|

Piept de rata cu portocale si martini

Am cumparat, prin intermediul soacrei, o rata de la tara. N-am mai gatit asa ceva pana acum asa ca am zis ca va fi un experiment interesant. Prima reteta pe lista – piept de rata cu portocale si martini – o reteta de inspiratie asiatica.

Piept de rata cu portocale si martini

Nu sunt o fana a combinatiei  sosuri de fructe – carne, desi am niste slabiciuni cum ar fi sosul de mere in combinatie  cu puiul dar stiu ca se practica, asa ca am zis ca nu strica sa incerc macar o data. Reteta e din cartea de Bucatarie asiatica de zi cu zi – Wok pe care am cumparat-o de la Lidl. Desi reteta nu e rea deloc, am simtit nevoia unor ajustari dupa propriul gust.

Cateva consideratii personale

Prima constatare era ca sosul era mult prea condimentat pentru gustul meu. Cele trei ingrediente de baza – sucul de portocale, vinul si martini isi au deja savoarea lor puternica , daca mai pui si dafin si ienupar si piper si mai adaugi (cum am facut eu) si marinata de carne in care se macerase niste rozmarin….Va dati seama.

Personal as opta pentru sos condimentat doar cu ienupar care in sine este suficient de aromatic sa acopere o paleta diversa. Ce nu era in reteta originara dar am adaugat eu, era zaharul, era nitelus cam prea acrisor sosul la prima degustare iar dupa ce am adaugat nitel zahar – oooo, clar mult mai bine. Acum, e drept, depinde si de dulceata portocalelor, de dulceata vinului, asa ca va sfatuiesc sa decideti singuri, adaptand propriului gust.

O ultima observatie…In reteta originara dura foarte putin gatirea pieptului de rata. Urmand instructiunile, am constatat ca carnea era aproape in sange, asa ca am lasat-o in continuare in cuptor, pana s-a gatit mai in acord cu cum suntem noi obisnuiti.Cred ca vreo trei sferturi de ora a durat.

Acum, inainte de reteta, musai sa va tentez si cu o alta bunaciune din piept de rata, poate o puneti pe lista de dorinte ca, zau, merita.

Acestea fiind zise hai sa va povestesc reteta in detaliu.

Piept de rata cu portocale si martini – reteta completa, printabila

Piept de rata cu portocale si martini

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
Piept de rata cu portocale si martini,o reteta de inspiratie asiatica, exotica, aromata si deloc plictisitoare.
timp de pregatire 10 minutes
timp de gatire 45 minutes
timp de marinare 2 hours
timp total 55 minutes
fel de mancare fel principal
bucatarie frantuzeasca
portii 4 portii
calorii 172 kcal

Reteta VIDEO

Ingrediente
  

  • 1 piept de rata
  • 1 portocala
  • 50 ml vin alb fructat
  • 1/2 lingurita rozmarin
  • sare piper

pentru sos

  • 2 portocale
  • 1/2 pahar vin alb fructat
  • 50 ml martini sec
  • 15 gr. unt
  • 2 frunze dafin optional
  • amidon un varf de cutit
  • 1/2 lingurita boabe de ienupar optional
  • 10 boabe piper negru optional

Mod de preparare
 

Marinarea carnii

  • Spalam bine pieptul de rata.
  • Intr-un bol, amestecam sucul de la o portocala cu 50 ml vin alb, rozmarinul, sare, piper.
  • Adaugam in acest lichid carnea, acoperim castronul cu folie alimentara si pune-l in frigider pentru 2 ore.

Sosul de portocale

  • Stoarcem celelalte doua portocale, punem sucul lor intr-o cratita si o fierbem impreuna cu condimentele pe care ati hotarat sa le folositi pana cand scade la jumatate.
  • Mai adaugam o jumatate de pahar de vin si cei 50 ml de martini si fierbem pana la scade la jumatate (din nou).
  • Strecuram lichidul de restul condimentelor, am topit untul, l-am lasat nitel sa se racoreasca, l-am amestecat cu amidonul si l-am turnat in sosul strecurat ce fierbea incet pe aragaz.
  • Am lasat in continuare sa fiarba la foc mic pana incepe sa se ingroase.
  • Gustam si potrivim la gust cu ce credem ca ar mai avea nevoie. Acum am adaugat eu zaharul. 
  • Stingem focul si, daca mai dureaza pana urmeaza sa fie servit, puneti pe suprafata folie alimentara - va opri formarea unei cruste inestetice.

Gatim carnea

  • Incingem gratarul din fonta (de preferinta) pe aragaz cu putin ulei si aprindem cuptorul la 180 grade C.
  • Scurgem carnea de zeama de la marinata si o uscam bine, crestam partea cu grasime si o frigem pe gratar timp de 4 minute dupa care o intoarcem si o frigem si pe partea cealalta timp de 2 minute. Nota Pieptul de rata este bine a fi prajit intr-un vas foarte incins cu partea de grasime in jos,pentru a permite caldurii sa patrunda incet in interior.
  • Transferam carnea in cuptor, avand grija ca pieptul sa fie cu pielita crestata in sus. Eu am folosit grilul de la gratarul de aragaz, puteti folosi tigaia de fonta in care ati gatit-o pe foc. Eu n-am putut face asta pentru ca manerul tigaii este din lemn. 
  • Adaugati si nitica apa in tava sau tigaia in care gatiti pieptul de rata, ca sa preveniti arderea grasimii care se scurge din carne. Eu am lasat carnea la cuptor pentru circa trei sferturi de ora

Servire

  • Serveste pieptul taiat felii glasat cu sosul de portocale si martini si o garnitura dupa preferinta (noi am avut cartofi piure).

Disclaimer

Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

O alta reteta cu rata testata pe blog gasiti aici.

Similar Posts

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apreciaza reteta




Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.