Prajitura Gabriela cu foi de bezea cu nuca si crema fina de lamaie – VIDEO
Prajitura Gabriela, o reteta pe cat de simple pe atat de gustoasa, cu foi fine, crocante, cu nuca si crema usoara si cu gust fresh, de lamaie.
O reteta pe care am gasit-o si am luat-o din cartea principesei Margareta “Cartea regala de bucate”.(link afiliat)
Mi s-a parut o combinatie interesanta: bezea cu nuca si o crema acrisoara. Foile de bezea nu se fac greu dar trebuie atentie la manipularea lor, se rup destul de usor. De fapt, ca o mica barfa, cand am filmat reteta (da, mai jos aveti reteta inclusiv video), a trebuit sa filmez foile de doua ori, pentru ca la prima filmare am rupt una din foi. Mi-a fost asa de ciuda, nu fusesem atenta, cand filmez, am tot timpul mari emotii. Sunt chiar dublu emotionata fata de cand incerc o reteta noua. Ceea ce, credeti-ma, e un nivel mult prea ridicat.
O doamna de pe Youtube s-a declarat apoi dezamagita ca umplutura noastra contine crema de vanilie, cica induc lumea in eroare cand zic ca e crema de lamaie cand, de fapt, e crema de lamaie. Cred ca nici acum nu i-am raspuns dar profit de ocazie sa zic niste chestii destepte aici. Hihihi – plina de modestie sunt, nu? Faza e ca acea crema de vanilie nu e musai o crema de vanilie. E o crema pe baza de galbenusuri si lapte, se aromatizeaza de obicei cu vanilie dar nu e musai. Mai poarta numele de creme pasticcera sau creme patisserie si, poate, mai corect ar fi sa se denumeasca crema de lapte fiarta. Si este baza cremoasa pentru o multime de creme. Pentru ca..hai s-o ;uam cu cazul de fata…daca nu am avea acea crema de galbenusuri, ce ar ramane? Unt si lamaie. La o adica, cand spun ca umplutura este o crema fina de unt cu lamaie, se asteapta cinvea ca in crema efectiv sa se gaseasca doar unt si lamaie si, eventual niste zahar? Poate asa o combinatie merge dar categoric ar avea nevoie de un blat mai consisten care sa absoarba din grasimea cremei. Dar la niste foi subtiri de bezea, categoric nu ar fi o alegere buna. In plus, untul nu este un ingredient tocmai maleabil, un adaos cremos ajuta la o consistenta mai placuta. Aceeasi operatiune am facut-o si la prajitura cu lamaie gatita dupa reteta Silviei Jurcovan.
A fost foarte usor de facut si fiecare a gasit ceva bun la ea, mamei i-a placut toata. Sorei mele i-a placut crema de lamaie. Mie mi-a placut foarte mult blatul de albus dar mi-am zis ca ar merge beton cu o crema de cafea ceva.
Oricum vreau sa incerc si asa.
Va spuneam ca e o prajitura racoritoare si gustoasa. Singurul detaliu care m-a deranjat putin a fost ca blatul de dedesubt s-a inmuiat cam tare. Dar mi-e cam teama ca eu sunt vina pentru asta, caci in reteta se specifica clar sa se desprinda blaturile de foaia de copt. Eu nu, am lasat blatul pe foaie si l-am pus si in tava, acoperind apoi cu crema. Probabil ca daca il scoteam din tava, nu absorbea umiditatea cum a facut-o. Oricum un detaliu minor pentru o prajitura buuuuna. Dar va spun nu faceti ca mine, respectati reteta ca stie ea de ce.
Alte retete de desert cu lamaie publicata pe blog –
Prajitura Gabriela – reteta printabila si VIDEO
Apropo, v-ati abonat la canalul meu Youtube Casuta Laurei? Daca nu, se rezolva imediat, doar dati click aici. Va astept si acolo cu retete noi in fiecare saptamana.
Prajitura Gabriela
Reteta VIDEO
Ingrediente
Blat
- 10 oua
- 400 gr. zahar
- 300 gr. nuca macinata
Crema
- 10 galbenusuri de ou
- 400 ml lapte
- 400 gr. unt
- 200 gr. zahar
- 4 linguri faina
- 2 lamai
- un praf de sare
- 1 fiola esenta de vanilie
Mod de preparare
Foile
- Intai, incingem cuptorul la 190 grade C.
- Separam 5 din oua: galbenusurile intr-o parte, albusurile in cealalta.
- Intr-un bol, batem albusurile spuma teapana, adaugam si 200 gr zahar si 150 grame nuca.
- Pregatim tava: o ungem cu unt, punem hartie de copt pe care o mai ungem o data cu unt. Turnam compozitia din albusuri in tava, nivelam frumos si bagam la cuptor 50 de minute la 190 grade C.
- Abia scos din cuptor, rasturnam blatul cu grija pe masa, desprindem hartia de copt si ungem cu unt.
- Asa avem prima foaie. Procedam identic pentru a doua foaie. Simplu, nu?
Crema
- Pana se face blatul in cuptor, nu strica sa ne apucam de crema…...
- Intr-o oala, amestecam galbenusurile, faina, zaharul, sarea; cand s-au omogenizat, turnam in fir subtire laptele dupa care punem compozitia la bain marie, la foc mic, amestecand mereu pana se ingroasa crema.
- Luam de pe foc si lasam nitelus sa se raceasca.
- Intr-un bol, mixam untul cu lamaile stoarse. Dar atentie totusi la lamai, anume la dimensiunea lor, caci eu am avut doua lamai mari, daca le-as fi pus pe amandoua – Doamne Doamne, am pus doar una si a fost suficienta.
- Adaugam si nitica coaja galbena in untul mixat.
- Amestecam cele doua compozitii: untul cu lamaie si crema de galbenusuri, mixam bine sa se omogenizeze, adaugam si esenta de vanilie.
- Previzibil, intindem crema intre cele doua blaturi (in prealabil racite dupa ce s-au facut la cuptor).
- Punem la frigider pentru o zi sa se aseze inainte de a o felia si servi.
Disclaimer
Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Ce bine arata prajitura.
Laura draga, sa ai Un An Nou fericit si imbelsugat alaturi de familia ta!
La mulți ani, Laura!
E cumpana dintre ani! Sa privim inapoi cu iertare, inainte cu speranta, in jos cu intelegere, si in sus cu recunostinta! Un An Nou plin de bucurii si impliniri! La multi ani!
Sunt multe cele pe care, anul ce tocmai se incheie, le va lua cu el si vor ramane nespuse,
si nemarturisite…
Sunt multe cele pe care nu vom dori sa le transferam cu noi in noul an
si vom dori sa le dam uitarii… un gand ascuns,
o soapta nepotrivita, un gest care ne-a tradat…
Dar nu vom putea lasa la poarta anului ce tocmai pleaca,
dragostea, iubirea de semeni,intensitatea caldurii universului familiei si a celor dragi!
Cu speranta ca anul care vine, va aduce cu el, izbanda ravnelor noastre ramase neimplinite…
urez tuturor sa petreceti cum va place si cu cine va place!
S-aveti mult calm, forta de caracter, incredere! Si sa fiti sanatosi la trup si la minte
AN NOU FERICIT, va urez tuturor!!! La multi ani!!!
La multi ani ! Tot ce va doriti, sa va daruiasca 2012 !
interesanta retata.foile sunt asemanatoare cu blatul tortului egiptean.crema de lamaie am folosit-o si stiu ca-i deliciosa,deci prajitura nu are cum sa nu fie minunata!
Un an nou fericit si imbelsugat!
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Sarah, e o praji reusita, daca mai pui ca se face si iute…..
Un an nou fericit tuturor, dragele mele!!!!
La multi ani!!!
Super prajiturica!
Uite o s-o-ncerc cu crema de cafea .
Week-end frumos!
Sigur, o prajitura deosebita. Daca se poate as dori dimensiunea tavii? Multumesc
Daca blatul ala e cu nuca… m-ai dat gata cu prajitura :))
Dimensioned tavii te rog. Multumesc.
O sa ma uit si o sa comunic.
La multi ani!Multumesc mult pentru idee ,chiar mi-a ramas nuca macinata de la tortul egiptean si nu stiam lace sa o folosesc!
Neaparat astept impresii:). Un an minunat!
Pai, daca pui la 50 de minute blatul sa se coaca il faci scrum, doar este bezea.. Cred ca este intentionat copiata reteta asa , vad la toate postarile. Si este o prajitura din „Cartea regala de bucate„ a printesei Margareta, fata regelui Mihai. Si tot gresit ai copiat minutele la blat. Tu ai copt la 50 minute ? Nu te cred. Eu am preparat.o de cateva ori si am copt intre 5 / 15 minute…Nu stiu de ce crezi ,ca este a ta si de ce ai „infrumuseta.o„
1. ce sa cred ca e a mea? Reteta? Prajitura in sine? Reteta am scris clar de unde o am, prajitura din fotografie si din filmul video este a mea, nu am ce sa infrumusetez, cum iasa iasa. Daca nu imi place ce iasa, nu public, e simplu. o las pentru o a doua, o a treia testare pana iasa cum trebuie si atunci o public. 2. Timpul poate diferi radical de la cuptor la cuptor. In cazul meu, cand am filmat reteta aveam un cuptor mai slabut care ma si facut sa ratez cateva blaturi mult mai sensibile decat foile de fata. Daca am scris 50 de minute e pentru ca am copt 50 de minute. Daca aveam ceva de comentat la asta comentam, cum am si facut-o la alte detalii, cum ar fi ca nu am scos foaia din tava si s-a inmuiat prea tare de la crema. Daca constatam ca e prea mult, ziceam simplu sa verifice foaia dupa timpul cutare. Nu am nici o problema in a imi exprima nedumeriri cand ceva nu iasa ca la carte, nu ma dau experta – si nu pun aici retete pe care nu le-am incercat, asa mai bine gasesc un domeniu de scris in care sa ma aberez fara sa ma risc ca oamenii ce testeaza sa aiba un esec sigur. Mai ales ca bloggingul culinar e o zona atat de competitiva si oricand poti fi luat la rost atat de gospodine cu experienta cat si de incepatori care se incurca in indicatii vagi. 3. Acum am un cuptor nou, nu am testat reteta cu el dar daca o fac si vad alti timpi, revin cu precizari dar ce am publicat deja a fost testat de mine personal, nu am ce sa ajustez. 4. am cele mai serioase indoieli ca foaia se face in 15 minute maxim. Adica blatul era uscat si crocant, cu toata umezeala din bezea evaporata in 15 minute. Nici macar o pavlova care e doar albus si zahar nu se face in 15 minute. Poate credeam daca spuneati ca dupa 15 minute stingeati focul si o lasati in cuptor sa se usuce, asta mai intelegeam dar gata in 15 minute, ma indoiesc sincer. O jumatate de ora o consider acceptabil, chiar 40 de minute, mai mult daca e un cuptor mai slab. Bezeaua trebuie sa fie uscata, nu are cum sa se usuce intr-un sfert de ora, nu mai zic de 5 minute.