P

Prajitura Floare de colt cu crema de vanilie cu unt si fructe – VIDEO

prajitura Floare de colt
Reteta savuroasa si fina, un desert delicios
blank

Prajitura Floare de colt, reteta simpla dar delicioasa, o prajitura cu texturi diferite si mai multe straturi, un blat cu cacao acoperit cu bezea cu nuca de cocos, o crema de vanilie mousseline cu fructe exotice si un stat de frisca deasupra.

Anul acesta, portia de dulce de Craciun a fost asigurata de aceasta savuroasa prajitura. Ok, au mai fost vreo doua….trei pe langa ea dar ea a fost vedeta.

blank

Pot sa ca spun ca este o reteta chiar simpla, in ciuda faptului ca pare sofisticata. Cred ca aerul de eleganta il da cele cateva straturi din care e alcatuita bunaciunea, de la blatul pufos de cacao, bezeaua cu nuca de cocos de deasupra la crema de vanilie cu fructe si un strat subtire de frisca. Ce n-am pus eu este un ultim strat peste frisca, un strat de ciocolata rasa.

prajitura Floare de colt

Motivul pentru care nu am pus acest strat este foarte simplu: am ramas fara ciocolata. Al meu familion m-a sabotat hacuind ciocolata alba pusa de mine cu grija in frigider. No, in fine, nu e chiar prima data cand o patesc…..

Ciocolata ar fi dat o nota in plus de dulce si poate inca putina savoare dar, parol, e excelenta si fara. Fructele din crema dau o nota de prospetime minunata, mi se pare ca mixul de fructe exotice s-a nimerit mai bine decat doar ananasul recomandat in reteta initial. Dar asta este mai mult o chestiune de gust, presupun.

Cateva notite personale

prajitura Floare de colt

Pozand aceasta ravisanta prajitura Floare de colt, a fost prima data cand am folosit lumina artificiala. Mai exact, prima data cand am incercat cu lumina artificiala. Rezultatul e unul mai bun decat ma asteptam. Anii trecuti aveam marea convingere ca mancarea arata bine doar pozata in lumina naturala. Intre timp, mi-am mai schimbat opinia. Doar ca eu, deocamdata, nu sunt in stare sa stapanesc aceasta arta. Ma stradui, dupa cum vedeti si, sper eu, ca nu degeaba. Adica, pe viitor, sper sa deasesc etapa fotografiei subexpuse cu nuante ciudate si uneori hilare.

blank

Dar asteptati-va o vreme la unele poze mai….ciudate.

Prajitura Floare de colt – reteta printabila – VIDEO

Apropo, v-ati abonat la canalul Youtube Casuta Laurei, da? Da ca nu, se rezolva rapid, dati click aici si suntei abonati in doua secunde. Dupa care va astept saptamanal sa gatim impreuna.

blank

Prajitura Floare de colt

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
Reteta savuroasa si fina, un desert delicios
timp de pregatire 30 mins
timp de gatire 30 mins
timp de stat la frigider 2 hrs
timp total 1 hr
fel de mancare Prajitura de casa
bucatarie clasica
portii 12 portii
calorii 280 kcal

Reteta VIDEO

Ingrediente
  

Blat

  • 6 bucati ou
  • 90 g faina
  • 60 g pudra de cacao
  • 150 g zahar
  • 1 plic praf de copt optional
  • sare doar un pic

Bezea cocos

  • 4 bucati albus de ou
  • 150 g zahar
  • 120 g cocos razuit fin
  • sare un strop

Crema

  • 4 bucati galbenus de ou
  • 100 g zahar
  • 2 – 3 lg amidon alimentar
  • 400 ml lapte ­
  • 1 esenta vanilie
  • 200 gr. unt (80% grasime)
  • 1 conserva compot ananas se recomanda in reteta, eu am folosit un mix de fructe exotice, conserva era de la Sunfoods
  • 200 ml smantana de frisca lichida
  • 100 gr. ciocolata alba pt decor

Mod de preparare
 

Blat de cacao

  • Am aprins cuptorul sa il incalzesc la 180°C.
  • Am inceput prin a separa galbenusurile de albusuri in doua boluri separate.
    prajitura flpae de colt separam ouale in doua boluri
  • Albusurile se mixeaza cu putina sare pana capata o textura de spuma teapana. 
  • Cand albusurile s-au format spuma dar nu este inca teapana, adaugam si zaharul.
  • Am adaugat apoi treptat in albusurile batute galbenusurile, folosind o lingura de lemn ca sa le incorporam.  
    prajitura floare de colt mixam galbenusurile in spuma de albusuri
  • Rotiti lingura cu grija ca sa pierdem aerul din spuma, cu miscari circulare, mari, de jos in sus.
    blank
  • Am cernut faina (cu praful de copt daca folositi) printr-o sita si am adaugat-o la compozitia de blat.
    blank
  • Am adaugat si cacaua cernuta in prealabil. Cel mai bine era daca o amestecam cu faina dar …na, am uitat.
    prajitura floare de colt punem cacaua in amestecul de blat
  • Am amestecat compozitia usor, cu grija, cu lingura de lemn, in cerc, de jos in sus, pana este omogenizata.
  • Am pregatit o tava de copt, am tapetat-o cu hartie de copt. Ca sa adere bine hartia, am umezit usor tava inainte. Dimensiunea tavii (28*38cm)
    La reteta din video am folosit o tava mai mica, 31/21 cm.
  • Turnam compozitia in tava deja pregatita si tapetata cu foaie de copt.
    prajitura floare de colt turnam compozitia pentru blatul de cacao in tava tapetata cu folie de copt
  • Intindem compozitia in tava si omogenizam suprafata cu o lingura. 
  • Coacem la 180° C, circa 15 minute. In timpul asta preparam bezeaua a carei reteta o aveti ceva mai jos….
  • Dupa 15 minute, scoatem blatul de la cuptor si intindem bezeaua peste el. 
  • Nivelam cat de bine putem.
    prajitura floare de colt intindem bezeaua de cocos peste blat si nivelam
  • Bagam din nou la cuptor si mai coacem inca 10-15 minute.

Bezea de cocos

  • Separam alte 4 oua, albusurile intr-un bol, galbenusurile in altul. Albusurile le folosim pentru bezeaua de cocos iar galbenusurile pentru crema.
  • Am mixat albusurile cu putina sare pana se fac spuma teapana. 
  • Am adaugam treptat zaharul mixand pana acesta se topeste si obtinem o bezea ferma. 
  • Am adaugat si nuca de cocos in ploaie in vreme ce amestec cu ajutorul unei linguri de lemn, cu grija sa nu se lase, cu miscari usoare, circulare, de jos in sus. 
    prajitura floare de colt se pune nuca de cocos in bezeaua de albus de ou
  • Dupa cum v-am spus deja mai sus, aceasta bezea o intindem peste blatul copt si mai coacem totul inca 10-15 minute.

Crema de vanilie

  • Desfac conserva de compot si scurg fructele de sirop cu o sita. Apoi le intind pe un strat -doua de hartie absorbanta, din aceea de la prosoapele de bucatarie ca sa absoarba excesul de umiditate din ele.
  • Punem laptele intr-o oala incapatoare si il punem pe foc sa se incalzeasca. nu il pierdeti din ochi. In timpul asta….
  • Galbenusurile despre care am vorbit deja mai sus la bezea le amestecam cu zaharul si le mixam bine sa se omogenizeze.
  • Adaugam amidonul, amestecam cu sarg pana se dizolva in compozitie.
  • Adaugam esenta de vanilie. 
  • Laptele este cald deja. Il tragem deoparte de pe foc si cu cu polonic, turnam lapte peste compozitia de galbenusuri, amestecand in acestea continuu. Scopul este aducerea compozitiei de galbenusuri la o temperatura apropiata de cea a laptelui.
    prajitura floare de colt amestecam crema de galbenusuri cu lapte cald
  • Am turnat compozitia de galbenusuri amestecata cu lapte in oala in care am incalzit deja laptele.
  • Punem cratita pe foc mic si ne inarmam cu rabdare, amestecand continuu cu un tel in compozitia de lapte cu galbenusuri pana se ingroasa.
  • Lasam sa se raceasca amestecand des.
  • Untul il avem la indemana, sa aiba temperatura camerei.
  • Cand cele doua au stat destul cat sa fie cam la aceeasi temperatura (a camerei adica), am amestecat putin untul dupa care am inceput a adauga treptat cate o lingura din crema de vanilie, amestecand pana inglobam toata crema de galbenusuri cu untul.
  • Crema astfel obtinuta am intins-o peste blatul copt cu bezea, niveland-o cu grija.
  • Am adaugat cu mana si fructele, impingandu-le usor cu degetul in crema. Se pot adauga fructele si atunci and amestecam untul cu crema de galbenusuri dar eu am gasit mai usor sa pun ulterior frucele. In plus, sunt mai usor de distribuit uniform pe toata suprafata.

Frisca

  • Frisca foarte rece de la frigier o mixam spuma si o intindem peste crema, niveland-o cu grija.
  •  Deasupra se presara ciocolata alba, razuita pe razatoarea cu ochiuri mici.
  • Am dat prajitura la frigider acoperita cu folie alimentara. Folositi o tava mai adanca sa nu distrugeti aranjamentul prajiturii, eu am o tava cu capac, foarte convenabila. Nu bagati prajitura neacoperita, va lua din aromele din gustul alimentelor din frigider. 
  • Tinem la rece minim 2 ore, apoi putem taia si servi. Pentru o taietura cat mai curata, se recomanda un cutit cu lama lunga si bine ascutita dar si curatarea si umezirea lamei cutitului inainte de fiecare trecere prin crema.

Calorii si nutrienti

Nutrition Facts
Prajitura Floare de colt
Amount Per Serving (1 portie)
Calories 280
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Ai incercat reteta asta?Lasa o vorba si spune-ne parerea ta!

La final, sa dam Cezarului ce e al Cezarului, reteta de prajitura Floare de colt o am de la Mirela.

blank
Laura

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apreciaza reteta




Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.