Prajitura de vis
Prajitura de vis, crema cu blaturi alternate de crema de vanilie si strat de ciocolata
O noua editie a provocarii “Virtual Hugs” (gazduita luna asta de Cerasela), ma gaseste scotocind in frigiderul unei vechi prietene: Miremirc. O “cunosc” (doar virtual dar uneori asta e suficient) inca de la inceputul pasiunii mele intru blogareala. Adica inca de pe vreme cand scriam cocotata de pe Blogger si nici nu ma gandeam ca-mi voi dori vreodata domeniu propriu.
Miremirc (Mirela pe numele ei) este o bucatareasa desavarsita. E specializata pe prajituri. Blogul ei este plin de bunatati apetisant prezentate.
Va recomand calduros s-o vizitati. Dar musai inainte mancati ceva, ca altfel lesinati de pofta cand vedeti ce e pe acolo.
Alte prajituri de ocazie
Prajitura de vis – reteta completa, printabila
Prajitura de vis
Reteta VIDEO
Ingrediente
blat
- 10 bucati albus de ou
- 10 linguri zahar
- 100 gr. nuca de cocos rasa
- 3 linguri faina
crema
- 10 bucati galbenus de ou
- 10 linguri zahar
- 4 linguri lapte
- 450 gr. unt de buna calitate (80 - 85 % grasime)
Glazura de ciocolata
- 250 gr. ciocolata de buna calitate
- 4 linguri ulei
Strat intermediar
- 30 bucati biscuiti (depinde si marimea lor)
Mod de preparare
- Incingem cuptorul la 200 grade C.
- Pregatim si tava, eu prefer sa o umezesc pe o parte si sa lipesc de ea foaia de copt. Poate fi tapetata traditional: unsa cu unt dupa care presarat un strat foarte subtire de faina si eliminat excesul.
- Separam albusurile de galbenusuri, punem albusurile intr-un castronel mai mare si galbenusurile le punem deoparte (le folosim imediat la crema).
Blat
- Albusurile le mixam pana se transforma intr-o spuma teapana, cu personalitate.
- Adaugam treptat restul ingredientelor - 10 linguri zahar adaugat treptat, - tot asa nuca de cocos si faina cernuta.
- Se amesteca cu o lingura mare cu grija de sus in jos prin miscari ample.
- Din aceasta compozitie se fac doua foi.
- Vom turna in tava jumatate de compozitie, o nivelam si o bagam la cuptor, lasand-o sa se coaca pana se rumeneste foarte usor la suprafata. Stati prin preajma, e gata destul de repede.
- Poate fi verificata daca e gata cu o scobitoare - o infigeti in blat, daca iasa curat, blatul e facut, daca nu, mai trebuie lasat macar cateva minute.
- Procedam la fel si cu a doua foaie - ei am preferat sa le coc separat, una dupa alta, daca le coaceti in acelasi timp in cuptor, trebuie sa aveti grija pentru ca in functie de cuptor, timpii lor pot fi usor diferiti.
- Dupa ce le scoatem din cuptor, le lasam sa se raceasca la temperatura camerei.
Crema de galbenusuri
- Intr-o oala cu fund gros, am amestecat 10 galbenusuri cu 10 linguri de zahar.
- Am adaugat 4 linguri de lapte.
- Am pus toata compozitia pe foc, amestecand constiincios si fara pauza pana capata consistenta unei smantani.
- Initial am facut-o la aburi dar, mai apoi, mi-am pierdut rabdarea si am pus-o direct pe foc. A iesit bine dar secretul este sa amesteci mereu, sa controlezi flacara si sa n-o lasi sa dea in clocot. Dupa ce o luam de pe foc, o lasam sa se raceasca.
- Mixam ca sa fie cat mai maleabil 400 gr. unt inmuiat la temperatura camerei.
- Punem cate o lingura de crema de galbenusuri in unt si mixam - tot asa pana incorporam toata crema in unt; aici nu e loc de graba caci daca ne grabim, crema se poate taia.
- Avem asadar crema racita la temperatura camerei.
- Crema se portioneaza în trei deoarece vor fi trei straturi.
Asamblarea prajiturii
- Peste prima foaie intindem o treime din crema.
- Preparam rapid un sirop din 50 ml apă. 3 linguri de zahăr si esenta de rom, fierte pe foc pana se topeste zaharul.
- Inmuiem biscuitii in siropul de ai sus.
- Peste crema nivelata, asezam un rând de biscuiţi însiropaţi.
- Pregatim ciocolata topita dupa reteta de mai jos.
- Intindem rapid ciocolata topita peste biscuiti, pe toata suprafata prajiturii.
- Lasam sa se usuce ciocolata, eventual pentru un efect mai rapid, bagati-o la frigider sau congelator pentru cateva minute.
- Intindem a doua treime de crema peste ciocolata, nivelam.
- Asezam a doua foaie iar, peste aceasta, mai intindem un strat de crema.
- Am bagat prajitura la frigider (acoperita bine ca sa prinda miros de la alte alimente) si am lasat-o o zi doua sa se aseze, sa se mai inmoaie, sa se desavarseasca.....
- Chiar inainte de a o taia pentru a fi servita, radem deasupra ciocolata neagra.
Glazura de ciocolata
- Nu prepara ciocolata pana nu ai asezat biscuitii in strat in prajitura. Nu de alta dar trebuie folosita cand abia s-a topit si omogenizat.
- Ciocolata rupta bucatele si uleiul se pun intr-un blidisel care se pune la aburi.
- Cand incepe ciocolata a se topi, amestecam bine pana se omogenizeaza intr-un amestec lichid.
Disclaimer
Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Arata minunat si are un gust delicios!
Intr-adevar, o prajitura de vis, la ce ingrediente minunate contine. Si arata de nota zece 🙂
E buna buna.:)))) Multumesc:)))
Nu prea se simt biscuitii si nici nuca de cocos, nu cred ca isi au rostul in aceasta prajitura