Piept de rata cu portocale si martini

215 Shares

Am cumparat, prin intermediul soacrei, o rata de la tara. N-am mai gatit asa ceva pana acum asa ca am zis ca va fi un experiment interesant. Prima reteta pe lista – piept de rata cu portocale si martini – o reteta de inspiratie asiatica.

Piept de rata cu portocale si martini

Nu sunt o fana a combinatiei  sosuri de fructe – carne, desi am niste slabiciuni cum ar fi sosul de mere in combinatie  cu puiul dar stiu ca se practica, asa ca am zis ca nu strica sa incerc macar o data. Reteta e din cartea de Bucatarie asiatica de zi cu zi – Wok pe care am cumparat-o de la Lidl. Desi reteta nu e rea deloc, am simtit nevoia unor ajustari dupa propriul gust.

Prima constatare era ca sosul era mult prea condimentat pentru gustul meu. Cele trei ingrediente de baza – sucul de portocale, vinul si martini isi au deja savoarea lor puternica , daca mai pui si dafin si ienupar si piper si mai adaugi (cum am facut eu) si marinata de carne in care se macerase niste rozmarin….Va dati seama.

Personal as opta pentru sos condimentat doar cu ienupar care in sine este suficient de aromatic sa acopere o paleta diversa. Ce nu era in reteta originara dar am adaugat eu, era zaharul, era nitelus cam prea acrisor sosul la prima degustare iar dupa ce am adaugat nitel zahar – oooo, clar mult mai bine. Acum, e drept, depinde si de dulceata portocalelor, de dulceata vinului, asa ca va sfatuiesc sa decideti singuri, adaptand propriului gust.

O ultima observatie…In reteta originara dura foarte putin gatirea pieptului de rata. Urmand instructiunile, am constatat ca carnea era aproape in sange, asa ca am lasat-o in continuare in cuptor, pana s-a gatit mai in acord cu cum suntem noi obisnuiti.Cred ca vreo trei sferturi de ora a durat.

Acestea fiind zise hai sa va povestesc reteta in detaliu.

Piept de rata cu portocale si martini – reteta completa, printabila

5 from 1 vote
Tipareste reteta

Piept de rata cu portocle si martini

Piept de rata cu portocale si martini,o reteta de inspiratie asiatica, exotica, aromata si deloc plictisitoare.
Tip de reteta fel principal
Timp de preparare 2 minutes
Timp de gatire 1 minute
timp total 3 minutes
portii 4
Autor Laura - www.casutalaurei.ro

Ingrediente

  • 1 piept de rata
  • 1 portocala
  • 50 ml vin alb fructat
  • 1/2 lingurita rozmarin
  • sare piper

pentru sos

  • 2 portocale
  • 1/2 pahar vin alb fructat
  • 50 ml martini sec
  • 15 gr. .unt
  • 2 foi de dafin optional
  • 1 varf de cutit amidon
  • 1/2 lingurita boabe de ienupar optional
  • 10 boabe piper negru optional

Mod de preparare

Marinarea carnii

  1. Spalam bine pieptul de rata.
  2. Intr-un bol, amestecam sucul de la o portocala cu 50 ml vin alb, rozmarinul, sare, piper.
  3. Adaugam in acest lichid carnea, acoperim castronul cu folie alimentara si pune-l in frigider pentru 2 ore.

Sosul de portocale

  1. Stoarcem celelalte doua portocale, punem sucul lor intr-o cratita si o fierbem impreuna cu condimentele pe care ati hotarat sa le folositi pana cand scade la jumatate.

  2. Mai adaugam o jumatate de pahar de vin si cei 50 ml de martini si fierbem pana la scade la jumatate (din nou).
  3. Strecuram lichidul de restul condimentelor, am topit untul, l-am lasat nitel sa se racoreasca, l-am amestecat cu amidonul si l-am turnat in sosul strecurat ce fierbea incet pe aragaz.

  4. Am lasat in continuare sa fiarba la foc mic pana incepe sa se ingroase.
  5. Gustam si potrivim la gust cu ce credem ca ar mai avea nevoie. Acum am adaugat eu zaharul. 

  6. Stingem focul si, daca mai dureaza pana urmeaza sa fie servit, puneti pe suprafata folie alimentara - va opri formarea unei cruste inestetice.

Gatim carnea

  1. Incingem gratarul din fonta (de preferinta) pe aragaz cu putin ulei si aprindem cuptorul la 180 grade C.
  2. Scurgem carnea de zeama de la marinata si o uscam bine, crestam partea cu grasime si o frigem pe gratar timp de 4 minute dupa care o intoarcem si o frigem si pe partea cealalta timp de 2 minute. Nota Pieptul de rata este bine a fi prajit intr-un vas foarte incins cu partea de grasime in jos,pentru a permite caldurii sa patrunda incet in interior.

  3. Transferam carnea in cuptor, avand grija ca pieptul sa fie cu pielita crestata in sus. Eu am folosit grilul de la gratarul de aragaz, puteti folosi tigaia de fonta in care ati gatit-o pe foc. Eu n-am putut face asta pentru ca manerul tigaii este din lemn. 

  4. Adaugati si nitica apa in tava sau tigaia in care gatiti pieptul de rata, ca sa preveniti arderea grasimii care se scurge din carne. Eu am lasat carnea la cuptor pentru circa trei sferturi de ora

Servire

  1. Serveste pieptul taiat felii glasat cu sosul de portocale si martini si o garnitura dupa preferinta (noi am avut cartofi piure).

215 Shares

Published by

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

Comments · 1

Leave a Reply

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.