P

Pilaf de orez cu pui gatit la cuptor – VIDEO

pilaf de pui cu orez gatit la cuptor
O reteta clasica, usor de facut, cu ingrediente ieftine si la indemana
pilaf de pui cu orez gatit la cuptor

Pilaf de orez cu pui, reteta explicata pas cu pas, simplu de facut, clasica, preparata la cuptor. Cu ingrediente la indemana, ieftine, gust delicios. Cum preparam cel mai bun pilaf de orez cu pui?


Pilaf de orez cu carne de pui – reteta VIDEO


Cand facem pilaf, adaugam doar atata apa incat atunci cand e gata orezul e perfect gatit si moale. O oala acoperita este esentiala aici. Fara un capac ermetic, apa se va evapora din oala inainte sa apuce sa fie absorbita de orez ar orezul se va arde inainte de a se gati.

Pilaf de orez cu pui

Cel mai usor sa masuram apa este sa punem orezul intr-o casa si apoi in aceeasi cana, punem si apa. Trebuie 3 cani de apa la 1 cana orez – din ce am masurat eu, asta inseamna 700 ml.

Ce ingrediente folosim

  • Orezul

Intai ce este orezul?

Orezul este bobul unei plante pe numele ei Oryza sativa. Cand il culegem, e invelit intr-o coaja protectoare pe care, daca o dam la o parte, obtinem orezul brun. Aceste este compus din trei parti:

  • tarata ce cuprinde celule bogati in uleiuri esentiale si enzime
  • germenul
  • endospermul

Cand vine vorba de orez, e musai sa stim sa alegem cel mai potrivit tip de orez pentru mancarea pe care trebuie sa o facem.

Totul se reduce la cele doua componente de amidon ale orezului: amiloza si amilopectina. Acestea doua dau textura finala a orezului.

Orezul cu bob lung are 22% amiloza si 8,5% proteina cu mai multa amiloza si continut mare de proteina cum e orezul cu bob lung are o textura mai pufoasa, usoara, cu boabele separate.

Orezul continand mai putina amiloza tinde sa creeze un sos cremos – acea mancare delicioasa risotto. Orezul cu bobul lung se umfla si se gateste la 70 grade C, temperatura mai mare decat cere orezul cu coc mic. Orezul cu bob lung are nevoie de mai multa apa ca sa se gateasca. Cea mai buna varianta de a gati orezul cu bob lung mai ales in pilaf este intr-un vas acoperit intr-o cantitate masurata de lichid. Acoperirea asigura ca lichidul nu se evapora si ca in final va fi absorbit de orez. Daca prea multa apa se evapora, orezul se va arde inainte de a deveni moale.

Inmuiem sau nu orezul inainte?

Cand eram mica, mama obisnuia sa inmoaie orezul inainte de a-l gati. La inceput, faceam si eu asa dar, sincer, intre timp am renuntat. Foarte rar o mai fac si asta doar cand o cere reteta in mod expres.

Cand inmuiem orezul, clar timpul de gatire al acestuia este mult diminuat. Ceea ce se intampla insa este ca timpul necesar pentru un orez perfect gatit devine imprecis si, de cele mai multe ori, vom avea un orez gatit prea mult, cu un aspect… explodat.

Prin inmuiere, orezul absoarbe prea multa apa. Si in fond, orezul, mai ales cel de calitate chiar nu ia mult timp sa il gatim si de obicei avem clar precizat pe pachet cat timp dureaza.

Clatim orezul?

Din start va spun ca eu nu o fac dar nici nu e ceva gresit daca voi o faceti. Clatind orezul intr-o sita in mai multe ape pana pa ramane limpede, va face sa avem un orez frumos separat bob cu bob.

Sotarea pentru cateva minute va da orezului cu ceapa un plus de gust si savoare.

  • Carnea de pui

Pentru pilaf prefer de obicei pulpele. Se poate folosi si pieptul de pui. Prefer sa o gatesc fara piele si sa o calesc nitel inainte de a o amesteca cu orezul. Aripioarele merg si ele cu orezul dar ar arata ciudat amestecate in orez, mai bine zic eu le gatim la gratar pe aragz si le adaugam la final pe farfurie sa le servim alaturi de orez.

  • Legumele

Pentru pilaful de orez folosesc cele mai comune legume – ceapa, ardei, morcov, mi se par cele mai potrivite. Normal ca puteti jongla si varia cu ingredientele aici si in functie de preferinte si de sezon.

