Imi place pestele dar nu-i prea suport mirosul atunci cand il gatesc. Aceasta reteta insa va face sa se raspandeasca in casa un miros apetisant, este o reteta foarte simpla si anunta un preparat cu adevarat delicios si foarte sanatos.
Vorbind despre ingrediente, am folosit, in primul rand, busuioc. Am gasit in gradina mamei nu doar un fel de busuioc ci doua: unul verde obisnuit si unul mai ciudat de culoare violacee, aproape neagra. Am folosit si din unul si din celalalt. Asa se explica culoarea foarte inchisa a sosului. Fileul este de pangatius, un peste foarte delicios, dar la fel de bine poate fi de cod sau merluciu.
 Acestea fiind spuse, incepem prin a prepara sosul pesto (un fel de) la care avem nevoie de: 150 ml ulei de masline, 2 pumni de frunze de busuioc (daca nu ne place busuiocul, putem incerca cu frunze de patrunjel), 2 catei de usturoi, 4 linguri de seminte de floarea soarelui decojite. V-am avertizat ca este doar un fel de sos de pesto, asa ca nu ne miram cand din reteta initiala am eliminat parmezanul si am adaugat sucul de la o lamaie. In alte retete, am gasit in locul semintelor de floarea soarelui, seminte de brad. Sunt sigura ca nu pot fi decat savuroase dar cum nu le aveam la indemana si nici nu gasesti acest ingredient la tot pasul, am preferat semintele de floarea soarelui care pot fi inlocuite de migdale sau alune.
Amestecam toate ingredientele cu blenderul cateva secunde, pana se zdrobesc dar inca mai pastreaza ramasite din ingredientele initiale. Potrivim la gust cu sare si piper.

 

 

Fileul il taiem in bucati egale si il asezam pe o folie de aluminiu dupa care il ungem din belsug cu sos pe ambele parti. Acoperim totul si il tinem pentru o ora – doua la frigider sa se impregneze de aromele si savoarea din sos. Mutam fileurile pe foi de aluminiu curate, unse cu putin ulei de masline si le punem la foc. Avem doua variante: fie la cuptor, fie pe grillul de aragaz (varianta preferabila vara cand oricum ne coacem de caldura). La foc mediu (cam 200 grade) ar trebui sa fie gata cam in 20 de minute. Se serveste alaturi de o garnitura legume. E delicios.

CategoriesCarne de peste
Tags
Laura

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

Iubim comentariile, deci comenteaza

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.