Prajitură Cocomac

Prajitura Cocomac

Prajitura Cocomac este gustoasa si aspectuoasa, cu blat de nuca de cocos cu mac si crema fina si delicioasa de unt si cafea. Un adevarat rasfat gastronomic.

Prajitura Cocomac

Aceasta reteta am primit-o pe mail de la sora mea, mi s-a parut ca suna bine, nu e  foarte complicata, asa ca am trecut-o pe lista de meniu de Craciun. Mai mult ca sigur ca numele i se trage de la blatul de baza care are, printre ingredientele de baza, nuca de cocos si macul, de unde alaturarea de ….cocomac. Prajitura are un blat, o foaie dobos iar intre ele o crema de unt despre care mama soacra a comentat ca e cam…gretoasa, noooo, chestie de gust, dansa spune de toate cremele de unt ca-s asa, restului familionului ne-a placut foarte mult, totusi pentru cei care impartasesc gusturile soacrei mele le sugerez sa inlocuiasca untul cu mascarpone, va fi delicioasa si cu un gust mai..fresh. Am inlocuit cafeaua ness cu inka ca sa pot da si la copilasi si, din neatentie, am pus in blatul inferior 200 de grame de nuca de cocos in loc de 150 de unde un aspect nitel faramicios, din fericire a fost un neajuns minor-minor.

Prajitura Cocomas – reteta detaliata, printabila

Prajitura Cocomac
Tipareste reteta

Prajitura Cocomac

Tip de reteta: Dulciuri
Timp de preparare: 40 minutes
Timp de gatire: 50 minutes
timp total: 1 hour 30 minutes
Prajitura Cocomac, o retete de prajitura delicioasa, cu gust extra-fin de cafea si cu un blat interesant cu mac si nuca de cocos

dimensiunea tavii: 34/22 cm

Ingrediente

blatul de la baza

  • 8 albusuri
  • 200 gr. zahar
  • 150 gr. nuca de cocos
  • 50 gr. mac
  • 2 linguri faina
  • 1 plic praf de copt

foaia de dobos

  • 2 oua
  • 2 linguri apa
  • 4 linguri zahar
  • 4 linguri faina.

crema

  • 8 galbenusuri
  • 300 gr. zahar
  • 150 ml lapte
  • 2 plicuri ness inka pentru necafegii
  • 300 gr. unt sau mascarpone

Mod de preparare

Blatul

  1. Preincalzim cuptorul la 200 grade C.
  2. Pregatim tava pentru blat - fie o ungem cu unt si o tapetam cu faina, fie (varianta aleasa de mine) tapetam tava cu hartie de copt.
  3. Intr-un bol, batem spuma teapana cele opt albusuri, cand acestea sunt gata, adaugam rand pe rand 200 gr zahar, 2 linguri faina, 1 praf copt, 50 gr de mac, 150 gr de nuca de cocos, amestecand cu grija cu o lingura de lemn sa se lase spuma de la albusuri.
  4. Când este omogenizata, se toarna in tava unsa si tapetata cu faina, nivelam aluatul si-l bagam la cuptor.

Foaia de dobos

  1. Intre timp facem foaia de dobos.
  2. Mixam laolalta toate ingredientele pana se omogenizeaza.
  3. Turnam in tava tapetata fie cu unt si faina fie cu hartie de copt, nivelam cu atentie si se pune la cuptor.
  4. Stati prin zona ca nu dureaza mult si e gata - sa nu se arda.

Crema

  1. Intr-o craticioara, frecam galbenusurile cu zaharul pana cand capata un aspect mai….pufos.
  2. Adaugam ness-ul si laptele si-l punem pe foc la bain marie, amestecand mereu pana se ingroase.Da, stiu, la inceput pare o misiune imposibila dar e doar o impresie, pana la urma a iesit perfect.
  3. O lasam la racit dupa care o mixam cu 300 gr unt la temperatura camerei.

Asamblarea

  1. In final asamblam totul.
  2. Intai blatul cu nuca de cocs si mac il acoperim cu jumatate din cantitatea de crema, nivelam frumos cu un cutit cu lama lunga.
  3. Deasupra punem foaia de dobos, presam foarte usor si intindem si restul de crema, nivelam cu un cutit dupa care deasupra radem ciocolata rasa.
  4. Bagam la frigider pentru cateva ore (preferabil peste noapte) inainte de a o portiona.

Enjoy!

008_thumb10

003_thumb9007_thumb6

Asamblarea finala

PicMonkey-Collage_thumb7

Published by

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

Comments · 6

  1. Arata super delicioasa!
    La blat nu batem albusele spuma cu zaharul? Mă gândeam doar daca apoi nu se simte zaharul sau sa se caramelizezw asa in blat neabătut fiind.
    Multumim frumos de reteta! :*

Lasă un răspuns

*

455 Shares
Share368
Pin79
+18
WhatsApp