Pilaf de orez cu pui, reteta completa, printabila si in format video

blank
pilaf de pui cu orez gatit la cuptor

Pilaf de orez cu pui

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
O reteta clasica, usor de facut, cu ingrediente ieftine si la indemana
timp de pregatire 30 mins
timp de gatire 40 mins
timp total 1 hr 10 mins
fel de mancare fel principal
bucatarie clasica
portii 4 portii

Ingrediente
  

  • 150 g orez cu bob lung
  • 500 g pui
  • 1 bucata ceapa mare sau doua mai mici
  • 1 bucata ardei mare, rosu sau 2 – 3 linguri pasta de ardei
  • 1 bucata morcov marime medie
  • ulei
  • sare
  • piper
  • apa la 1 masura orez 3 masuri apa

Mod de preparare
 

  • Incepem prin a aprinde cuptorul, il incingem la 180°C.

Pregatirea puiului

  • Pentru patru portii, avem nevoie de 500 g carne dezosata, eu folosesc pulpe, puteti folosi si piept sau inimi si pipote de pui.
  • Am eliminat pielea si osul si am taiat pulpa bucati cat sa poata fi luata usor in furculita.
  • Am incins trei linguri de ulei intr-o tigaie antiaderenta, am adaugat puiul si l-am gatit circa 5 minute pana isi schimba culoarea, amestecand des cu o lingura de lemn.
  • Bineinteles, puteti pune puiul direct in oala cu orez dar eu una prefer sa il calesc inainte pentru ca dezvolta o textura si un gust aparte care vor imbogati in final pilaful.

Pregatirea legumelor

  • Am curatat cele doua cepe si le-am taiat marunt.
  • Daca folositi ardei rosu, indepartam cotorul si semitele din interior iar pulpa o taiem cubulete.
  • Morcovul l-am taiat la extremitati, l-am curatat, apoi l-am dat pe razatoare cu ochiuri mici.

Calirea legumelor cu orezul si carnea

  • NOTA! Eu nu am clatit orezul ci l-am pus direct in mancare. Voi il puteti clati daca vreti, il puneti intr-o sita si il treceti prin apa curata. Prin spalare, amidonul de pe orez se va spala iar rezultatul ca fi ca boabele de orez vor fi mai separate. Dar mie una imi place pilaful usor legat, textura aceea imi aduce aminte de mancarea bunicii mele de aceea prefer sa nu clatesc.
  • Si legumele sunt curate si pregatite, o data ce ne-am apucat de pilaf, trebuie sa avem totul la indemana.
  • Intr-o oala incapatoare de fonta, am incins 3 linguri ulei si am adaugat ceapa, putina sare, gatind-o la foc potrivit circa 7 – 8 minute fara a o lasa sa se rumeneasca.
  • In acest moment am adaugat pasta de ardei, am mai gatit 1 minut doua si am adaugat si morcovul. In timp ce se caleste, morcovul ras elibereaza betacarotenul, un pigment organic colorand uleiul intr-o frumoasa nuanta portocalie.
  • Am amestecat des ca sa nu se arda, cand morcovul s-a inmuiat, punem si orezul.
  • Cand orezul calit cateva minute capata un aspect mat, e momentul sa adaugam carnea de pui, mai amestecam putin pentru omogenizare, am pus si o lingurita mica de sare si putin piper.
  • Am masurat trei masuri apa la o masura de orez, eu am pus acea apa masurata si am incalzit-o pana la punctul de fierbere si abia apoi o voi adauga peste orez, astfel nu va mai fi nevoie sa asteptam ca lichidul din oala sa atinga punctul de gatire.
  • Punem capacul ermetic si bagam totul in cuptorul preincalzit. Este foarte important ca vasul sa fie cat mai ermetic acoperit, astfel lichidul din oala nu se va evapora si va fi acolo pentru a fi absorbit de orez.
  • Cat timp pilaful a fost la cuptor, am taiat si frunzele de la o legatura de patrunjel verde.

Odihnirea pilafului si servirea

  • Dupa 45 de minute, pilaful nostru cred ca este gata.
  • Il scot de la cuptor, inlatur capacul cu grija, sa nu ma ard de la aburii din oala.
  • Ce trebuie sa mai facem acum, este sa il rascolim usor cu o furculita si sa il mai lasam timp de 15 minute sa stea la temperatura camerei, timp in care orezul va continua sa absoarba lichidul ramas in oala.
  • Pilaful nostru de orez cu pui merge de minune cu niste muraturi acrisoare alaturi sau cu o salata verde proaspata.
Ai incercat reteta asta?Lasa o vorba si spune-ne parerea ta!

Sper ca veti incerca reteta de orez cu pui si legume, este o reteta excelenta de pilaf de orez cu pui, musai sa reveniti dupa ce o incercati si sa va spuneti impresiile!

Iubim comentariile, deci comenteaza

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.