Prajitura de vis
Reteta in sine nu e complicata, necesita doar putina atentie si musai sa fie citita inainte de a o prepara prima oara. Stiu, asta e o regula in general dar la reteta asta e si mai important. Acestea fiind zise, sa ne apucam de treaba....
Prajitura de vis

Prajitura de vis, crema cu blaturi alternate de crema de vanilie si strat de ciocolata

Prajitura de vis

O noua editie a provocarii “Virtual Hugs” (gazduita luna asta de Cerasela), ma gaseste scotocind in frigiderul unei vechi prietene: Miremirc. O “cunosc” (doar virtual dar uneori asta e suficient) inca de la inceputul pasiunii mele intru blogareala. Adica inca de pe vreme cand  scriam cocotata de pe Blogger si nici nu ma gandeam ca-mi voi dori vreodata domeniu propriu.

Miremirc  (Mirela pe numele ei) este o bucatareasa desavarsita. E specializata pe prajituri. Blogul ei este plin de bunatati apetisant prezentate.

Va recomand calduros s-o vizitati. Dar musai inainte mancati ceva, ca altfel lesinati de pofta cand vedeti ce e pe acolo.

Prajitura de vis – reteta completa, printabila

Prajitura de vis

Prajitura de vis

Reteta in sine nu e complicata, necesita doar putina atentie si musai sa fie citita inainte de a o prepara prima oara. Stiu, asta e o regula in general dar la reteta asta e si mai important. Acestea fiind zise, sa ne apucam de treaba....
Salveaza pe Pinterest Tipareste reteta
Fel de reteta Desert
Bucatarie clasica
Cuvinte cheie prajitura de vis
Timp de pregatire 45 minutes
Timp de gatire 30 minutes
Timp total 1 hour 15 minutes
Pasionata de bucatareala?Hai in Cafeneaua cu retete, sa schimbam retete, impresii si o vorba buna!!
Portii 12 portii
Calorii 679kcal
Author Laura

Reteta video

Ingrediente

blat

  • 10 bucati albus de ou
  • 10 linguri zahar
  • 100 gr. nuca de cocos rasa
  • 3 linguri faina

crema

  • 10 bucati galbenus de ou
  • 10 linguri zahar
  • 4 linguri lapte ­
  • 450 gr. unt de buna calitate (80 - 85 % grasime)

Glazura de ciocolata

  • 250 gr. ciocolata de buna calitate
  • 4 linguri ulei

Strat intermediar

  • 30 bucati biscuiti (depinde si marimea lor)
Esti in criza de timp?Comanda ingredientele online. Rapid si fara batai de cap!!

Mod de preparare

  • Incingem cuptorul la 200 grade C.
  • Pregatim si tava, eu prefer sa o umezesc pe o parte si sa lipesc de ea foaia de copt. Poate fi tapetata traditional: unsa cu unt dupa care presarat un strat foarte subtire de faina si eliminat excesul.
  • Separam albusurile de galbenusuri, punem albusurile intr-un castronel mai mare si galbenusurile le punem deoparte (le folosim imediat la crema).

Blat

  • Albusurile le mixam pana se transforma intr-o spuma teapana, cu personalitate.
  • Adaugam treptat restul ingredientelor - 10 linguri zahar adaugat treptat, - tot asa nuca de cocos si faina cernuta.
  • Se amesteca cu o lingura mare cu grija de sus in jos prin miscari ample.
  • Din aceasta compozitie se fac doua foi. 
  • Vom turna in tava jumatate de compozitie, o nivelam si o bagam la cuptor, lasand-o sa se coaca pana se rumeneste foarte usor la suprafata. Stati prin preajma, e gata destul de repede. 
  • Poate fi verificata daca e gata cu o scobitoare - o infigeti in blat, daca iasa curat, blatul e facut, daca nu, mai trebuie lasat macar cateva minute. 
  • Procedam la fel si cu a doua foaie - ei am preferat sa le coc separat, una dupa alta, daca le coaceti in acelasi timp in cuptor, trebuie sa aveti grija pentru ca in functie de cuptor, timpii lor pot fi usor diferiti.
  • Dupa ce le scoatem din cuptor, le lasam sa se raceasca la temperatura camerei. 

Crema de galbenusuri

  • Intr-o oala cu fund gros, am amestecat 10 galbenusuri cu 10 linguri de zahar.
  • Am adaugat 4 linguri de lapte.
  • Am pus toata compozitia pe foc, amestecand constiincios si fara pauza pana capata consistenta unei smantani.
  • Initial am facut-o la aburi dar, mai apoi, mi-am pierdut rabdarea si am pus-o direct pe foc. A iesit bine dar secretul este sa amesteci mereu, sa controlezi flacara si sa n-o lasi sa dea in clocot. Dupa ce o luam de pe foc, o lasam sa se raceasca.
  • Mixam ca sa fie cat mai maleabil 400 gr. unt inmuiat la temperatura camerei.
  • Punem cate o lingura de crema de galbenusuri in unt si mixam - tot asa pana incorporam toata crema in unt; aici nu e loc de graba caci daca ne grabim, crema se poate taia.
  • Avem asadar crema racita la temperatura camerei.
  • Crema se portioneaza în trei deoarece vor fi trei straturi.

Asamblarea prajiturii

  • Peste prima foaie intindem o treime din crema.
  • Preparam rapid un sirop din 50 ml apă. 3 linguri de zahăr si esenta de rom, fierte pe foc pana se topeste zaharul. 
  • Inmuiem biscuitii in siropul de ai sus.
  • Peste crema nivelata, asezam un rând de biscuiţi însiropaţi. 
  • Pregatim ciocolata topita dupa reteta de mai jos. 
  • Intindem rapid ciocolata topita peste biscuiti, pe toata suprafata prajiturii.
  • Lasam sa se usuce ciocolata, eventual pentru un efect mai rapid, bagati-o la frigider sau congelator pentru cateva minute.
  • Intindem a doua treime de crema peste ciocolata, nivelam.
  • Asezam a doua foaie iar, peste aceasta, mai intindem un strat de crema. 
  • Am bagat prajitura la frigider (acoperita bine ca sa prinda miros de la alte alimente) si am lasat-o o zi doua sa se aseze, sa se mai inmoaie, sa se desavarseasca.....
  • Chiar inainte de a o taia pentru a fi servita, radem deasupra ciocolata neagra.

Glazura de ciocolata

  • Nu prepara ciocolata pana nu ai asezat biscuitii in strat in prajitura. Nu de alta dar trebuie folosita cand abia s-a topit si omogenizat. 
  • Ciocolata rupta bucatele si uleiul se pun intr-un blidisel care se pune la aburi. 
  • Cand incepe ciocolata a se topi, amestecam bine pana se omogenizeaza intr-un amestec lichid.
Ai testat reteta?Voi fi incantata sa vad rezultatul. Pune o poza cu reteta pe instagram, foloseste tagul @casutalaurei sau foloseste hashtag #casutalaurei si ne putem bucura impreuna!

Informatii nutritionale

Nutrition Facts
Prajitura de vis
Amount Per Serving (100 g)
Calories 679
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Arata minunat si are un gust delicios!

Prajitura de vis

Laura

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *