P

Prajitura Floare de colt

Reteta savuroasa si fina, un desert delicios

Prajitura Floare de colt, reteta simpla dar delicioasa, o prajitura cu texturi diferite si mai multe straturi, un blat cu cacao acoperit cu bezea cu nuca de cocos, o crema de vanilie mousseline cu fructe exotice si un stat de frisca deasupra.

Anul acesta, portia de dulce de Craciun a fost asigurata de aceasta savuroasa prajitura. Ok, au mai fost vreo doua….trei pe langa ea dar ea a fost vedeta. Pot sa ca spun ca este o reteta chiar simpla, in ciuda faptului ca pare sofisticata. Cred ca aerul de eleganta il da cele cateva straturi din care e alcatuita bunaciunea, de la blatul pufos de cacao, bezeaua cu nuca de cocos de deasupra la crema de vanilie cu fructe si un strat subtire de frisca. Ce n-am pus eu este un ultim strat peste frisca, un strat de ciocolata rasa.

prajitura Floare de colt

Motivul pentru care nu am pus acest strat este foarte simplu: am ramas fara ciocolata. Al meu familion m-a sabotat hacuind ciocolata alba pusa de mine cu grija in frigider. No, in fine, nu e chiar prima data cand o patesc…..

Ciocolata ar fi dat o nota in plus de dulce si poate inca putina savoare dar, parol, e excelenta si fara. Fructele din crema dau o nota de prospetime minunata, mi se pare ca mixul de fructe exotice s-a nimerit mai bine decat doar ananasul recomandat in reteta initial. Dar asta este mai mult o chestiune de gust, presupun.

Cateva notite personale

Pozand aceasta ravisanta prajitura Floare de colt, a fost prima data cand am folosit lumina artificiala. Mai exact, prima data cand am incercat cu lumina artificiala. Rezultatul e unul mai bun decat ma asteptam. Anii trecuti aveam marea convingere ca mancarea arata bine doar pozata in lumina naturala. Intre timp, mi-am mai schimbat opinia. Doar ca eu, deocamdata, nu sunt in stare sa stapanesc aceasta arta. Ma stradui, dupa cum vedeti si, sper eu, ca nu degeaba. Adica, pe viitor, sper sa deasesc etapa fotografiei subexpuse cu nuante ciudate si uneori hilare.

Dar asteptati-va o vreme la unele poze mai….ciudate.

Prajitura Floare de colt – reteta completa, printabila

Prajitura Floare de colt

Reteta savuroasa si fina, un desert delicios
Salveaza pe Pinterest Tipareste reteta
Fel de reteta Prajitura de casa
Bucatarie clasica
Cuvinte cheie prajitura Floare de Colt
Timp de pregatire 30 minutes
Timp de gatire 30 minutes
timp de stat la frigider 2 hours
Timp total 1 hour
Pasionata de bucatareala?Hai in Cafeneaua cu retete, sa schimbam retete, impresii si o vorba buna!!
Portii 12 portii
Calorii 280kcal
Author Laura

Reteta video

Ingrediente

Blat

  • 6 bucati ou
  • 4 lg faina
  • 3 lg cacao
  • 6 lg zahar
  • 1 lgt praf de copt
  • sare doar un pic

Bezea cocos

  • 4 bucati albus de ou
  • 6 lg zahar
  • 120 g cocos
  • sare un strop

Crema

  • 4 bucati galbenus de ou
  • 5 lg zahar
  • 40 g amidon alimentar
  • 300 ml lapte ­
  • 1 esenta vanilie
  • 200 gr. unt (80% grasime)
  • 1 conserva compot ananas se recomanda in reteta, eu am folosit un mix de fructe exotice, conserva era de la Sunfoods
  • 200 ml frisca lichida
  • 50 gr. ciocolata alba pt decor
Esti in criza de timp?Comanda ingredientele online. Rapid si fara batai de cap!!

Mod de preparare

Blat de cacao

  • Am aprins cuptorul sa il incalzesc la 180°C.
  • Am inceput prin a separa galbenusurile de albusuri in doua boluri separate.
  • Albusurile se mixeaza cu putina sare pana capata o textura de spuma teapana. 
  • Am adaugat apoi treptat in albusurile batute zaharul si galbenusurile, folosind o lingura de lemn ca sa le incorporam.  
  • Rotiti lingura cu grija ca sa piedem aerul din spuma, cu miscari circulare, mari, de jos in sus.
  • Am cernut faina cu praful de copt printr-o sita si am adaugat-o la compozitia de blat.
  • Am adaugat si cacaua cernuta in prealabil. Cel mai bine era daca o amestecam cu faina dar …na, am uitat.
  • Am pregatit o tava de copt, am tapetat-o cu hartie de copt. Ca sa adere bine hartia, am umezit usor tava inainte. Dimensiunea tavii (28*38cm)
  • Am amestecat compozitia usor, cu grija, cu lingura de lemn, in cerc, de jos in sus, pana este omogenizata.
  • Turnam compozitia in tava deja pregatita.
  • Intindem compozitia in tava si omogenizam suprafata cu o lingura. 
  • Coacem la 180° C, circa 15 minute. In timpul asta preparam bezeaua a carei reteta o aveti ceva mai jos….
  • Dupa 15 minute, scoatem blatul de la cuptor si intindem bezeaua peste el. 
  • Nivelam cat de bine putem.
  • Bagam din nou la cuptor si mai coacem inca 10-15 minute.

