Placinta de mere

Ei, da, asta este prima mea placinta cu mere.
Placinta de mere
E de fapt o corcitura – aluat dintr-o parte, umplutura din alta, per ansamblu a fost foarte reusita, putintel cam mult zahar, au spus ai mei, foarte buna, a zis iubi. Pana la urma cantitatea de zahar este si in functie de cat de dulci sunt merele, asadar trebuie sa intre in functie (of, silueta!) cuvioasa degustare. Scoasa din cuptor seara, n-a rezistat decat pana a doua zi la amiaza.

Pentru aluat am folosit:
– 300 g faina
– 2 galbenusuri
– 1 lingura de smantana
– 200 gr margarina
– 100 gr zahar
– 1 lamaie
– un pliculet praf de copt

Framantam toate ingredientele pana se omogenizeaza intr-un aluat destul de vartos pe care il impartim in doua.

Pentru umplutura (reteta regretatului iubitor de gastronomie Radu Anton Roman) avem nevoie de:
– circa 1 1/2 kg mere
– zahar (incercati pentru inceput 100 gr, apoi daca gustati si vi se pare ca mai trebuie, mai adaugati
– 100 gr pesmet
– 1 lingurita rom
– 1 varf de cutit pulbere de scortisoara
– un pliculet zahar vanilinat

Am dat merele (spalate bine in prealabil si curatate de coaja) pe razatoare, am adaugat zaharul si am pus totul pe foc sa se caleasca. Merele vor lasa un suc ce va fi absorbit de pesmetul pe care-l adaugam, plus, pentru arome deosebite, punem si scortisoara, rom si zaharul vanilat.

Acum suntem gata sa asamblam creatia. Pregatim tava: fie o dam cu margarina si tapetam cu faina, fie (varianta preferata de mine) tapetam tava cu hartie de copt. Asez in tava prima foaie peste care intind umplutura cat mai omogen si acopar cu a doua foaie (dupa cum devedti in poze, am facut un model mai deosebit, tip grilaj). Dau placinta la cuptor 30 – 35 minute la foc potrivit. Dupa ce am scos-o din cuptor, o las nitel sa se raceasca, o presar cu zahar pudra si o portionez in bucati pentru toti pofticiosii. Pofta buna!

Published by

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

Comments · 3

  1. Îmi cer iertare că nu fac referire la articolul postat şi cer permisiunea de a vă face o invitaţie ( ţie şi cititorilor tăi ) la a vă expune părerea despre ce înseamnă prietenia şi ce este un prieten. Pentru o mai bună provocare, reamintesc ceea ce spunea Napoleon Bonaparte şi anume că ,,Nu există prieteni ci doar momente de prietenie…” Vă aştept cu mare drag aici, la Psalmdedor.

    PS. A venit toamna cu aurul ei! Ce frumos e la tine pe blog!

Lasă un răspuns

*

0 Shares
Share
Pin
+1
WhatsApp