|

Prajitura cu ness si blat de cacao cu nuca, reteta fina de ocazie

Prajitura cu ness, reteta explicata pas cu pas, una din preferatele mele inca din copilarie, dintre retetele facute din mama, cu un blat de nuca si crema de ness cu unt. Cum se prepara prajitura cu blat de nuca si cacao.

prajitura cu crema de ness si unt si blat pufos de nuca

Dragii mei, trebuie sa recunosc ca aceasta este una din prajiturile mele favorite. Dar nu doar de catre mine. Este o prajitura populara si destul de des intalnita pe mesele noastre de sarbatoare.

Reteta aceasta o am din caietul cu retete magice ale mamei. De-a lungul vremii acest caiet a suferit o uzura avansata, dovada folosirii lui asidue. In plus, peste el s-a varsat si o sticla cu ulei, capatand cu adevarat aspectul unui ceaslov cu iz medieval, plin de intelepciune. Si iata cum un eveniment caraghios, a dat valentele mitice pe care un asemenea pretios obiect le merita. 😉

Micile variatii ale retetei

Reteta de prajitura cu ness este una generoasa, permite variatii de la original fara prea multe catastrofe. De aceea este si o alegere grozava pentru bucatarii incepatori.

Mama obisnuia sa adapteze aceasta reteta cand eram noi mici, inlocuind ness-ul cu inka sau cu pudra de cacao. Acum, ca am copii mici, mai fac si eu lucrul acesta, desi personal sunt o mare fana cafelei. Si daca tot e sa inlocuim, inka mi se pare o buna optiune de inlocuire pentru ca are un gust foarte apropiat de ness. O alta preferinta personala a mea este pudra de cicoare, bunica imi facea des cand eram mica lapte cu cicoare, am ramas cu un atasament sentimental fata de acel gust.

Alte retete cu cafea – cateva recomandari

Daca ma cunoasteti cat de cat, stiti ca sunt o maniaca a cafelei.

Tort Coffee Noisette

Imi place sa o beau, obiceiul e incurajat si de o constanta tensiune mica pe care o am. Imi place sa o miros, imi plac reprezentarile cu cafea in tablouri, background – chiar acum am pe calculator si pe telefon imagini background cu…cafea.

Nu e de mirare atunci ca am o obsesie pentru retetele cu cafea. Si ca sa fiu mai exacta, am o slabiciune pentru prajiturile si bauturile cu cafea.

publicitate

Tortul Coffee Noisette este preferatul familiei, un adevarat deliciu. Cu un blat delicat de nuca fara faina si o crema delicata ce se topeste in gura, un adevarat rasfat.

Prajitura Cocomac

O alta prajitura cu cafea este delicioasa Cocomac. Numele ii vine de la blatul de nuca de cocos si mac, mai are o foaie de tip Dobos care poate fi inlocuita cu biscuiti daca doriti sa simplificati nitel. Crwema e una fina de unt si ness, o bunatate.

Credeati ca am terminat? Nuuu. Am sa va sugerez si o reteta de tort egiptean cu crema de cafea, reteta e veche pe blog si e tare buna. Ca variatii la cafea, avem prajitura Primarita care are o crema de cacao. Si un personal preferat chiar daca nu este o prajitura – o pannacotta cu espresso absolut delicioasa. E un desert care se face foarte usor si e o optiune grozava vara cand nu avem chef sa aprindem cuptorul si nici sa petrecem prea mult timp bibilind deserturi sofisticate.

Alte prajituri de ocazie

Prajitura cu ness – reteta completa, printabila

blank
blank

Prajitura cu ness

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
O prajitura perfecta la orice ocazie
timp de pregatire 40 minutes
timp de gatire 20 minutes
timp total 1 hour
fel de mancare Desert
bucatarie clasica
portii 30 bucati
calorii 159 kcal

Reteta VIDEO

Ingrediente
  

Blat

  • 9 bucati ou de gaina
  • 200 gr. nuca macinata
  • 200 gr. zahar
  • 5 linguri faina
  • 1 plic praf de copt optional

crema

  • 300 gr. unt 80% grasime
  • 150 gr. zahar pudra
  • 50 ml. lapte ­ caldut
  • 2 linguri cafea ness cacao sau inka(aceasta din urma fiind o idee a mea cand gateam prajitura si uitasem sa cumpar ness)
  • 3 bucati galbenus de ou de ou

Mod de preparare
 

Blatul

  • Incepem prin a aprinde cuptorul la 180°C pentru a il preincalzi.
  • Separam cele 9 oua in 2 boluri separate, unul pentru albusuri si unul pentru galbenusuri.
  • Nota:
    Cand se separa ouale, trei din galbenuse se pun separat deoarece se vor folosi la crema.
  • Se bat spuma cele noua albusuri.
  • Cand albusurile au devenit spuma dar inca neintarita, lasand doar usoare rotocoale in compozitie, adaugam zaharul si mixam in continuare.
  • Se adauga sase galbenusuri, nuca macinata, amestecand foarte usor cu o spatula, de jos in sus pentru a evita lasarea albusurilor.
  • Cernem faina cu un plic de praf de copt. NOTA. Sincer, eu una recomand praful de copt doar pentru incepatori. Ca agent de aerare, albusurile sunt vedeta, daca le batem cum trebuie, nu avem nevoie de alt ajutor pentru un blat crescut, pufos si aerat.
  • O adaugam treptat, lingura cu lingura, amestecand usor de jos in sus, pana cand compozitia e omogena.
  • Se toarna compozitia in tava tapetata cu unt si faina si se coace in cuptor, la foc potrivit – 180°C, circa 20 de minute. Eu am folosit hartie de copt.

Crema

  • Mixam galbenusurile de oua cu zaharul, adaugam apoi ness-ul si laptele. Eu am pus zahar pudra. L-am mentionat special pentru ca se dizolva mai usor dar se poate folosi si zahar normal, aveti grija doar sa se topeasca in compozitie.
  • Punem pe baie de aburi si amestecam  pana cand crema se ingroasa.
  • Lasam sa se raceasca, scotand in timpul asta si untul sa se incalzeasca la temperatura camerei.
  • Cand s-a mai incalzit, am mixat untul putin.
  • Peste unt adaugam treptat in timp ce mixam in continuare cate o lingura din crema de galbenusuri racita pana inglobam in unt toata crema si amestecul este omogen.

Asamblarea prajiturii

  • Se amesteca toate si se intinde crema peste blatul racit.
  • Ca ornament, se presara 100 grame de nuca taiata si prajita, deasupra cu strecuratoarea punem si un strat de pulbere de ness, cacao sau inka si / sau glazura de ciocolata in linii fine.

Disclaimer

Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Foarte buna aceasta prajitura cu ness, de cate ori o prepar ma bucur ca un copil. Si dupa cum ati vazut, este o reteta simpla care are doar cateva mici secrete. Nu e ceva sofisticat care sa ceara cunostinte avansate in bucatarie. Nu e ca si sum ai simti ca faci operatie pe creier.

Bonus, este delicioasa. Combinatie de nuca cu ness este una clasica si care nu se demodeaza niciodata, asa ca nu e prilej in care sa dai gres cu ea.

Asa ca lasati orice frica deoparte si incercati acest deliciu, va astept dupa aceea cu impresii. Mult succes si savurare placuta!

publicitate

Similar Posts

10 Comments

  1. Nu am gasit unde sa-ti transmit La multi ani asa ca sper sa nu te superi daca iti voi scrie aici.Cum nu ai un cbox am zis ca aici e cel mai vizibil pentru tine.
    Inca odata La multi ani fericiti si cu bucurii si nastere usoara iti doresc!

  2. Ana, multumesc frumos de urare, sa dea Domnul sa fim sanatosi si eu si bebita. Da, ieri am aniversat ziua mea, sunt nascuta de Sfantul Dumitru.:)
    Ceasul dupa cum vezi, l-am schimbat pentru ca arata aiurea ora dar nu stiu de ce. Asta nou, deocamdata, arata bine. Multumesc foarte frumos pentru vizita si pentru mesaje.

  3. Melianda, multumesc foarte frumos de urari, eu sunt incepatoare pe aici, nu stiu ce e un cbox dar invat :). Multumesc foarte frumos pentru vizita.

  4. aha,La multi ani! frumoasa zi…
    sa fiti sanatosi si tu si bebe si sotul >mai dar eu cum fac sa te adaug ca nu gasesc unde e aici la tine urmarirea :)),am sa trec blogul la fav pana una alta 😛
    nu pui un c-box ? daca vrei,te ajut,spune doar 😉 multum ca m-ai adaugat :*

  5. laura nu-i bai ca esti incepatoare asa am fot si eu, dar daca vrei te ajut cu cea mai mare placere in tot ce vrei.
    astept doar sa ma intrebi.
    te pup si o seara buna.
    uite de unde poti face un cbox adica o casuta unde se scriu mesajele online
    http://www.cbox.com

  6. Inca nu-s nici eu prea lamurita, de multe ori le nimeresc mai mult. 🙂
    M-am lamurit ce e un cbox, o sa-mi pun unul in zilele urmatoare.
    Pupici dulci. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apreciaza reteta




Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.