Piept de rata cu sos orange gastrique
Piept de rata cu sos orange gastrique, reteta simpla dar rafinata, piept de rata gatit la tigaie, fraged, servit cu un sos dulce-acrisor fructat. Cum se prepara piept de rata cu sos orange gastrique.

Drept sa va spun, am prins gust pentru gatitul pieptului de rata de la Laura Laurentiu. Cand am vazut in cartea Marthei Steward aceasta reteta, am zis ca e musai sa o incerc. Cumva sosul in mod special ma intriga. Pe scurt, un sos gastrique este zahar caramelizat stins cu otet, cele doua ingrediente se fierb laolalta pana se omogenizeaza si incep a se ingrosa. La final, se poate adauga cam orice gust va place – de la usturoi, ceapa la lichioruri sau suc de fructe (ca in acest caz).
Gatindu-l, nu eram foarte sigura ce va iesi dar e musai sa zic ca a iesit ceva delicios. E un sos grozav, mai ales pentru deserturi. Am adaugat apoi sare si piper si l-am adaugat peste carne. Si din nou am avut surpriza sa constat ca merg foarte bine impreuna. Totul este sa puneti atata sare cata este nevoie ca sa se echilibreze gusturile.
Cand adaugati sosul peste carne, acesta are tendinta, normal sa coloreze carnea intr-o culoare spre cafeniu. De aceea, ca sa aiba un aspect apetisant, mai ales daca o serviti la o masa festiva, eu va sugerez sa serviti pieptul de rata feliat pe un paltou si sa invitati musafirii sa se serveasca individual cu sos daca isi doresc. Sunt oameni care nu vor dori sa experimenteze genul asta de combinatii, am prieteni care veci pururi nu ar servi carne cu sosuri dulci, mai ales cu fructe, desi la populatia saseasca de pilda e chiar o combinatie clasica.
Piept de rata cu sos orange gastrique – reteta completa, printabila

Piept de rata cu sos orange gastrique
Reteta VIDEO
Ingrediente
- 500 gr. piept de rata o bucata piept de rata
- sare grunjoasa
- piper proaspat macinat
Sosul orange gastrique
- 1 portocala
- 100 gr. zahar
- 120 ml otet de vin rosu superior
Mod de preparare
Prepararea pieptului de rata
- Cu un cutit ascutit, crestam pielea de pe piept, pielea complet si o parte din grasime, fara a atinge insa carnea.
- Crestam intai in diagonala intr-o directie, apoi in cealalta, pe pielita se formeaza un model in romburi.
- Saram si piperam carnea pe ambele parti.
- Punem carnea in tigaia recem cu pielea in jos si prajim la foc mediu-mic pana se topeste si se formeaza o mica balta de grasime.
- Se intoarce carnea cu pielea in sus cu un cleste de bucatarie si se mai prajeste un minut.
- Se intoarce iar pieptul cu pielea in jos, excesul de grasime din tigaie se varsa intr-un alt recipient.
- Se mai gateste pieptul de rata inca circa 10 – 12 minute, supraveghiind focul ca sa nu se arda.
- Se mai intoarce o data pieptul cu pielea in sus, sotand-o inca circa 8 – 12 minute. Carnea va fi gatita mediu in singe, o puteti gati mai mult daca asa va doriti, dar eu m-am oprit aici.
- Am verificat sa fie gatita in interior, pentru asta folosesc un termometru de carne care se infige in partea cea mai groasa a bucatii de carne, am stiut ca e facuta deoarece termometrul a indicat o temperatura interna de 74°C.
- Am scos pieptul pe o farfurie si l-am lasat sa se aseze pentru inca circa 8 minute.
Sos orange gastrique
- Am curatat cu un pieler suprafata portocalie a cojii de portocala, apoi am taiat portocala in doua si am stors sucul.
- Coaja portocalie se fierbe in apa clocotta circa 2 minute ca sa scoata gustul amar si sa capete o textura mai moale.
- Zaharul l-am pus intr-o craticioara la foc mediu iar cand zaharul incepe a se topi si se roteste cratita pentru omogenizare. Dureaza circa 5 minute pana se topeste cu totul, manuiti cu grija, zaharul fierbinte poate produce arsuri grave.
- Cand zaharul e topit si de cuoarea chihlimbarului, se toarna otetul si se amesteca cu o lingura de lemn.
- Se mai fierba inca 5 minute pe foc mic, amestecand des, pana scade si se mai ingroasa.
- Se pune si sucul de portocale si coaja, se mai fierbe inca 5 minute la foc mic.
- E gata cand capata o textura lichida inca dar mai groasa, cam ca a unui sirop de agave sau de miere mai lichida. Cand sosul formeaza deasupra si o spuma, atunci chiar e gata. Stingem focul.
- Asezonam cu sare si piper.
Notite bine de stiut
Disclaimer
Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
