Paste cu usturoi si ulei de masline, adica paste aglio olio e peperoncino
Paste cu usturoi si ulei de masline, traditionalul paste aglio olio e peperoncino, reteta simpla dar plina de savoare, un clasic al bucatariei italiene, gata in maxim 30 de minute.
Aceasta reteta pare una simpla si chiar este dar asta nu inseamna ca nu o putem rata cu succes. Calcaiul lui Ahile al retetei este usturoiul, se arde usor iar daca il ardem, clar am ratat reteta.
Ce putem face ca sa prevenim catastrofa?
Sa fim suta la suta dedicati retetei atunci cand ne apucam de ea.
Pfui, noroc ca dureaza doar 20 de minute toata munca, asa ca nu e cazul sa ne speriem ca ne vom surmena.
Cateva mici secrete
- Putina organizare salveaza tot. Adica, nu lasam timpi morti, imediat ce am pus apa pentru paste la fiert, ne apucam de celelalte ingrediente, asa avem mari sanse sa fim gata cu toate intr-un ritm perfect.
- Pregatim totul inainte sa ne punem pe gatit usturoiul. E tare simplu sa pierzi din vedere usturoiul pus pe foc in ulei si sa il arzi cand tu esti ocupat sa maruntesti patrunjelul la perfectie. Cel mai simplu e sa pregatim toate ingredientele inainte, sa pregatim usturoiul, sa radem parmezanul, sa taiem patrunjelul si sa le punem la indemana langa aragaz. Nu strica sa pregatim si farfuriile sí tacamurile…sau mai bine chemati pe careva din casa sa o faca, doar nu o sa munciti singur(a). Strigati dupa care o fi prin zona
asteptand sa fie hranitsi rugati sa puna masa in vreme ce voifaceti operatie pe creierpregatiti pastele.
Despre usturoi – mici trucuri efecte mari
Povesteam pe blogul Laurei Laurentiu cat de versatil e usturoiul. Un ingredient cu arome complet diferite in functie de cum il gatim. Pare ca preparatul sa contina mult mai multe ingrediente doar din cauza acestui lucru. Nu ca m-as lauda dar eu zic ca e musai sa incercati si reteta de supa cu cartofi si usturoi (linkul e la inceputul paragrafului).
In cazul de fata, se combina aroma usturoiul gatit nu ars in tigaie cu aroma cruda adaugata ulterior pentru un strop de prospetime in plus.
Ulei de masline folosit sa fie cat mai de calitate, credeti-ma, nu o sa regretati.
Ii veti simti savoarea din plin. Adaugat alaturi de putina apa in care au fiert pastele, uleiul de masline va forma sosul pastelor. Mai adaugam si zeama de lamaie si ardeiul iute pentru o scanteie de prospetime
In ce priveste pastele recomandate pentru genul asta de reteta, dupa cum va spuneam si in postarea speciala dedicata lor, genul de sos uleios cere paste subtiri gen spaghetti sau linguine.
Paste cu usturoi si ulei de masline, pasta aglio olio e peperoncino – reteta printabila
Paste cu usturoi si ulei de masline
Reteta VIDEO
Ingrediente
- 500 gr. paste
- 6 linguri ulei de masline extravirgin, de calitate
- 12 catei usturoi
- 3 linguri patrunjel verde frunze maruntite
- 2 lingurite zeama de lamaie
- 3/4 lingurita fulgi de ardei
optional
- 30 gr. Parmezan ras
Mod de preparare
Punem pastele la fiert
- Punem la fiert 4 litri de apa intr-o oala mare.
- Se adauga pastele, 1 lingurita de sare, se fierbe pana se fac al dente.
- Punem deoparte circa 100 ml din apa in care au fiert pastele, restul strecuram pastele prin sita.
Pregatim restul ingredientelor
- Curatam usturoiul si il taiem cat mai marunt.
- Taiem o lamaie si stoarcem una din jumatati sa avem suc de lamaie la indemana.
- Spalam frunzele de usturoi si le taiem (cat mai) marunt.
Gatim usturoiul
- Incalzim 3 linguri ulei, 2 treimi din usturoi si jumatate de lingurita de sare intr-o tigaie antiaderenta de 25 cm pe foc mic.
- Gatim, amestecand constant pana usturoiul incepe a se colora usor si capata o rumeneala usoara aurie – circa 10 minute. Cea mai simpla modalitate de a preveni arderea usturoiul este sa incepem a-l gati in uleiul inca rece si pe foc foarte mic pana se rumeneste.
Facem sosul
- Se ia de pe foc, se adauga restul de usturoi, patrunjel, sucul de lamaie, fulgii de ardei si 2 linguri din apa pastrata in care au fiert pastele. Apa adaugata acum e menita sa opreasca usturoiul din a se gati.
Asamblare
- Punem pastele in bolul de servit.
- Adaugam amestecul de usturoi, restul de ulei, restul de apa.
- Amestecam pentru a combina gusturile.
- Asezonam cu sare si piper.
- Se serveste imediat, presarand parmezan deasupra, fiecare dupa dorinta.
Disclaimer
Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.