Prajitura cu fructe

_DSC0239

Reteta soacrei mele care a venit si cu ingredientul secret: rubarbura. Nu stiu daca voi stiti aceasta planta, la noi in zona este destul de populara, sasii o foloseau foarte mult. Am inteles ca in alte parti ale tarii nu prea este cunoscuta dar va asigur ca e delicioasa atat in prajituri cat si in compoturi, avand un gust acrisor poate fi folosita chiar si pentru acrirea ciorbelor.
_DSC0189
Plina de entuziasm, soacra mi-a propus sa facem o prajitura. Nu va luati dupa poze, prajiturica asta iasa mai umflata decat arata aici, doar ca de data asta am ratat spuma de albusuri. Chestie previzibila de altfel. Soacra mea a spart ouale si cum nu vede bine, nu a observat ca i-a scapat si nitel galbenus, am incercat eu sa-l adun dar cum nu eram in momentele mele cele mai rabdatoare, am renuntat fara sa scot toate resturile, motiv pentru care cred ca nici nu au iesit albusurile tapene – tapene cum trebuie dar le-am adaugat si asa – pandispanul a crescut si asa, nu atat cat ar fi crescut daca-mi iesea  spuma, e drept. Apoi, fiind ocupata cu Petrut, a pus soacra prajitura in cuptor, stiti cum e fiecare gospodina isi cunoaste cuptorul, a pus prajituta la copt la un nivel prea jos, asa ca s-a ars usor la baza – no problem, am razuit-o asa ca puneti si asta la socoteala cand evaluatiinaltimea prajiturelei.  Una peste alta, e o prajitura simpla, gustoasa si consistenta. Si apropo – pot fi folosite orice fructe cu precizarea ca fructe mici: mure, afine, zmeura etc se pun intregi iar fructele mari se rup in jumatate (capsuni, cirese etc.) sau se taie in bucati mai mici (piersici etc.). Daca in prealabil am spalat respectivele fructe (mai ales cele mici), acestea vor cobori in aluat spre baza prajiturii, ca sa prevenim asta, le putem da usor prin faina inainte de a le presara  deasupra pandispanului.
Avem nevoie de:

– 4 oua
– 100 ml ulei
– o cana de zahar
– o cana 1/2 faina cernuta ca pentru o prajitura pufoasa
– vanilie
– un praf de copt
– orice fel de fructe vrem sa folosim

Preincalzim cuptorul la 200 grade C. Pregatim si tava pentru prajitura ungand-o cu unt si tapetand-o cu faina. Intr-un bol, frecam zaharul cu galbenusurile si patru linguri de apa fiarta, adaugam uleiul si faina, mixam in continuare pana la omogenizarea completa a tuturor ingredientelor. In alt bol (unul mai inamlt) batem albusurile spuma (teapana – hei, aici nu mi-a iesit pasienta de data asta, dupa cum v-am spus albusurile nu s-au facut tepene)si le amestecam cu compozitia de oua. Deasupra presaram rubarbura taiata destul de marunt (pentru fructele abia spalate – dati-le prin putina faina inainte) pe toata suprafata compozitiei intinse in tava si bagam la cuptor. Ca pentru orice pandispan cu albusuri batute spuma, primele douazeci de minute sunt sfinte – nu deschidem usa cuptorului – asta daca nu vrem sa se lase pandispanul. Dupa aceasta perioada de timp, putem verifica din cand in cand daca e gata. Cea mai sigura metoda, e sa infigem o scobitoare in blat, daca iasa curata, e gata, daca nu, o mai lasam 10 minute dupa care o verificam iar. La sfarsit presaram zahar pudra cat prajitura este calduta inca, si o taiem patratele – nu prea mici caci fiind o prajitura rustica, se papa in felie sanatoasa :)))))))))))).

_DSC0237

One Response

  1. Adela Zilahi 2011-05-09 Reply

Leave a Reply

0 Shares
Share
Pin
+1
WhatsApp