|

Placinta ciobanului – varianta vegetariana

Vegetarian Shepard`s Pie

Provocarea  lunii la Daring Cooks este lansata de Andy de la Today`s the Day I cook: : Pate Chinois, cunoscuta si sub numele de Shepherd`s Pie, o reteta clasica francezo- canadiana ce, in mod normal, se face cu carne de vita si cartofi, doua ingrediente ieftine ce puteau fi consumate de multi oameni, in sec. XIX cand aceasta reteta apare incepe a fi in voga.

Tura asta am optat pentru varianta de post a retetei, asadar a trebuit sa fac mici modificari, cum ar fi ulei in pireu in loc de lapte si unt. Este o reteta nu foarte pretentioasa, ba chiar economicoasa daca stam sa ne gandim ca era facuta adesea din resturi de legume si pireu de la masa de duminica, la o adica nimic nu se arunca, totul se refolosea intr-un mod extrem de ingenios. Si delicios. Parol, mie mi-a placut. Dar sa nu ne lungim cu vorba si sa ne punem pe gatit. V-au ramas resturi de pireu, legume de la o copioasa masa in familie? Incercati aceasta reteta, nu va va parea rau.

Vegetarian Shepard`s Pie

Placinta ciobanului

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
Reteta vegana, satioasa, de inspiratie britanica
fel de mancare fel principal
bucatarie britanica
portii 10 portii
calorii 464 kcal

Reteta VIDEO

Ingrediente
  

Topping de pireu

  • 2 kg cartofi nedecojiți
  • 115 gr. unt
  • 360-480 ml lapte ­
  • sare dupa gust

Baza

  • 150 gr. linte uscata
  • 1 catel usturoi
  • 1 l apa

sos

  • 30 gr. ciuperci porcini uscate (n-am gasit asa ca n-am folosit)
  • 3 linguri ulei de masline
  • 425 gr. ceapa tocata
  • 2 linguri usturoi maruntit
  • 2 linguri pasta de tomate
  • 2 frunze dafin
  • 480 ml vin alb sec
  • 1 l supa de legume
  • 2 linguri amidon de porumb
  • 2 linguri apa
  • 2 linguri sos miso
  • sare dupa gust
  • piper dupa gust

Legume

  • 1750 gr. amestec de legume de toamna – napi, morcovi, pastarnac - taiate in bucati de 1 – 1/4 cm
  • 85 gr. ceapa
  • 5 catei usturoi
  • 170 gr. ciuperci taiate in bucati mari
  • 30 gr. verdeata maruntita
  • 2 linguri ulei de masline

Mod de preparare
 

Pentru topping, pregatim un pireu:

  • Fierbem cartofii, ii curatam de coaja, ii zdrobim si adaugam unt si lapte (sau ulei), amestecam pana capata o consistenta cremoasa si fara cocoloase. Potrivim la gust cu sare si piper.

Sosul

  • Inmuiem ciupercile uscate in apa fierbinte 10 minute.
  •  Intr-o craticioara incalzim putin ulei de masline in care adaugam ceapa maruntita si usturoiul taiat marunt. 
  • Lasam sa se caleasca putin, adaugam pasta de tomate si amestecam cu nadejde 2 – 3 minute, musai sa stam langa ea caci se arde foarte repede. 
  • Adaugam frunza de dafin si vinul, ciupercile, lasam sa fiarba, amestecand din cand in cand pana cand lichidul se reduce la jumatate. 
  • Trecem sosul prin sita, adaugam amidon de porumb, punem din nou pe foc si amestecam pana cand se ingroase. 
  • Adaugam sosul miso si asezonam cu sare, piper.

Baza

  • Intr-o oala punem lintea, usturoiul si sarea, adaugam 1 litru de apa si cand incepe sa fiarba, dam focul mai incet si-l lasam sa se faca 20 minute, amestecand din cand in cand.
  •  Trebuie ca lintea sa aiba o consistenta moale dar a-si pastreze forma, sa nu devina terci. 
  • Cand e gata, se scurge lintea prin sita si se scoate usturoiul.

Stratul cu legume

  • Preincalzim cuptorul la 230 grade C, punem legumele intr-o tava, le udam cu putin ulei de masline, adaugam cinci catei de usturoi si rozmarinul, saram, piperam, rumenim la cuptor pentru 25 minute
  • Le adaugam la sosul de rosii. 
  • Eu una nu m-am mai complicat, toate legumele le-am pus crude, doar ca taiate mai subtiri.

