Pateu din ficatei de pui / curcan

Pateu de pui, reteta culinara de baza, pateu preparat in casa, din ingrediente naturalePateu din ficatei de pui / curcan

Cred ca aA

m ratat luna asta la parada Virtual Hugs (gazduita luna asta de Aura). Asa ca nu stiu exact unde se incadreaza postarea asta la luna trecuta sau la luna viitoare. Cert este ca e musai sa-i transmit imbratisari virtuale multe si satule catre Violeta, sefa peste Caietul cu retete de unde am “imprumutat” reteta de mai jos, pateu de pui – mai exact pateu din ficatei de pui – si mai exact ficatei de curcan.

Este unul din blogurile pe care le vizitez in tura obligatorie, imi place stilul ei de a gati dar si ea ca persoana, este o adevarata stapana a casei si o mamica devotata.

Aventurile unui pateu de casa

Cu privire la reteta, eu una am spalat ficateii, i-am curatat si i-am pus in lapte. In principiu, o ora. Eu, din motive independente de mine (mi-am facut un plan dar n-am mai reusit), i-am tinut o zi si jumatate in lapte. De aici si culoarea mai stearsa (cred eu). Ma uitam la pateul lui Vio ce roz frumos, ficateii mei mai aveau putin si deveneau albi de la atata stat in lapte……..

Am pus la fiert borcanele cu pateu- cam o ora. Dupa care le-am lasat sa se raceasca complet. Nu e voie sa deschideti inainte de a se raci.

Impresii….

Desi initial, fiert fiind, nu parea sa fie foarte omogen, era doar o aparenta. Este un pateu foarte cremos. Mie si copiilor ni s-a parut teribil de bun. Singurul care a facut nazuri a fost iubi. Dar el este cartitor in general cand vine vorba de mancare. Nu e exclus ca dupa o vreme sa devina mare amator. Mai ales daca mai modificam pe ici pe colo reteta dupa gustul nostru.  N-ar fi prima oara:)))))))))))))))).

Am pastrat un borcan la frigider sa mancam cam doua zile. Restul borcanaselor cu pateu le-am pus la congelator, acoperite ermetic cu folie alimentara. Miam, miam!

Recomandari

O alta reteta de pate de porc de data asta, testata de mine, gasiti aici.

Pateu de pui – reteta completa, printabila

Pateu din ficatei de pui / curcan

Pateu de pui

Pateu facut in casa, cu ingrediente naturale
Salveaza pe Pinterest Tipareste reteta
Fel de reteta Aperitive si gustari
Bucatarie clasica
Cuvinte cheie pateu de pui, pateu din ficat de pui
Timp de pregatire 15 minutes
Timp de gatire 15 minutes
Timp total 30 minutes
Portii 4 portii
Calorii 800kcal
Author Laura

Reteta video

Ingrediente

  • 500 gr. ficat de pui - au am folosit ficatei de curcan
  • 4 ou
  • 250 ml smantana de gatit (am folosit din aceea la cutie produsa de firma Dorna)
  • 150 ml ulei
  • 200 ml lapte ­ (pentru fragezit ficateii)
  • 1 ceapa mica
  • sare dupa gust
  • piper dupa piper

optional

  • alte condimente se pot adauga si alte condimente - cimbru, paprika etc. in functie de gustul personal, verdeturi (oregano, cimbru, patrunjel etc.), cred ca merg si legume ca ardei sau ciuperci

Mod de preparare

  • Spalam ficateii, ii curatam si ii punem in lapte pentru  o ora.
  • O data timpul scurs, scurgem ficateii de lapte (laptele il aruncam) si ii punem in vasul blenderului. 
  • Eu pentru ca nu am incredere in puterea aparatului meu, am pus ficateii in trei ture cu putina smantana dupa care cand au fost tocati ca lumea, am adaugat restul ingredientelor: ouale, ceapa, toata smantana, uleiul. 
    Pateu de pui
  • Blenduim, blenduim, blenduim pana se transforma totul intr-o pasta groasa si (oarecum) lichida - pe care am fost nevoita sa o gust asa cruda ca sa o pot asezona cu sare si piper in cantitati potrivite.
  • Compozitia astfel obtinuta o turnam in borcane - se intelege ca borcane foarte curate (doh!) - cu capace metalice etanse.
  •  Infiletam bine capacele (foarte important- sa fie bine inchise).
    Pateu de pui
  • Fierbem toate borcanele cu pateu (deocamdata crud) in bain marie......
  • Adica punem borcanele intr-un vas pe fundul caruia vom aseza un prosop gros, umplem vasul cu apa astfel incat borcanele sa fie aproape complet scufundate in apa. 
  • Punem la fiert - cam o ora- dupa care la lasam sa se raceasca complet. Nu e voie sa deschideti inainte de a se raci.

Laura

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

  1. Pingback:Pate de porc la cuptor, reteta simpla ~ Casuta Laurei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.