P

Pesto de leurda – reteta simpla, de post

pesto de leurda reteta de post

Pesto de leurda, reteta simpla, nutritiva, gata in 10 minute, se foloseste sezoniera leurda, frunza cu gust de usturoi, rezulta un preparat excelent , cu multiple utilizari. Cum se prepara pesto de leurda.

pesto de leurda reteta simpla de post cu frunze de leurda

Stiti ca pesto este o specialitate italiana, cel clasic genovese se face cu busuioc si muguri de pin. Pornind de la reteta originara au aparut si alte tipuri de pesto. Cum ar fi acest minunat pesto de leurda. Reteta am gasit-o la Laura Laurentiu.

Trebuie sa recunosc ca am descoperit leurda tarziu. In familia mea nu se stia de asa ceva, ca atare a fost o adevarata revelatie cand am gustat la o prietena. Eu, mare fana a usturoiului, nu se putea sa nu innebunesc dupa leurda. Pacat ca sezonul ei dureaza asa putin. Deja m-ati vazut folosind-o in hummus, da o culoare foarte frumoasa diverselor pateuri vegetale.

Cateva notite pe subiect

La modul clasic, pesto-ul se zdrobeste in mojar. Recunosc ca nu am rabdarea necesara. Asa ca folosesc blenderul. Cel vertical – pentru ca e mic si e tot timpul la indemana. Am si unul mai mare dar pe acela rar il pun in functie, se curata si ceva mai greu decat cel mic, de mana. Voi folositi ce aveti si cu ce va este mai usor.

Varianta mea de reteta este de post. Va recomand sa incercati sa folositi fulgi de drojdie, stiu, am mai povestit despre acest ingredient, eu una sunt mare fan, da gust bun la mancare si e nutritiv. Numai sa nu folositi mai mult de doua linguri pe zi, in exces are potential alergic. In reteta clasica de pesto, se foloseste parmezan, vi l-am adaugat la ingrediente optionale in reteta.

Tot urmand reteta clasica am folosit semintele de pin. Le gasiti la magazinele naturiste. Cred ca, de fapt, se gasesc in mai toate magazinele cat de cat mari dar eu le cumpar din cele naturiste de obicei. In lipsa de seminte de pin, puteti folosi si alte tipuri de seminte – nuca sau semintele de floarea soarelui sunt primele variante care imi vin in minte. De obicei, semintele de vin se vor praji usor inainte de a fi adaugat in pesto. Prin prajire pe foc, fara ulei, capata un plus de gust. Eu le-am folosit neprajite, mai mult ca o optiune personala, ce ma interesa cel mai mult era sa obtin un gust fresh, usturoiat cat mai verde, fara alte interferente oricat de savuroase.

Ideea este ca puteti experimenta voi insiva toate aceste variante si va opriti la varianta care va convine.

Pesto de leurda – reteta detaliata, printabila, reteta video atasata

pesto de leurda vegan cu seminte de pin

Pesto de leurda

Un sos de inspiratie italiana, usturoiat, verde, cu un gust teribil de fresh. 
Salveaza pe Pinterest Tipareste reteta
Fel de reteta Sosuri si dresinguri
Bucatarie italiana
Cuvinte cheie leurda, pesto de leurda, pesto verde, retete cu leurda
Timp de pregatire 10 minutes
Timp total 10 minutes
Portii 1 borcan de 400 ml
Calorii 405kcal
Author Laura

Reteta video

Ingrediente

  • 200 gr. leurda
  • 100 gr. seminte de pin
  • 6 linguri ulei preferabil de masline, de cea mai buna calitate
  • sare dupa gust
  • piper dupa gust
  • 1 linguri zeama de lamaie

optional

  • 2 linguri fulgi de drojdie pentru varianta de pesto de post/vegan
  • 3 linguri parmezan pentru varianta clasica

Mod de preparare

  • Frunzele de leurda se spala in apa curata si se pun deoparte sa se scurga de apa.
  • Punem in cuva blenderului semintele de pin, cateva frunze de leurda cu care sa pornesc sosul si le mixez pana se zdrobesc laolalta si se emulsioneaza.
  • Moment din care se poate adauga restul de leurda si uleiul in fir subtire.
  • Adaugam si parmezanul daca folosim sau fulgii de drojdie pentru varianta vegana, de post. Fulgii de drojdie sunt foarte nutritivi si dau consistenta placuta sosului. Eu nu am avut la indemana, asa ca n-am pus nici una, nici cealalta.
  • Potrivim la gust cu sare, piper si zeama de lamaie. 
  • Reteta e gata si numai buna de folosit. Yummmiii!!!

Notes

 
Cateva notite
Eu am folosit la reteta un mixer vertical. Sunt obisnuita cu el si e foarte usor de curatat dar dezavantajul este ca dureaza putin mai mult, ingredientele pestoului se pun in transe, nu incap toate in cuva aparatului de la inceput. E si varianta sa le puneti intr-un blender normal care le va zdrobi din prima….
Dar – dupa cum v-am mai spus- eu una prefer sa folosesc blenderul vertical. Imi permite un contact mai direct cu ingredientele (chestie care pentru mine e importanta in bucatarie) si sa ajustez din mers reteta – cantitatea de ulei, fulgi de drojdie, de zeama de lamaie, sare, piperul, in functie de cum decurge mixarea. E mai mult o chestiune de gust personal.
Pastrare
Pesto se poate pastra o saptamana la frigider, ca sa se pastreze in buna stare trebuie sa sigilam amestecul cu o pelicula de ulei deasupra.
O alta varianta minunata de pastrare este la congelator, portionata in tavita de cuburi de gheata, ceea ce ne permite sa scoatem exact ce cantitate vrem.
 
 
 

O reteta simpla dar excelenta, cu nenumarate posibilitati de variatie si folosire.

Laura

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

  1. Pingback:Friptura crocanta din pulpa de miel ~ Casuta Laurei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.