Asamblarea finala

  • Preincalzim cuptorul la 180 grade C.
  • Punem lintea fiarta intr-un prim strat intr-un vas tip yena, adaugam ciupercile, ierburile, amestecam bine, adaugam si alte legume mai dorim. 
  • Turnam sosul peste legume iar deasupra stratului de legume cu sos intindem cat putem de egal pireul de cartofi pe toata suprafata preparatului. 
  • Bagam la cuptor si coacem pana incepe sa se rumeneasca deasupra (cam 30 minute). 
  • Se scoate din cuptor si se lasa sa se odihneasca inainte de a fi servita.

Notite bine de stiut

Instructiuni de stocare si congelare:
Se poate depozita intr-un container inchis si tinut in frigider pana la trei zile.Cand e gata asamblat nu se congeleaza bine.
In schimb, se poate gati mai mult sos care poate fi congelat pentru o folosinta ulterioara.

Disclaimer

Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

  • Stratul cu vegetale
    Pentru topping, pregatim un pireu: fierbem cartofii, ii curatam de coaja, ii zdrobim si adaugam unt si lapte (sau ulei), mestecam pana capata o consistenta cremoasa si fara cocoloase. Potrivim la gust cu sare si piper.
  • Sosul: inmuiem ciupercile uscate in apa fierbinte 10 minute. Intr-o craticioara incalzim putin ulei de masline in care adauga ceapa maruntita si usturoiul taiat marunt. Lasam sa se caleasca putin,  adaugam pasta de tomate si mestecam cu nadejde 2 – 3 minute, musai sa stam langa ea caci se arde  foarte repede. Adaugam frunza de dafin si vinul, ciuperile,  lasam sa fiarba mestecand din cand in cand pana cand lichidul se reduce la jumatate. Trecem sosul prin sita, se adauga amidon de porumb, punem din nou pe foc si mestecam pana cand se ingroase. Adaugam sosul miso si asezonam cu sare, piper.
    Baza: Introo oala punem lintea, usturoiul si sarea, adaugam 1 litru de apa si cand incepe sa fiarba dam focul mai incet si-l lasam sa se faca 20 minute, mestecand din cand in cand. Trebuie ca lintea sa aiba o consistenta moale dar a-si pastreze forma, sa nu devina terci. Cand e gata, se scurge lintea prin sita si se scoate usturoiul.

    Placinta ciobanului - varianta vegetariana
    Stratul cu legume: Preincalzim cuptorul la 230 grade C, punem legumele intr-o tava, le udam cu putin ulei de masline, adaugam cinci catei de usturoi si rozmarinul, saram, piperam, rumenim la cuptor pentru 25 minute. Le adaugam la sosul de rosii. Eu una nu m-am mai complicat, toate legumele le-am pus crude, doar ca taiate mai subtiri.
    Asamblarea:
    Placinta ciobanului - varianta vegetariana

    Preincalzim cuptorul la 180 grade C. Punem lintea fiarta intr-un prim strat intr-un vas tip yena, adaugam ciupercile, ierburile, amestecam bine, adaugam si alte legume mai dorim. Turnam sosul peste legume iar deasupra stratului de legume cu sos intindem cat putem de egal pireul de cartofi pe toata suprafata preparatului. Bagam la cuptor si coacem pana incepe sa se rumeneasca deasupra (cam 30 minute). Se scoate din cuptor si se lasa sa se odihneasca inainte de a fi servita.
    Instructiuni de stocare si congelare:
    Se poate depozita intr-un container inchis si tinut in frigider pana la trei zile.

    Cand e gata asamblat nu se congeleaza bine. In schimb, se poate gati mai mult sos care poate fi congelat pentru o folosinta ulterioara.

Similar Posts

2 Comments

  1. Поздравляю с Рождеством Христовым! В этот светлый праздник хочу пожелать мира и спокойствия в вашем доме, добра, взаимопонимания, достатка, любви, счастья, душевного равновесия, успехов во всех начинаниях, побольше радости, крепкого здоровья и всех благ! Пусть оправдываются все ожидания и сбудутся самые заветные мечты!
    Merry Christmas and a Happy New Year!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apreciaza reteta




Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.