Bezea de cocos

  • Separam alte 4 oua, albusurile intr-un bol, galbenusurile in altul. Albusurile le folosim pentru bezeaua de cocos iar galbenusurile pentru crema.
  • Am mixat albusurile cu putina sare pana se fac spuma teapana. 
  • Am adaugam treptat zaharul mixand pana acesta se topeste si obtinem o bezea ferma. 
  • Am adaugat si nuca de cocos in ploaie in vreme ce amestec cu ajutorul unei linguri de lemn, cu grija sa nu se lase, cu miscari usoare, circulare, de jos in sus. 
  • Dupa cum v-am spus deja mai sus, aceasta bezea o intindem peste blatul copt si mai coacem totul inca 10-15 minute.

Crema de vanilie

  • Desfac conserva de compot si scurg fructele de sirop cu o sita. Apoi le intind pe un strat -doua de hartie absorbanta, din aceea de la prosoapele de bucatarie ca sa absoarba excesul de umiditate din ele.
  • Punem laptele intr-o oala incapatoare si il punem pe foc sa se incalzeasca. nu il pierdeti din ochi. In timpul asta….
  • Galbenusurile despre care am vorbit deja mai sus la bezea le amestecam cu zaharul si le mixam bine sa se omogenizeze.
  • Adaugam amidonul, amestecam cu sarg pana se dizolva in compozitie.
  • Laptele este cald deja. Il tragem deoparte de pe foc si cu cu polonic, turnam lapte peste compozitia de galbenusuri, amestecand in acestea continuu. Scopul este aducerea compozitiei de galbenusuri la o temperatura apropiata de cea a laptelui.
  • Am turnat compozitia de galbenusuri amestecata cu lapte in oala in care am incalzit deja laptele.
  • Punem cratita pe foc mic si ne inarmam cu rabdare, amestecand continuu cu un tel in compozitia de lapte cu galbenusuri pana se ingroasa.
  • Luam de pe foc si adaugam esenta de vanilie. 
  • Lasam putin sa se raceasca amestecand des.
  • Untul il avem la indemana, sa aiba temperatura camerei.
  • Cand cele doua au stat destul cat sa fie cam la aceeasi temperatura (a camerei adica), am amestecat putin untul dupa care am inceput a adauga treptat cate o lingura din crema de vanilie, amestecand pana inglobam toata crema de galbenusuri cu untul.
  • Crema astfel obtinuta am intins-o peste blatul copt cu bezea, niveland-o cu grija.
  • Am adaugat cu mana si fructele, impingandu-le usor cu degetul in crema. Se pota adauga fructele si atunci and amestecam untul cu crema de galbenusuri dar eu am gasit mai usor sa pun ulterior frucele. In plus, sunt mai usor de distribuit uniform pe toata suprafata.

Frisca

  • Frisca rece de la frigier o mixam spuma si o intindem peste crema, nniveland-o cu grija.
  •  Deasupra se radem ciocolata alba, chestie pe care eu nu am facut-o ca am ramas fara ciocolata.
  • Am dat prajitura la frigider acoperita cu folie alimentara. Folositi o tava mai adanca sa nu distrugeti aranjamentul prajiturii, eu am o tava cu capac, foarte convenabila. Nu bagati prajitura neacoperita, va lua din aromele di gustul alimentelor din frigider. 
  • Tinem la rece minim 2 ore, apoi putem taia si servi. Pentru o taietura cat mai curata, se recomanda un cutit cu lama lunga si bine ascutita dar si curatarea si umezirea lamei cutitului inainte de fiecare trecere prin crema.
Ai testat reteta?Voi fi incantata sa vad rezultatul. Pune o poza cu reteta pe instagram, foloseste tagul @casutalaurei sau foloseste hashtag #casutalaurei si ne putem bucura impreuna!

Informatii nutritionale

Nutrition Facts
Prajitura Floare de colt
Amount Per Serving (1 portie)
Calories 280
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

La final, sa dam Cezarului ce e al Cezarului, reteta de prajitura Floare de colt o am de la Mirela.

Laura

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

  1. Pingback:Prăjitură Floare de colț, prăjitură fină, cu cremă de vanilie - Lecturi si Arome

  2. Pingback:Prajitura Tosca, o delicioasa prajitura cu crema de vanilie - Casuta Laurei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *