Placinta cu urda si marar

Placinta cu urda si marar

Placinta cu urda si marar, reteta de desert traditional, cu foi fragede si umplutura delicioasa de urda dulce aromata cu vanilie si nitica coaja de lamaie si  amestecata cu marar, o combinatie extrem de reusita si….sanatoasa.

Placinta cu urda si marar

Placinta cu urda si  marar este dulcele care poarta in sine mirosul din casa bunicilor……

Cu alte cuvinte, aceasta placinta era favorita mea cand era vorba de dulciurile de la bunica. Am intalnit-o pe diverse mese destul de rar apoi, de aceea a ramas in memoria mea lipita de amintirea bunicilor. Este unul din motivele pentru care imi doresc s-o gatesc si s-o am intre specialitatile mele.

Al doilea motiv pentru care o prepar? E delicioasa.

Sunt unii care nu suporta urda pentru ca e considerata a avea un gust innecacios. Eu una o ador si ma bucur ca este o preferinta sanatoasa.Urda este o specialitate de branza foarte sanatoasa care se obtine din fierberea zerului dupa prepararea casului, are o textura sfaramicioasa, nu are aproape deloc cazeina (adica acea proteina nedigerabila pentru om), are putine grasimi si se recomanda in alimentatia dietetica deoarece contine aminoacizi care ajuta la regenerarea ficatului. Poate nu stiati dar daca e sa-i gasim o inrudire  cu sortimente intrenationale de branza, urda e verisoara cu ricotta italiana, amandoua avand un continut scazut de grasimi si multe proteine.

Placinta cu urda si marar – reteta completa, printabila

Placinta cu urda si marar
5 from 1 vote
Tipareste reteta

Placinta cu urda si marar

PLacinta cu urda si marar, reteta bunicii mele

Tip de reteta Desert
Bucatarie romaneasca
Timp de preparare 20 minutes
Timp de gatire 40 minutes
timp total 1 hour
Autor Laura - www.casutalaurei.ro

Ingrediente

Foile

  • 300 gr. faina cernuta
  • 100 gr. zahar
  • 2 galbenusuri
  • 200 gr. unt
  • 1 lingura smantana
  • 1 lamaie
  • 1 plic praf de copt

Umplutura

  • 500 gr. urda
  • 5 linguri zahar
  • 2 oua
  • 2 linguri gris
  • marar taiat marunt
  • 1 plic zahar vanilat

Mod de preparare

  1. Incingem cuptorul la 200 grade C.

Foile

  1. Faina cernuta se framanta cu untul la temperatura camerei.

  2. Se adauga zaharul, smantana, galbenusurile, coaja rasa de la o lamaie, sucul de la o jumatate de lamaie si praful de copt. 

  3. Se framanta pana se obtine un aluat omogen care se imparte in doua. 

Umplutura

  1. Umplutura se obtine prin amestecarea urdei cu zaharul, grisul, ouale, zaharul vanilat si mararul maruntit pana se obtine o crema omogena.

Asamblarea

  1. Se intinde prima jumatate intr-o foaie ce se aseaza in tava tapetata cu unt si faina ( sau cu hartie de copt - preferata mea).

  2. Deasupra se intinde intr-un strat uniform umplutura, dupa care se acopera cu a doua foaie intinsa.

Coacerea placintei

  1. Se baga la cuptorul incins pentru circa 40 de minute ( dar mai verificati-o din cand in cand).

  2. Cand e gata, se lasa sa se raceasca, se presara cu zahar pudra si se taie in bucati egale.

Pofta buna la savurat placinta cu urda si marar!

Published by

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

Comments · 2

Leave a Reply

*