P

Piept de rata cu sos orange gastrique

Piept de rata cu sos orange gastrique, reteta simpla dar rafinata, piept de rata gatit la tigaie, fraged, servit cu un sos dulce-acrisor fructat. Cum se prepara piept de rata cu sos orange gastrique.

piept de rata cu sos orange gastrique

Drept sa va spun, am prins gust pentru gatitul pieptului de rata de la Laura Laurentiu. Cand am vazut in cartea Marthei Steward aceasta reteta, am zis ca e musai sa o incerc. Cumva sosul in mod special ma intriga. Pe scurt, un sos gastrique este zahar caramelizat stins cu otet, cele doua ingrediente se fierb laolalta pana se omogenizeaza si incep a se ingrosa. La final, se poate adauga cam orice gust va place – de la usturoi, ceapa la lichioruri sau suc de fructe (ca in acest caz).

Gatindu-l, nu eram foarte sigura ce va iesi dar e musai sa zic ca a iesit ceva delicios. E un sos grozav, mai ales pentru deserturi. Am adaugat apoi sare si piper si l-am adaugat peste carne. Si din nou am avut surpriza sa constat ca merg foarte bine impreuna. Totul este sa puneti atata sare cata este nevoie ca sa se echilibreze gusturile.

Cand adaugati sosul peste carne, acesta are tendinta, normal sa coloreze carnea intr-o culoare spre cafeniu. De aceea, ca sa aiba un aspect apetisant, mai ales daca o serviti la o masa festiva, eu va sugerez sa serviti pieptul de rata feliat pe un paltou si sa invitati musafirii sa se serveasca individual cu sos daca isi doresc. Sunt oameni care nu vor dori sa experimenteze genul asta de combinatii, am prieteni care veci pururi nu ar servi carne cu sosuri dulci, mai ales cu fructe, desi la populatia saseasca de pilda e chiar o combinatie clasica.

O alta reteta de piept de rata de data asta cu un sos condimentat de portocale si martini gasiti aici

Piept de rata cu sos orange gastrique – reteta completa, printabila

Piept de rata cu sos orange gastrique

Piept de rata servit cu un sos dulce-acrisor, o combinatie simpla si rafinata
Salveaza pe Pinterest Tipareste reteta
Fel de reteta fel principal
Bucatarie franceza
Cuvinte cheie piept de rata cu sos orange gastrique
Timp de pregatire 5 minutes
Timp de gatire 25 minutes
timp de odihna a carnii 10 minutes
Timp total 30 minutes
Portii 2 portii
Calorii 397kcal
Author Laura

Reteta video

Ingrediente

  • 500 gr. piept de rata o bucata piept de rata
  • sare grunjoasa
  • piper proaspat macinat

Sosul orange gastrique

  • 1 portocala
  • 100 gr. zahar
  • 120 ml otet de vin rosu superior

Mod de preparare

Prepararea pieptului de rata

  • Cu un cutit ascutit, crestam pielea de pe piept, pielea complet si o parte din grasime, fara a atinge insa carnea. 
    crestarea in romburi a pielii de rata pentru reteta de piept de rata in sos orange gastrique
  • Crestam intai in diagonala intr-o directie, apoi in cealalta, pe pielita se formeaza un model in romburi.
  • Saram si piperam carnea pe ambele parti.
  • Punem carnea in tigaia recem cu pielea in jos si prajim la foc mediu-mic pana se topeste si se formeaza o mica balta de grasime.
  • Se intoarce carnea cu pielea in sus cu un cleste de bucatarie si se mai prajeste un minut. 
  • Se intoarce iar pieptul cu pielea in jos, excesul de grasime din tigaie se varsa intr-un alt recipient.
  • Se mai gateste pieptul de rata inca circa 10 – 12 minute, supraveghiind focul ca sa nu se arda.
  • Se mai intoarce o data pieptul cu pielea in sus, sotand-o inca circa 8 – 12 minute. Carnea va fi gatita mediu in singe, o puteti gati mai mult daca asa va doriti, dar eu m-am oprit aici.
  • Am verificat sa fie gatita in interior, pentru asta folosesc un termometru de carne care se infige in partea cea mai groasa a bucatii de carne, am stiut ca e facuta deoarece termometrul a indicat o temperatura interna de 74°C.
  • Am scos pieptul pe o farfurie si l-am lasat sa se aseze pentru inca circa 8 minute.

Sos orange gastrique

  • Am curatat cu un pieler suprafata portocalie a cojii de portocala, apoi am taiat portocala in doua si am stors sucul.
  • Coaja portocalie se fierbe in apa clocotta circa 2 minute ca sa scoata gustul amar si sa capete o textura mai moale. 
  • Zaharul l-am pus intr-o craticioara la foc mediu iar cand zaharul incepe a se topi si se roteste cratita pentru omogenizare. Dureaza circa 5 minute pana se topeste cu totul, manuiti cu grija, zaharul fierbinte poate produce arsuri grave.
  • Cand zaharul e topit si de cuoarea chihlimbarului, se toarna otetul si se amesteca cu o lingura de lemn.
  • Se mai fierba inca 5 minute pe foc mic, amestecand des, pana scade si se mai ingroasa.
  • Se pune si sucul de portocale si coaja, se mai fierbe inca 5 minute la foc mic.
  • E gata cand capata o textura lichida inca dar mai groasa, cam ca a unui sirop de agave sau de miere mai lichida. Cand sosul formeaza deasupra si o spuma, atunci chiar e gata. Stingem focul.
  • Asezonam cu sare si piper.

Notes

Pieptul de rata se feliaza doar dupa 10 minute de odihna, nu il taiati inainte deoarece toate sucurile din carne se vor scurge pe tocator in loc sa se reintoarca in fibra carnii.
Am servit acest piept cu o salata de ridiche neagra ca garnitura  in general merge grozav cu orice legume si verdeturi amare. 
  1. Pingback:Piept de rata cu portocale si martini ~ Casuta Laurei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.