Pastrarea zarzavatului pentru iarna – varianta vintage a la doamna Comsa

Pastrarea zarzavatului pentru iarna, varianta vintage de la 1925, o modalitate ecologica si economica de a avea legume iarna. Cum pastrau stramosii nostri legumele peste iarna.

Postarea asta e mai mult de amorul artei dintotdeauna al alimentelor, gratie frigiderului, acum s-au inventat si alte metode de a avea peste iarna diverse legume ca proaspete si, la urma urmei ma gandesc: daca tot avem putin spatiu in congelator si in pivnita sau curte o lada inutila de nisip de ce n-am incerca si metoda de pastrare a doamnei Comsa. Eu una am de gand sa incerc iarna viitoare (cu ajutorul Domnului) sa vad, se pastreaza bine prin vechile metode `au ba?

blank

Pastrarea zarzavatului pentru iarna la 1925

„Lucrul principal la pastrarea zarzavatului – incepe doamna Comsa lectia uitandu-se chioras la mine ca-s cam limbuta pentru varsta mea de bucatareala – muraturilor si verzei, este ca pivnita sa fie spatioasa (a mea nu este deloc spatioasa), svantata (asta da), luminoasa (nu e) si tinuta totdeauna curata (eu abia am inaugurat-o, am mai mult de lucru cu casa zilnic intoarsa pe dos de Andreiutu dar o sa incerc:~).” Aud niste huiduieli din cauza comentariilor mele nelalocul meu? Gata, tac. Gramatica si cuvintele (asa ciudate cum par, sunt cele originale din

„Uscam nisip cernut si cat de mult, apoi il punem intr-un colt al pivnitei, dupa aceea curatim zarzavatul, precum: telina, morcovii, pastarnacul, patrunjelul, hreanul si sfecla rosie, de pamant si de radacinile subtiri, dar fara a le taia si vatama coaje; tot asemenea le rupem toate frunzele asa ca sa le ramana numai inima de frunze sa li se vada, formand stratul ca in gradina, continand fiecare strat numai un fel de zarzavat.Cand pivnita ar fi prea uscata, atunci stropim straturile cu putina apa tot la 15 zile, odata.Astfel aranjat zarzavatul, vom avea totdeauna atat zarzavat bun cat si frunze verzi de zarzavat.

„In alta parte a pivnitei facem un alt strat de nisip, in care ingropam varza, varza nemteasca, varza rosie si guliile, dar asa ca numai radacina lor sa fie ingropata in nisip precum d.e. au stat in gradina, dar sa nu se atinga una pe alta. Conopida de iarna este aceea care numai ingropata in pivnita cu radacina in pamant, isi dezvolta rozele si pana a fost in gradina, a avut numai frunze deci pentru ca sa avem conopida proaspata iarna, trebuie sa semanam  anume samante de conopida de iarna.” (interesanta chestia asta); Mi se pare mie sau exprimarea la pasajul asta i-a iesit cam anevoie doamnei Comsa?

publicitate

„Cartofii scosi din pamant, ii lasam o zi in curte risipiti, dar nu in soare sa se svante, apoi ii alegem numai pe cei sanatosi, fiecare speciede cartofi, separati pusi in lazi de lemn curati si bine svantati, intr-un colt al pivnitei examinandu-i din cand in cand ca cartofii ce s-ar strica sa fie aruncati dintre cei sanatosi, caci altcum toti se vor strica.” Si doar nu vrem asta, nu?

Cununele de ceapa si de usturoi, dupa ce le-am tinut 10 – 15 zile la soare, le punem in pivnita, peste prajini, legate de grinda. In alt colt de pivnita facem mai multe polite pe cari punem borcanele cu muraturi, sticle cu bulion etc.In dulapul de sarma, vom pastra diferite mancari, carnuri, vanaturi, unt, branza, etc. spre a nu le bate musca.”

Doamna Comsa are sfaturi si pentru cei ce nu au pivnita.

„Neavand pimnita (asa scrie) pentru a pastra zarzavatul, dupa cum am aratat mai sus, atunci suntem nevoiti sa procedam astfel si iata cum: Curatim zarzavatul (morcovi, telina, astarnac, patrunjel) il spalam bine in apa rece, apoi lasat sa se svante; dupa aceea taiat in felii subtiri, ca muchia unui cutit de groase; pe cari le uscam bine, puse pe scanduri in masina sau in cuptorul de paine, dupa ce am scos painea, apoi puse in borcane mari de sticla sau in cutii, bine inchise si pastrate la un loc uscat si curat. Aceste zarzavaturi sa fie bine uscate alt-cum mucezesc, dar nici arse sa fie, caci atunci perd din gustul lor natural.”

Si pentru ca va stiu curiosi, iete si dulapul de sarma in care se pastrau diverse la fereala de muste.

pastrarea zarzavaturilor

publicitate

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.