| |

Prajitura alba

Prajitura alba, o reteta de prajitura lejera, cu multa nuca de cocos, un blat aerat si o crema de unt cu vanilie si cocos.

Prajitura alba ci blat de nuca de cocos si crema de vanilie

Prajitura alba este o reteta pe care o am de la mama. Mi-a placut asa de mult incat am notat-o aici pe blog, fara a-i pune poze inca din 11 octombrie 2008 – adica in prima luna de viata a acestui blogulet.

N-aveam pe atunci nici aparat foto, nici nu stiam macar de ce vreau sa am un blog. Cert este ca am considerat ca aici e un loc in care pot pastra toate lucrurile bune. Ce mi-o fi luat atatia ani sa adaug si poze, chiar nu stiu de ce. Ca doar prajitura am mai facut-o – pentru ca e simpla si deosebit de gustoasa.   Are la baza nuca de cocos, plus niste arome precum vanilia. Ingrediente precum alunele sunt optionale. Eu, de pilda, n-am pus niciodata dar pentru ca erau in reteta originara, am zis sa le las si eu. Pe de alta parte, sigur nu strica. Dau o textura crocanta. Daca nu aveti, sigur la fel de bune sunt si neaosele seminte de nuci romanesti.

O atentie deosebita trebuie sa avem la crema mousseline. Pentru ca aceasta sa nu se taie, trebuie ca atat untul cat si crema de galbenusuri sa fie la aceeasi temperatura. Daca totusi pocinogul se intampla, puneti crema la bain marie pentru un minut. In tot acest timp mixati cu….entuziasm. Pentru mine trucul asta a mers de minune.

Tot o crema mousseline am folosit si pentru tortul cu blat de nuca, a iesit un deliciu si acela. Nici nu ai cum altfel cu o asemenea bunatate de crema.

Alte prajituri de ocazie

publicitate

Revenind la reteta noastra, ce ziceti, ne apucam de treaba?

Prajitura alba – reteta completa, printabila

Prajitura alba ci blat de nuca de cocos si crema de vanilie

Prajitura alba

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
O prajitura estiva cu nuca de cocos si crema de vanilie
fel de mancare Desert
bucatarie clasica
calorii

Reteta VIDEO

Ingrediente
  

Blat

  • 6 bucati albus de ou
  • 1 bucati galbenus de ou
  • 250 gr. zahar pudra
  • 100 gr. faina
  • 1/2 praf de copt
  • 150 gr. nuca de cocos rasa

Crema

  • 5 bucati galbenus de ou
  • 100 gr. zahar
  • 1 lingura faina de arorut sau amidon de porumb (daca n-­aveti, merge si o lingura de faina normala)
  • 200 gr. unt la temperatura camerei
  • 100 gr. zahar vanilat

Decor

  • 200 gr. alune
  • 100 gr. nuca de cocos

Mod de preparare
 

Blat

  • Separam ouale albusuri de galbenusuri in doua boluri diferite.
  • Preincalzim cuptorul la 180 grade C.
    Batem albusele spuma teapana, adaugam cate putin zaharul, faina, galbenusul, praful de copt si nuca de cocos, amestecand de jos in sus cu grija a nu distrugem structura aerata a albusurilor. 
  • Cand toate ingredientele s­au omogenizat, turnam compozitia in tava tapetata fie cu unt si faina fie cu o foaie de copt.
    se prepara blatul de nuca de cocos
  • Coacem blatul la foc mediu, avand grija ca primele 20 de minute sa nu deschidem deloc usa aragazului (ca sa nu se lase crema de albusuri)....

Crema

  • Intre timp, mixam galbenusurile cu zaharul, adaugam amidonul /faina.
  • Amestecand mereu, turnam in fir subtire si laptele, turnam totul intr­-o craticioara si punem la fiert pe foc mediu, amestecand in continuu pana se ingroasa. Nu dureaza mult asa ca ...rabdare.
  • Mixam untul cu zaharul pudra, adaugam crema de galbenusuri si vanilie (untul si budinca sa fie la aceeasi temperaturaa), amestecam pana crema capata o textura spumoasa, foarte fina.
    se prepara crema de vanilie cu oua

Asamblarea prajiturii

  • Peste blat presaram alunele coapte si tocate marunt, apoi turnam crema pe care o intindem si o nivelam peste blat si finalizam, presarand deasupra un strat de nuca de cocos gros.
    asamblarea prajiturii cu blat de nuca de cocos si crema de vanilie
  • Prajitura se lasa nitel sa se aseze, se taie a doua zi, ca sa ne usuram sarcina, cutitul pe care-­l folosim trebuie inmuiat periodic in apa calda - eu inmoi la fiecare taietura ca sa iasa portionarile cat mai curate.

Disclaimer

Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Si acum daca tot m-am laudat cu a mea prajitura alba, hai sa va fac si sa radeti putin si sa recunosc ca a trebuit sa muncesc de doua ori.

Nu de alta dar priviti ce a reusit sa faca piticul meu cu primul blat intr-o secunda de neatentie a mea….

pandispan

Oh, sa tot fii mama, nu? Dar la cum l-am vazut de fericit cand rontaia pandispanul cald, mi-a trecut toata supararea si m-am pus pe facut inca o tura.

publicitate

Similar Posts

3 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apreciaza reteta




Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.