Prajitura Gabriela

Prajitura Gabriela, o reteta de prajitura pe cat de simple pe atat de gustoasa, cu foi fine, crocante, cu nuca si crema usoara si cu gust fresh, de lamaie

prajitura-gabriela

O prajitura a carei reteta am luat-o din cartea principesei Margareta “Cartea regala de bucate”. A fost foarte usor de facut si fiecare a gasit ceva bun la ea, mamei i-a placut toata, sorei mele i-a placut crema de lamaie, mie mi-a placut foarte mult blatul de albus dar mi-am zis ca ar merge beton cu o crema de cafea ceva.

Oricum vreau sa incerc si asa. Va spuneam ca e o prajitura racoritoare si gustoasa, singurul detaliu care m-a deranjat putin a fost ca blatul de dedesubt s-a inmuiat cam tare dar mi-e cam teama ca eu sunt vina pentru asta caci in reteta se specifica clar sa se desprinda blaturile de foaia de copt, eu nu, am lasat blatul pe foaie si l-a pus si in tava, acorpind apoi cu crema, probabil ca daca il scoteam din tava, nu absorbea umiditatea cum a facut-o. Oricum un detaliu minor pentru o prajitura buuuuna. Dar va spun nu faceti ca mine, respectati reteta ca stie ea de ce.

Prajitura Gabriela – reteta completa, printabila

Tipareste reteta

Prajitura Gabriela

Tip de reteta: Prajitura de casa
Bucatarie: delicioasa
Timp de preparare: 30 minutes
Timp de gatire: 30 minutes
timp total: 1 hour
Autor: Laura

O delicioasa prajitura cu umplutura de lamaie si foi fine cu nuca

dimensiunea tavii: 34/22 cm

Ingrediente

Blat

  • 10 oua
  • 400 gr. zahar
  • 300 gr. nuca macinata

Crema

  • 10 galbenusuri
  • 400 ml lapte
  • 400 gr. unt
  • 200 gr. zahar
  • 4 linguri faina
  • 2 lamai
  • un praf de sare
  • 1 fiola esenta de vanilie

Mod de preparare

Foile

  1. Intai, incingem cuptorul la 190 grade C.

  2. Separam 5 din oua: galbenusurile intr-o parte, albusurile in cealalta.

  3. Intr-un bol, batem albusurile spuma teapana, adaugam si 200 gr zahar si 150 grame nuca.

  4. Pregatim tava: o ungem cu unt, punem hartie de copt pe care o mai ungem o data cu unt. Turnam compozitia din albusuri in tava, nivelam frumos si bagam la cuptor 50 de minute la 190 grade C.

  5. Abia scos din cuptor, rasturnam blatul cu grija pe masa, desprindem hartia de copt si ungem cu unt.

  6. Asa avem prima foaie. Procedam identic pentru a doua foaie. Simplu, nu?

Crema

  1. Pana se face blatul in cuptor, nu strica sa ne apucam de crema.....

    .

  2. Intr-o oala, amestecam galbenusurile, faina, zaharul, sarea; cand  s-au omogenizat, turnam in fir subtire laptele dupa care punem compozitia la bain marie, la foc mic, amestecand mereu pana se ingroasa crema.

  3. Luam de pe foc si lasam nitelus sa se raceasca.

  4. Intr-un bol, mixam untul cu lamaile stoarse.  Dar atentie totusi la lamai, anume la dimensiunea lor, caci eu am avut doua lamai mari, daca le-as fi pus pe amandoua – Doamne Doamne, am pus doar una si a fost suficienta.

  5. Adaugam si nitica coaja galbena in untul mixat.

  6. Amestecam cele doua compozitii: untul cu lamaie si crema de galbenusuri, mixam bine sa se omogenizeze, adaugam si esenta de vanilie.

  7. Previzibil, intindem crema intre cele doua blaturi (in prealabil racite dupa ce s-au facut la cuptor).

  8. Punem la frigider pentru o zi sa se aseze inainte de a o felia si servi.

    Prajitura Gabriela

 

In Cartea regala de retete se recomanda servirea prajiturii pe farfurii individuale, cam ca pe un cremsnit, nu mi se pare obligatoriu, cred ca se preteaza foarte bine si pe un platou alaturi de alte sortimente de prajituri.

Prajitura Gabriela

Pofta buna!

 

15 Comments

  1. maria elena 2011-12-30 Reply
  2. Magda 2011-12-31 Reply
  3. Alexandrina 2011-12-31 Reply
  4. tasha 2011-12-31 Reply
  5. Antonina S. 2011-12-31 Reply
  6. sarah 2012-01-01 Reply
  7. Laura 2012-01-01 Reply
  8. Laura 2012-01-01 Reply
  9. gaby_d 2012-01-07 Reply
  10. Liliana Gruia 2015-12-20 Reply
  11. Claudia 2016-08-11 Reply
  12. Andreea 2016-12-29 Reply
    • Laura 2017-01-12 Reply
  13. Ciofu Monika 2018-01-05 Reply
    • Laura 2018-01-05 Reply

Leave a Reply

725 Shares
Share620
Pin103
+12
WhatsApp