Un piure de dovleac, delicios, colorat, nutritiv, cu textura delicata

Piure de dovleac, o reteta simpla tip garnitura colorata, nutritiva, extrem de usor de facut si foarte versatila – in functie de ce ingrediente mai adaugam, poate servi ca garnitura sau ca ingredient intr-o reteta dulce.

piure de dovleac

Una din slabiciunile mele toamna este dovleacul.

Sunt nebuna dupa el in toate formele – ca decoratii sau ca mancare.

Reteta mea preferata ramane dovleacul copt. Eventual cu scortisoara.

Dar toate retetele cu dovleac incercate pana acum mi-au placut.

Chiar va recomand cele doua supe de pe blog, sunt lejere si hranitoare – supa cu dovleac cu portocale si supa de dovleac, perfecte seara dupa o zi posomorata de toamna. De asemenea, va recomand calduros reteta de hummus cu dovleac publicata de mine pe www.lauralaurentiu.ro.

Tura aceasta am incercat acest piure servit langa niste gratar. A fost grozav. Ce mi-a placut cel mai mult incercand reteta, e versatilitatea ei.Poate servi ca garnitura sarata sau ca ingredient aromat intr-o reteta dulce. E perfect si gustos in ambele variante.

In reteta de fata, am fiert pulpa dar la fel de usor puteti s-o preparati la cuptor. As putea spune chiar ca ar fi o idee excelenta, dat fiind ca, daca e copt, capata o savoare aparte, delicioasa. E drept, s-ar putea sa dureze nitel mai mult ca in cazul in care il fierbem. Dar e cu zero efort din partea noastra, trebuie doar sa ne dam aminte sa il punem din timp. Dureaza circa 40 de minute sa fie gata, nu cu mult fara de cel fiert dar cuptorul trebuie deja sa fie fierbinte, altfel mai puteti adauga inca vreo 10 minute in plus la timpul initial.

Ceva asemanator faceam copiilor cand erau bebelusi. E o reteta perfecta inca de la inceputul diversificarii, la 6 luni.

Reteta de fata de piure de dovleac este din cartea Marthei Steward.

Piure de dovleac – reteta completa, printabila

Piure de dovleac

Un piure de dovleac, delicios, colorat, nutritiv, cu textura delicata
Salveaza pe Pinterest Tipareste reteta
Fel de reteta Garnituri
Bucatarie usoara
Cuvinte cheie pireu de dovleac, piure de dovleac, piure de dovleac garnitura, piure de dovleac placintar, piure de dovleac placintar bebelusi
Timp de pregatire 20 minutes
Timp de gatire 30 minutes
Timp total 50 minutes
Portii 3 portii
Calorii 30kcal
Author Laura
Ai testat reteta?Voi fi incantata sa vad rezultatul. Pune o poza cu reteta pe instagram, foloseste tagul @casutalaurei sau foloseste hashtag #casutalaurei si ne putem bucura impreuna!

Ingrediente

  • 1 kg pulpa de dovleac placintar cantarit dupa ce a fost curatat de coaja si seminte.
  • 60 gr. unt nesarat
  • sare grunjoasa - dupa gust
  • piper proaspat macinat - dupa gust

optional

  • 2 - 3 catei usturoi zdrobiti
  • scortisoara pentru o varianta dulce a acestui piure
  • nucsoara pentru o varianta dulce a acestui piure
Vrei sa ne imprietenim?Hai si in Cafeneaua cu retete!

Mod de preparare

  • Dovleacul l-am curatat de coaja (cel mai simplu cu un cutit de legume) iar pulpa am taiat-o cuburi in bucati de circa 2,5 cm.
  • Punem apa intr-o oala medie -cand da in clocot, adaugam o lingurita sare si pulpa de dovleac.
  • Fierbem la foc mic 10-15 minute pana se inmoaie bine.
  • Strecuram printr-o sita si lasam apa sa se scurga. Vrem o pulpa cat mai uscata, nu apoasa.
  • Ca sa scapam de apa in exces din dovleac, putem sa calim dovleacul la foc mic intr-o oala, 1 - 2 minute, amestecand pana se usuca. Eu l-am lasat sa se scurga intr-o sita si a fost suficient.
  • Punem dovleacul si untul intr-un blender. 
  • Pasam 2 minute pana se omogenizeaza.
  • Asezonam cu unt si piper dupa gust.
  • Variatii! In reteta originara nu era dar eu am adaugat si usturoi zdrobit si a mers de minune, de aceea eu va indemn sa experimentati diverse combinatii. Ce cred eu ca ar merge iar foarte bine este sa punem in loc de unt simplu, unt aromat.
    De asemenea putem prepara o varianta dulce a acestui piure cu zahar adaugat in loc de miere si condimente ca scortisoara si nucsoara pe post de asezonari gratioase.
  • Servim imediat. Merge servit cu carne la gratar, legume coapte, supe, ca umplutura pentru clatite. In varianta dulce, fara sare, dar cu scortisoara sau nucsoara, merge in placinte, smoothiuri si de ce nu? un latte dulce de toamna cu dovleac.

Reteta video

Notes

Din ingredientele de mai sus rezulta circa 650 gr. piure.
Piureul de dovleac poate fi congelat in pungi inchise ermetic si folosit la nevoie in maxim sase luni.

Informatii nutritionale

Nutrition Facts
Piure de dovleac
Amount Per Serving (100 g)
Calories 30
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Foarte bun si usor de pregatit acest piure de dovleac placintar!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *