandoua – Doamne Doamne, am pus doar una si a fost suficienta.
  • Adaugam si nitica coaja galbena in untul mixat.
  • Amestecam cele doua compozitii: untul cu lamaie si crema de galbenusuri, mixam bine sa se omogenizeze, adaugam si esenta de vanilie.
  • Previzibil, intindem crema intre cele doua blaturi (in prealabil racite dupa ce s-au facut la cuptor).
  • Punem la frigider pentru o zi sa se aseze inainte de a o felia si servi.
    Prajitura Gabriela

In Cartea regala de retete se recomanda servirea prajiturii pe farfurii individuale, cam ca pe un cremsnit, nu mi se pare obligatoriu, cred ca se preteaza foarte bine si pe un platou alaturi de alte sortimente de prajituri.

Prajitura Gabriela

Pofta buna!

Laura

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

  1. Alexandrina says:

    E cumpana dintre ani! Sa privim inapoi cu iertare, inainte cu speranta, in jos cu intelegere, si in sus cu recunostinta! Un An Nou plin de bucurii si impliniri! La multi ani!

  2. tasha says:

    Sunt multe cele pe care, anul ce tocmai se incheie, le va lua cu el si vor ramane nespuse,
    si nemarturisite…
    Sunt multe cele pe care nu vom dori sa le transferam cu noi in noul an
    si vom dori sa le dam uitarii… un gand ascuns,
    o soapta nepotrivita, un gest care ne-a tradat…
    Dar nu vom putea lasa la poarta anului ce tocmai pleaca,
    dragostea, iubirea de semeni,intensitatea caldurii universului familiei si a celor dragi!
    Cu speranta ca anul care vine, va aduce cu el, izbanda ravnelor noastre ramase neimplinite…
    urez tuturor sa petreceti cum va place si cu cine va place!
    S-aveti mult calm, forta de caracter, incredere! Si sa fiti sanatosi la trup si la minte
    AN NOU FERICIT, va urez tuturor!!! La multi ani!!!

  3. sarah says:

    interesanta retata.foile sunt asemanatoare cu blatul tortului egiptean.crema de lamaie am folosit-o si stiu ca-i deliciosa,deci prajitura nu are cum sa nu fie minunata!
    Un an nou fericit si imbelsugat!

  4. Ciofu Monika says:

    La multi ani!Multumesc mult pentru idee ,chiar mi-a ramas nuca macinata de la tortul egiptean si nu stiam lace sa o folosesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.