P

Prajitura cu mere si branza dulce

placinta cu branza si mere

Prajitura cu mere si branza dulce, un dulce foarte simplu de facut, un soi de cheesecake aromat. Desertul perfect de wekend.


Hai ca avem aici o prajiturica numai buna de savurat la o cana de ceiut sau lapte cald. Inspiratia mi-a venit de aici, acolo reteta are in plus un sos de caramel stropit deasupra prajiturelei gata de servit. Daca pe voi va tenteaza adaosul, puteti prepara rapid sosul caramel cu reteta pe care o gasiti aici. Eu una am preferat fara, nu de alta dar nu vreau sa exagerez cu caloriile si nu cred ca prajitura asa cum este ea ar mai avea nevoie de un surplus de dulce.

In reteta originara, era un anume topping, l-am trecut la reteta desi eu nu l-am folosit. eu am ras aluat ramas de la baza prajiturii, pe langa acesta am mai presarat si fulgi de migdale pe care ii aveam la indemana. Mai jos, in reteta, v-am pus si varianta originara, poate va tenteaza sa o incercati varianta respectiva. E tot un topping nu neaparat traditional, are intre ingrediente fulgi de ovaz, unt, faina, zahar.

Prajitura cu mere si branza dulce- reteta completa, printabila si in varianta VIDEO

Mai jos aveti reteta in format printabil si puteti vedea reteta cum o prepar in format video, apropo puteti vedea toate retetele mele video aici, la linkul pe care vi-l pun, apropo, v-ati abonat sper.

placinta cu branza si mere

Placinta cu mere si branza dulce

Un dulce savuros, usor de facut, cu mere rase si aromate cu condimente si un strat de branza dulce
Salveaza pe Pinterest Tipareste reteta
Fel de reteta Desert
Bucatarie usoara
Cuvinte cheie placinta cu branza dulce, placinta cu mere, placinta cu mere si branza
Timp de pregatire 20 minutes
Timp de gatire 43 minutes
Timp total 1 hour 3 minutes
Portii 12 bucati
Author Laura

Reteta video

Ingrediente

aluat fraged

  • 300 g faina
  • 100 g zahar
  • 250 g unt
  • 1 bucata galbenus

umplutura

  • 500 g. branza de vaci
  • 3 bucati oua din care 2 intregi si un albus ramas de la galbenusul pus in aluat
  • 150 g zahar de pus in branza
  • 1 lingurita esenta de vanilie

stratul de mere

  • 5 mere
  • 2 linguri zahar de pus in merele rase
  • 1/2 lingurita

    scortisoara

  • 1/2 lingurita nucsoara

topping

    varianta mea

    • 100 g fulgi de migdale
    • restul de aluat fraged scos de la congelator

    varianta originara

    • 200 g zahar
    • 200 g faina
    • 100 g fulgi de ovaz
    • 100 g unt la temperatura camerei

    Mod de preparare

    Foaia de aluat fraged

    • Aprindem cuptorul si il incingem la 180°C.
    • Intr-un bol mare, am amestecat faina cernuta cu zaharul.
    • Adaugam si un galbenus si untul taiat cubulete.
    • Ingredientele se pot omogeniza la un robot dar eu una prefer la genul asta de retete sa lucrez cu mainile.
    • Se recomanda ca toata ingredientele – mai ales untul – sa fie reci. Chestia este ca daca framantam cu mana, se va incalzi. Rezolv detaliul bagand foaia de aluat la frigider circa 5 minute dupa ce am intins-o in tava, inainte de a o baga la cuptor.
    • Cand ingredientele s-au omogenizat, am tapetat o forma cu hartie de copt si am intins 3/4 din aluat intr-o foaie subtire. Am uitat sa cantaresc ca sa va spun exact cat aluat am folosit pentru baza si cat pentru topping dar cantitatile sunt usor de jonglat, caci pentru baza daca este nevoie putem adauga material iar restul il infasuram intr-o folie de plastic si l-am bagat la congelator pana mai tarziu cand avem nevoie de el.
    • Coacem foaia la cuptor circa un sfert de ora sau pana se rumeneste usor. Eu l-a lasat nitel mai mult de 15 minute si era sa il ard. Asa ca fiti cu ochii pe ceas si, intre timp, pregatiti si restul ingredientelor.

    Compozitia de branza

    • Intr-un bol mare, am mixat cele 500 g branza de vaci, scursa bine de lichidul in exces, cu zaharul pana capata o textura matasoasa.
    • Pe urma incepem sa adaugam treptat cate un ou, nu il adaugam pe urmatorul pana anteriorul nu s-a omogenizat in compozitia de branza. Am pus doua oua intregi si un albus al carui galbenus l-am pus in altul fraged de la baza prajiturii.
    • La final, adaugam si esenta de vanilie, amestecam sa se omogenizeze si turnam toata compozitia peste foaia frageda, fierbinte, tocmai scoasa de la cuptor.

    Merele

    • Am curatat merele de coaja si de miez si le-am dat pe razatoarea cu ochiuri mari.
    • Deasupra unei site am stors bine de suc pulpa de mar, cu cat o stoarcem mai tare cu atat mai bine. Eventualul lichid ar afecta textura finala a prajiturii dar si timpii de gatire la cuptor.
    • Intr-un bol incapator, am amestecat merele rase cu 1/2 lingurita nucsoara macinata, 1/2 lingurita scortisoara macinata si 2 linguri de zahar.
    • Amestecam bine de tot.
    • Am presarat marul ras pe toata intinderea prajiturii, cu miscari usoare, cu cat punem mai usurel marul deasupra branzei cu atat exista mai putin risc sa se scufunde in compozitia de branza.

    Toppingul

      varianta mea

      • Eu, pentru topping, am folosit circa 100 g fulgi de migdale pe care le-am alternat cu restul de aluat fraged pe care l-am tinut in congelator, a avut timp sa se intareasca si va fi foarte usor de razuit peste restul prajiturii. Aveti grija sa fie cat mai uniform aranjat toppingul pe toata suprafata placintei. Am folosit razatoarea cu ochiuri mici, imi place mai mult cum arata ras pe ochiuri mici decat pe cele mari.

      varianta originara

      • Se amesteca fulgii de ovaz, zaharul, faina si untul si presaram uniform deasupra prajiturii.

      Coacerea prajiturii

      • Bagam la cuptorul incins la 180°C si coacem circa 40-45 minute.
      • Cand e gata, lasam minim 30 minute sa se racoreasca si sa se aseze dupa care il putem taia in felii. Delicios!

      Tare buna prajiturica asta, musai sa o incercati, se face tare usor. Va astept dupa ce o gustati cu impresiile voastre.

      Laura

      Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

      Lasă un răspuns

      Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

      Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.