Ei, da, asta este prima mea placinta cu mere.
E de fapt o corcitura – aluat dintr-o parte, umplutura din alta, per ansamblu a fost foarte reusita, putintel cam mult zahar, au spus ai mei, foarte buna, a zis iubi. Pana la urma cantitatea de zahar este si in functie de cat de dulci sunt merele, asadar trebuie sa intre in functie (of, silueta!) cuvioasa degustare. Scoasa din cuptor seara, n-a rezistat decat pana a doua zi la amiaza.

Placinta cu mere – reteta completa, printabila

Placinta de mere

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
portii 12 bucati
calorii 375 kcal

Reteta VIDEO

Ingrediente

Foi

  • 300 g faina
  • 2 bucati galbenus de ou
  • 1 lingura smantana
  • 200 g unt sau untura
  • 100 g zahar
  • 1 bucata lamaie
  • 1 plic praf de copt

Umplutura

  • 1 1/2 kg mere
  • 100 g zahar sau dupa gust
  • 100 g pesmet
  • 1 lingurita rom
  • 1/2 lingurita scortisoara macinata – sau dupa gust
  • 1 plic zahar vanilat

Mod de preparare

Foile de aluat

  • Framantam toate ingredientele pana se omogenizeaza intr-un aluat destul de vartos pe care il impartim in doua.
  • Am dat merele (spalate bine in prealabil si curatate de coaja) pe razatoare, am adaugat zaharul si am pus totul pe foc sa se caleasca. Merele vor lasa un suc ce va fi absorbit de pesmetul pe care-l adaugam, plus, pentru arome deosebite, punem si scortisoara, rom si zaharul vanilat.
  • Acum suntem gata sa asamblam creatia. Pregatim tava: fie o dam cu margarina si tapetam cu faina, fie (varianta preferata de mine) tapetam tava cu hartie de copt. Asez in tava prima foaie peste care intind umplutura cat mai omogen si acopar cu a doua foaie (dupa cum devedti in poze, am facut un model mai deosebit, tip grilaj).
  • Dau placinta la cuptor 30 – 35 minute la foc potrivit. Dupa ce am scos-o din cuptor, o las nitel sa se raceasca, o presar cu zahar pudra si o portionez in bucati pentru toti pofticiosii.

Notite bine de stiut

Umplutura este facuta dupa reteta regretatului iubitor de gastronomie Radu Anton Roman.

Pofta buna la placinta cu mere!

CategoriesDesert