P

Prajitura Gabriela cu foi de bezea cu nuca si crema fina de lamaie – VIDEO

Prajitura Gabriela
O delicioasa prajitura cu umplutura de lamaie si foi fine cu nuca
dimensiunea tavii: 34/22 cm
blank

Prajitura Gabriela, o reteta pe cat de simple pe atat de gustoasa, cu foi fine, crocante, cu nuca si crema usoara si cu gust fresh, de lamaie.

O reteta pe care am gasit-o si am luat-o din cartea principesei Margareta “Cartea regala de bucate”.(link afiliat)


Prajitura Gabriela – reteta VIDEO

Vezi mai jos VIDEO cum am pregatit prajitura Gabriela

A fost foarte usor de facut si fiecare a gasit ceva bun la ea, mamei i-a placut toata. Sorei mele i-a placut crema de lamaie. Mie mi-a placut foarte mult blatul de albus dar mi-am zis ca ar merge beton cu o crema de cafea ceva.

blank

Oricum vreau sa incerc si asa.

Va spuneam ca e o prajitura racoritoare si gustoasa. Singurul detaliu care m-a deranjat putin a fost ca blatul de dedesubt s-a inmuiat cam tare. Dar mi-e cam teama ca eu sunt vina pentru asta, caci in reteta se specifica clar sa se desprinda blaturile de foaia de copt. Eu nu, am lasat blatul pe foaie si l-am pus si in tava, acoperind apoi cu crema. Probabil ca daca il scoteam din tava, nu absorbea umiditatea cum a facut-o. Oricum un detaliu minor pentru o prajitura buuuuna. Dar va spun nu faceti ca mine, respectati reteta ca stie ea de ce.

Alta reteta cu crema de lamaie publicata pe blog – prajitura cu crema de lamaie, delicioasa si aratoasa

Prajitura Gabriela – reteta printabila

Click aici sa ajungi la reteta video

Apropo, v-ati abonat la canalul meu Youtube Casuta Laurei? Daca nu, se rezolva imediat, doar dati click aici. Va astept si acolo cu retete noi in fiecare saptamana.

blank

Prajitura Gabriela

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
O delicioasa prajitura cu umplutura de lamaie si foi fine cu nuca
dimensiunea tavii: 34/22 cm
timp de pregatire 30 mins
timp de gatire 30 mins
timp total 1 hr
fel de mancare Prajitura de casa
bucatarie delicioasa
portii 12 bucati
calorii 709 kcal

Ingrediente
  

Blat

  • 10 ou
  • 400 gr. zahar
  • 300 gr. nuca macinata

Crema

  • 10 galbenus de ou
  • 400 ml lapte ­
  • 400 gr. unt
  • 200 gr. zahar
  • 4 linguri faina
  • 2 lamai
  • un praf de sare
  • 1 fiola esenta de vanilie

Mod de preparare
 

Foile

  • Intai, incingem cuptorul la 190 grade C.
  • Separam 5 din oua: galbenusurile intr-o parte, albusurile in cealalta.
  • Intr-un bol, batem albusurile spuma teapana, adaugam si 200 gr zahar si 150 grame nuca.
    blank
  • Pregatim tava: o ungem cu unt, punem hartie de copt pe care o mai ungem o data cu unt. Turnam compozitia din albusuri in tava, nivelam frumos si bagam la cuptor 50 de minute la 190 grade C.
    blank
  • Abia scos din cuptor, rasturnam blatul cu grija pe masa, desprindem hartia de copt si ungem cu unt.
  • Asa avem prima foaie. Procedam identic pentru a doua foaie. Simplu, nu?

Crema

  • Pana se face blatul in cuptor, nu strica sa ne apucam de crema…..
    .
  • Intr-o oala, amestecam galbenusurile, faina, zaharul, sarea; cand  s-au omogenizat, turnam in fir subtire laptele dupa care punem compozitia la bain marie, la foc mic, amestecand mereu pana se ingroasa crema.
    blank
  • Luam de pe foc si lasam nitelus sa se raceasca.
  • Intr-un bol, mixam untul cu lamaile stoarse.  Dar atentie totusi la lamai, anume la dimensiunea lor, caci eu am avut doua lamai mari, daca le-as fi pus pe amandoua – Doamne Doamne, am pus doar una si a fost suficienta.
  • Adaugam si nitica coaja galbena in untul mixat.
  • Amestecam cele doua compozitii: untul cu lamaie si crema de galbenusuri, mixam bine sa se omogenizeze, adaugam si esenta de vanilie.
  • Previzibil, intindem crema intre cele doua blaturi (in prealabil racite dupa ce s-au facut la cuptor).
  • Punem la frigider pentru o zi sa se aseze inainte de a o felia si servi.
    Prajitura Gabriela

Calorii si nutrienti

Nutrition Facts
Prajitura Gabriela
Amount Per Serving (1 felie)
Calories 709 Calories from Fat 441
% Daily Value*
Fat 49g75%
Saturated Fat 22g110%
Cholesterol 374mg125%
Sodium 315mg13%
Potassium 293mg8%
Carbohydrates 61g20%
Fiber 3g12%
Sugar 52g58%
Protein 13g26%
Vitamin A 1300IU26%
Vitamin C 9.7mg12%
Calcium 108mg11%
Iron 2.1mg12%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Ai incercat reteta asta?Lasa o vorba si spune-ne parerea ta!
  1. blank

    E cumpana dintre ani! Sa privim inapoi cu iertare, inainte cu speranta, in jos cu intelegere, si in sus cu recunostinta! Un An Nou plin de bucurii si impliniri! La multi ani!

  2. blank
    tasha says:

    Sunt multe cele pe care, anul ce tocmai se incheie, le va lua cu el si vor ramane nespuse,
    si nemarturisite…
    Sunt multe cele pe care nu vom dori sa le transferam cu noi in noul an
    si vom dori sa le dam uitarii… un gand ascuns,
    o soapta nepotrivita, un gest care ne-a tradat…
    Dar nu vom putea lasa la poarta anului ce tocmai pleaca,
    dragostea, iubirea de semeni,intensitatea caldurii universului familiei si a celor dragi!
    Cu speranta ca anul care vine, va aduce cu el, izbanda ravnelor noastre ramase neimplinite…
    urez tuturor sa petreceti cum va place si cu cine va place!
    S-aveti mult calm, forta de caracter, incredere! Si sa fiti sanatosi la trup si la minte
    AN NOU FERICIT, va urez tuturor!!! La multi ani!!!

  3. blank
    sarah says:

    interesanta retata.foile sunt asemanatoare cu blatul tortului egiptean.crema de lamaie am folosit-o si stiu ca-i deliciosa,deci prajitura nu are cum sa nu fie minunata!
    Un an nou fericit si imbelsugat!

  4. blank
    Ciofu Monika says:

    La multi ani!Multumesc mult pentru idee ,chiar mi-a ramas nuca macinata de la tortul egiptean si nu stiam lace sa o folosesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apreciaza reteta




Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.