Prajitura alba
O prajitura estiva cu nuca de cocos si crema de vanilie
Prajitura alba

Prajitura alba, o reteta de prajitura lejera, cu multa nuca de cocos, un blat aerat si o crema de unt cu vanilie si cocos.

Prajitura alba

Prajitura alba este o reteta pe care o am de la mama. Mi-a placut asa de mult incat am notat-o aici pe blog, fara a-i pune poze inca din 11 octombrie 2008 – adica in prima luna de viata a acestui blogulet.

N-aveam pe atunci nici aparat foto, nici nu stiam macar de ce vreau sa am un blog, cert este ca am considerat ca aici e un loc in care pot pastra toate lucrurile bune. Ce mi-o fi luat atatia ani sa adaug si poze, chiar nu stiu de ce ca doar prajitura am mai facut-o pentru ca e simpla si deosebit de gustoasa.   Are la baza nuca de cocos, plus niste arome precum vanilia. Ingrediente precum alunele sunt optionale – eu, de pilda, n-am pus niciodata dar pentru ca erau in reteta originara, am zis sa le las si eu.

O atentie deosebita trebuie sa avem la crema de unt – pentru ca aceasta sa nu se taie, trebuie ca atat untul cat si crema de galbenusuri sa fie la aceeasi temperatura. Daca totusi pocinogul se intampla, puneti crema la bain marie pentru un minut si mixati cu….entuziasm. Pentru mine trucul asta a mers de minune.

Revenind la reteta noastra, ce ziceti, ne apucam de treaba?

Prajitura alba – reteta completa, printabila

Prajitura alba

Prajitura alba

O prajitura estiva cu nuca de cocos si crema de vanilie
Salveaza pe Pinterest Tipareste reteta
Fel de reteta Desert
Bucatarie clasica
Cuvinte cheie prajitura alba, prajitura alba cu nuca de cocos
Author Laura
Ai testat reteta?Voi fi incantata sa vad rezultatul. Pune o poza cu reteta pe instagram, foloseste tagul @casutalaurei sau foloseste hashtag #casutalaurei si ne putem bucura impreuna!

Ingrediente

Blat

  • 6 bucati albus de ou
  • 1 bucati galbenus de ou
  • 250 gr. zahar pudra
  • 100 gr. faina
  • 1/2 praf de copt
  • 150 gr. nuca de cocos rasa

Crema

  • 5 bucati galbenus de ou
  • 100 gr. zahar
  • 1 lingura faina de arorut sau amidon de porumb (daca n-­aveti, merge si o lingura de faina normala)
  • 200 gr. unt la temperatura camerei
  • 100 gr. zahar vanilat

Decor

  • 200 gr. alune
  • 100 gr. nuca de cocos
Vrei sa ne imprietenim?Hai si in Cafeneaua cu retete!

Mod de preparare

Blat

  • Separam ouale albusuri de galbenusuri in doua boluri diferite.
  • Preincalzim cuptorul la 180 grade C.
    Batem albusele spuma teapana, adaugam cate putin zaharul, faina, galbenusul, praful de copt si nuca de cocos, amestecand de jos in sus cu grija a nu distrugem structura aerata a albusurilor. 
  • Cand toate ingredientele s­au omogenizat, turnam compozitia in tava tapetata fie cu unt si faina fie cu o foaie de copt.
  • Coacem blatul la foc mediu, avand grija ca primele 20 de minute sa nu deschidem deloc usa aragazului (ca sa nu se lase crema de albusuri)....

Crema

  • Intre timp, mixam galbenusurile cu zaharul, adaugam amidonul /faina.
  • Amestecand mereu, turnam in fir subtire si laptele, turnam totul intr­-o craticioara si punem la fiert pe foc mediu, amestecand in continuu pana se ingroasa. Nu dureaza mult asa ca ...rabdare.
  • Mixam untul cu zaharul pudra, adaugam crema de galbenusuri si vanilie (untul si budinca sa fie la aceeasi temperaturaa), amestecam pana crema capata o textura spumoasa, foarte fina.

Asamblarea prajiturii

  • Peste blat presaram alunele coapte si tocate marunt, apoi turnam crema pe care o intindem si o nivelam peste blat si finalizam, presarand deasupra un strat de nuca de cocos gros.
  • Prajitura se lasa nitel sa se aseze, se taie a doua zi, ca sa ne usuram sarcina, cutitul pe care-­l folosim trebuie inmuiat periodic in apa calda - eu inmoi la fiecare taietura ca sa iasa portionarile cat mai curate.

Reteta video

Work in progres…

Blatul….

prajitura-alba1

Crema…

prajitura-alba2

Asamblam totul….

prajitura-alba3

Recunosc ca a trebuit sa muncesc de doua ori. Priviti ce a facut piticul meu cu primul blat….

pandispan

Tags
Laura

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

  1. Pingback:Prajitura Floare de colt , reteta fina, cu crema de vanilie ~ Casuta Laurei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *