
Prajitura Gabriela, o reteta pe cat de simple pe atat de gustoasa, cu foi fine, crocante, cu nuca si crema usoara si cu gust fresh, de lamaie.
O reteta pe care am gasit-o si am luat-o din cartea principesei Margareta “Cartea regala de bucate”.(link afiliat)
Mi s-a parut o combinatie interesanta: bezea cu nuca si o crema acrisoara. Foile de bezea nu se fac greu dar trebuie atentie la manipularea lor, se rup destul de usor. De fapt, ca o mica barfa, cand am filmat reteta (da, mai jos aveti reteta inclusiv video), a trebuit sa filmez foile de doua ori, pentru ca la prima filmare am rupt una din foi. Mi-a fost asa de ciuda, nu fusesem atenta, cand filmez, am tot timpul mari emotii. Sunt chiar dublu emotionata fata de cand incerc o reteta noua. Ceea ce, credeti-ma, e un nivel mult prea ridicat.
O doamna de pe Youtube s-a declarat apoi dezamagita ca umplutura noastra contine crema de vanilie, cica induc lumea in eroare cand zic ca e crema de lamaie cand, de fapt, e crema de lamaie. Cred ca nici acum nu i-am raspuns dar profit de ocazie sa zic niste chestii destepte aici. Hihihi – plina de modestie sunt, nu? Faza e ca acea crema de vanilie nu e musai o crema de vanilie. E o crema pe baza de galbenusuri si lapte, se aromatizeaza de obicei cu vanilie dar nu e musai. Mai poarta numele de creme pasticcera sau creme patisserie si, poate, mai corect ar fi sa se denumeasca crema de lapte fiarta. Si este baza cremoasa pentru o multime de creme. Pentru ca..hai s-o ;uam cu cazul de fata…daca nu am avea acea crema de galbenusuri, ce ar ramane? Unt si lamaie. La o adica, cand spun ca umplutura este o crema fina de unt cu lamaie, se asteapta cinvea ca in crema efectiv sa se gaseasca doar unt si lamaie si, eventual niste zahar? Poate asa o combinatie merge dar categoric ar avea nevoie de un blat mai consisten care sa absoarba din grasimea cremei. Dar la niste foi subtiri de bezea, categoric nu ar fi o alegere buna. In plus, untul nu este un ingredient tocmai maleabil, un adaos cremos ajuta la o consistenta mai placuta. Aceeasi operatiune am facut-o si la prajitura cu lamaie gatita dupa reteta Silviei Jurcovan.
A fost foarte usor de facut si fiecare a gasit ceva bun la ea, mamei i-a placut toata. Sorei mele i-a placut crema de lamaie. Mie mi-a placut foarte mult blatul de albus dar mi-am zis ca ar merge beton cu o crema de cafea ceva.

Oricum vreau sa incerc si asa.
Va spuneam ca e o prajitura racoritoare si gustoasa. Singurul detaliu care m-a deranjat putin a fost ca blatul de dedesubt s-a inmuiat cam tare. Dar mi-e cam teama ca eu sunt vina pentru asta, caci in reteta se specifica clar sa se desprinda blaturile de foaia de copt. Eu nu, am lasat blatul pe foaie si l-am pus si in tava, acoperind apoi cu crema. Probabil ca daca il scoteam din tava, nu absorbea umiditatea cum a facut-o. Oricum un detaliu minor pentru o prajitura buuuuna. Dar va spun nu faceti ca mine, respectati reteta ca stie ea de ce.
Alte retete de desert cu lamaie publicata pe blog –
prajitura cu crema de lamaie, delicioasa si aratoasa
Prajitura Gabriela – reteta printabila si VIDEO
Apropo, v-ati abonat la canalul meu Youtube Casuta Laurei? Daca nu, se rezolva imediat, doar dati click aici. Va astept si acolo cu retete noi in fiecare saptamana.

Prajitura Gabriela
Reteta VIDEO
Ingrediente
Blat
- 10 oua
- 400 gr. zahar
- 300 gr. nuca macinata
Crema
- 10 galbenusuri de ou
- 400 ml lapte
- 400 gr. unt
- 200 gr. zahar
- 4 linguri faina
- 2 lamai
- un praf de sare
- 1 fiola esenta de vanilie
Mod de preparare
Foile
- Intai, incingem cuptorul la 190 grade C.
