Pate de ciuperci, reteta culinara vegana, un aperitiv usor si sanatos, cu ingrediente naturale, fara euri nesanatoase si fara conservanti
Aceasta reteta de pate de ciuperci este vegetala si este absolut minunata – gustoasa, delicioasa, savuroasa…na, ca raman fara sinonime.
Normal ca evaluez dupa gustul meu si al familionului din dotare. Nici nu se compara cu imitatiile din comert la care apleaza in aceasta perioada atata lumea. Ah, de-ar sti cat de la indemana si de rapida este a prepara aceste gustari acasa. Stiu ca nu toata lumea are aceleasi gusturi, deci poate voua nu vi se potriveste dar nu strica macar sa incercati. Noua ne-a placut foarte mult, asa ca alta reteta n-am mai cautat.
Eu am facut acest pate de ciuperci din jumatatea cantitatilor de mai jos si a iesit o cantitate suficienta pentru doua-trei zile, nu e greu de preparat si e bine sa fie cat mai proaspat. In cel mai rau caz, as zice sa coaceti la cuptor o cantitate mai mare de nuci ca sa le aveti gata facute, caci restul ingredientelor sunt foarte la indemana iar pateul este gata cat ai zice …post. Am folosit ciuperci champignon care sunt foarte la indemana in aceasta perioada a anului in magazine dar cred ca reteta se preteaza la orice soi de ciuperci aveti la indemana.
Acest delicios pate vegetal nu este primul pe care il testez – atat pasta de caju cat si pasta de fasole boabe cu ceapa sau reteta de hummus sunt delicioase, usor de preparat si foarte sanatoase.
Sunteti gata sa facem pateu? Avem reteta si in format video si in format scris. printabila.. Nu uitati sa va abonati la canalul meu youtube unde puteti gasi multe alte retete in format video.
Pate de ciuperci – reteta completa, printabila, cu video atasat

Pate postitor de ciuperci
Reteta video
Ingrediente
- 3/4 cana nuca coapte in cuptor si macinate
- 500 gr. ciuperci fierte in apa cu sare si scurse
- 2 ceapa mari
- 2 catei usturoi eu am inlocuit cu leurda
- o felie paine inmuiata
- 1/2 lingurita cimbru
- zeama de lamaie dupa gust
- sare
Mod de preparare
- Dupa ce am pus nucile la copt in cuptor, am calit intr-o oala ceapa si usturoiul laolalta cu ciupercile pe care le-am asezonat cu sare, piper si putintel cimbru.
- Am adaugat putina apa si le-am lasat sa fiarba pana s-au inmuiat legumele. Le-am pus deoparte si le-am lasat sa se raceasca.
- Nucile le-am pus in blender si le-am maruntit. Conteaza cat sunt de coapte atat la culoarea finala cat si la gust, mie totusi imi plac ambele variante, conteaza in final sa nu se arda prea tare nucile - deci fiti cu ochii pe ele cat stau la cuptor.
- Adaugam in blender peste pudra de nuci ciupercile calite cu ceapa inclusiv, am pus si leurda, painea inmuiata, am mixat o prima tura, am mai adaugat sare (de e nevoie), suc de lamaie (mie imi place mai acrisor), am potrivit la gust. Daca e nevoie se poate adauga si una doua linguri si zeama de la ciuperci dar doar de e nevoie (la mine n-a fost) - in principiu, ciupercile fierte absorb suficienta apa.
- Cand nu am leurda, mai adaug pudra de usturoi (caci nu are o aroma si gust asa agresiv ca usturoiul proaspat) si vegeta de la naturisti (adica legume uscate fara alte adaosuri).
E minunat pateul acesta. Cel din comert e plin de aditivi nesanatosi, dar acesta e pur si simplu perfect. Salvez reteta!
Astept feedback 🙂
BUN ,FOARTE BUN ,MULTUMIM ,LAURA,CLAUDIA
Cu mare drag <3