- Separam 5 din oua: galbenusurile intr-o parte, albusurile in cealalta.
- Intr-un bol, batem albusurile spuma teapana, adaugam si 200 gr zahar si 150 grame nuca.
- Pregatim tava: o ungem cu unt, punem hartie de copt pe care o mai ungem o data cu unt. Turnam compozitia din albusuri in tava, nivelam frumos si bagam la cuptor 50 de minute la 190 grade C.
- Abia scos din cuptor, rasturnam blatul cu grija pe masa, desprindem hartia de copt si ungem cu unt.
- Asa avem prima foaie. Procedam identic pentru a doua foaie. Simplu, nu?
Crema
- Pana se face blatul in cuptor, nu strica sa ne apucam de crema…...
- Intr-o oala, amestecam galbenusurile, faina, zaharul, sarea; cand s-au omogenizat, turnam in fir subtire laptele dupa care punem compozitia la bain marie, la foc mic, amestecand mereu pana se ingroasa crema.
- Luam de pe foc si lasam nitelus sa se raceasca.
- Intr-un bol, mixam untul cu lamaile stoarse. Dar atentie totusi la lamai, anume la dimensiunea lor, caci eu am avut doua lamai mari, daca le-as fi pus pe amandoua – Doamne Doamne, am pus doar una si a fost suficienta.
- Adaugam si nitica coaja galbena in untul mixat.
- Amestecam cele doua compozitii: untul cu lamaie si crema de galbenusuri, mixam bine sa se omogenizeze, adaugam si esenta de vanilie.
- Previzibil, intindem crema intre cele doua blaturi (in prealabil racite dupa ce s-au facut la cuptor).
- Punem la frigider pentru o zi sa se aseze inainte de a o felia si servi.
Ce bine arata prajitura.
Laura draga, sa ai Un An Nou fericit si imbelsugat alaturi de familia ta!
La mulți ani, Laura!
E cumpana dintre ani! Sa privim inapoi cu iertare, inainte cu speranta, in jos cu intelegere, si in sus cu recunostinta! Un An Nou plin de bucurii si impliniri! La multi ani!
Sunt multe cele pe care, anul ce tocmai se incheie, le va lua cu el si vor ramane nespuse,
si nemarturisite…
Sunt multe cele pe care nu vom dori sa le transferam cu noi in noul an
si vom dori sa le dam uitarii… un gand ascuns,
o soapta nepotrivita, un gest care ne-a tradat…
Dar nu vom putea lasa la poarta anului ce tocmai pleaca,
dragostea, iubirea de semeni,intensitatea caldurii universului familiei si a celor dragi!
Cu speranta ca anul care vine, va aduce cu el, izbanda ravnelor noastre ramase neimplinite…
urez tuturor sa petreceti cum va place si cu cine va place!
S-aveti mult calm, forta de caracter, incredere! Si sa fiti sanatosi la trup si la minte
AN NOU FERICIT, va urez tuturor!!! La multi ani!!!
La multi ani ! Tot ce va doriti, sa va daruiasca 2012 !
interesanta retata.foile sunt asemanatoare cu blatul tortului egiptean.crema de lamaie am folosit-o si stiu ca-i deliciosa,deci prajitura nu are cum sa nu fie minunata!
Un an nou fericit si imbelsugat!
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Sarah, e o praji reusita, daca mai pui ca se face si iute…..
Un an nou fericit tuturor, dragele mele!!!!
La multi ani!!!
Super prajiturica!
Uite o s-o-ncerc cu crema de cafea .
Week-end frumos!
Sigur, o prajitura deosebita. Daca se poate as dori dimensiunea tavii? Multumesc
Daca blatul ala e cu nuca… m-ai dat gata cu prajitura :))
Dimensioned tavii te rog. Multumesc.
O sa ma uit si o sa comunic.
La multi ani!Multumesc mult pentru idee ,chiar mi-a ramas nuca macinata de la tortul egiptean si nu stiam lace sa o folosesc!
Neaparat astept impresii:). Un an minunat!