P

Paste carbonara savuroase si ieftine, reteta clasica italiana cu ou- VIDEO

spaghete carbonara facute cu ou
Simple, savuroase, usor de facut, gata in maxim un sfert de ora. Sosul se face cu oua, parmezan, pancetta si putin usturoi
paste carbonara cu sunca servite in farfurie alba

Paste carbonara, reteta simpla, savuroasa, usor de facut, gata in maxim jumatate de ora. Cum se prepara reteta de paste carbonara originala.

Va vine sa credeti ca e prima data cand fac spaghete carbonara? De fapt, nu e chiar prima data, am mai facut o data cand tineam dieta Dukan. Dar aia nu se pune, ca era adaptata dietei.

paste carbonara servit in farfurie

Trebuie sa recunosc ca aveam o prejudecata cumva ca nu imi va place. Nu stiu exact de ce. Dar cand am gasit reteta in cartea lui Buddy Valastro, celebru cofetar de la Cake Boss, am zis sa incerc. Nu de alta dar, daca am invatat ceva de cand am ca hobby acest blog culinar, este ca o reteta nu e celebra degeaba.

Si bineinteles ca s-a dovedit ca aveam niste prejudecati nefondate, originarele carbonara fara smantana au iesit delicioase. De fapt, sunt chiar pe gustul meu. Savuroase, satioase dar lejere. Fara o incarcatura exagerata de gusturi si arome.

Cate ceva despre originile retetei…

Varianta de fata e de paste carbonara reteta originala. Adica acea varianta in care avem ca ingredient ou, nu smantana.

Reteta e una destul de recenta, apare in cartile de bucate dupa 1950. Denumirea de carbonara vine de la mineri in casele carora se pare ca s-a preparat prima oara aceste paste.

Sosul de carbonara se face din ou si parmezan. Fara smantana. Se poate ca unii dintre voi sa aiba reticenta deoarece oul e doar foarte usor preparat. Si daca ar fi crud, nu m-as da inapoi. V-am povestit cum in copilarie imi placea sa fur oua proaspete din frigider si sa le mananc crude. Dar cum e destula lume reticenta la ouale crude, va recomand sa cititi postarea pe care am scris-o pe tema consumului in siguranta de oua.

Cum se face sosul carbonara?

Ouale se gatesc in reteta de paste carbonara prin alaturare la pastele fierbinti abia scoase din apa clocotita. Ouale se gatesc la 74 grade C, de aceea pastele nu se lasa deloc sa se racoreasca inainte de a fi amestecate cu oul, caldura degajata de ele va gati oul pe masura ce amestecam ingredientele.

Eu una fac operatiunea intr-un bol. Se poate face si in tigaie dar trebuie sa aveti grija sa nu fie prea fierbinte, sa nu va alegeti cu omleta in loc de carbonara. Trucul este sa gatiti oul suficient cat sa fie sigure dar sa nu se transforma in jumari de oua.

Ce rezulta este un sos omogen, cremos si usor fluid. Piperul e iar foarte important, da un pic de zvac si energie unei retete altfel foarte diafane.

In reteta originara, pe post de carne se foloseste guanciale sau pancetta.

Guanciale este un produs italian preparat din papura sau obrazul de porc. O parte ieftina a porcului pe care o gaseai si in cea mai saraca gospodarie italiana, asa cum erau gospodariile minerilor care au inventat aceasta reteta.

Pancetta este practic o sunca de porc sarata, condimentata si uscata. Din nou este un aliment foarte obisnuiti in casele italienilor

Eu va spun drept, am folosit niste sunca de Parma care era prin frigider. Poate nu e o respectare efectiva a retetei dar e o respectare in spirit – genul asta de reteta se facea cu ce aveau oamenii la indemana prin casa, mezeluri homemade. La noi, pancetta e destul de scumpa, asa ca, de multe ori, pentru mese de zi cu zi, folosesc ce am la indemana. Pentru mese de ocazie, cu prietenii, da, atunci se merita se folosim produse originale.

Paste carbonara – reteta completa, printabila si in format video

blank
paste carbonara cu sunca servite in farfurie alba

Paste carbonara

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
Simple, savuroase, usor de facut, gata in maxim un sfert de ora. Sosul se face cu oua, parmezan, pancetta si putin usturoi
timp de pregatire 10 mins
timp de gatire 8 mins
timp total 18 mins
fel de mancare fel principal
bucatarie italiana
portii 4 portii
calorii 825 kcal

Reteta VIDEO

Ingrediente
  

  • 500 g spaghete
  • 3 bucati oua cat mai proaspete si mai organice
  • 100 g parmezan
  • 250 g pancetta
  • 2 catei usturoi
  • 1 1/2 lingurita piper proaspat macinat
  • sare o lingura pentru apa in care fierb pastele si dupa gust daca considerati ca mai este nevoie in sosul carbonara. Eu nu am pus, nu am simtit nevoia.

Mod de preparare
 

Fierberea pastelor

  • Am pus o oala mare cu apa sarata pe foc la fiert.
  • Cand da in clocot, am adaugat pastele si am gatit 7 – 8 minute – sau cat scrie pe ambalaj – pana au o consistenta al dente.

In timp ce pastele fierb, pregatim restul ingredientelor…

  • Parmezanul se rade pe razatoare fina.
  • Am pus ouale intr-un bol mare si le-am batut usor.
    blank
  • Am adaugat si parmezanul ras, am amestecat cele doua ingrediente sa se omogenizeze.
  • Am pus pe foc mediu o tigaie mare.
  • Am adaugat ulei si am incalzit usor.
  • Pancetta se taie cuburi nu foarte subtiri – vor scadea la prajire deoarece lasa multa grasime. Eu folosind sunca, am taiat mai subtiri, nu am grasime multa in carne.
  • Am pus pancetta in tigaie si am gatit-o, amestecand pana incepe sa se rumeneasca circa 4 – 5 minute.
    pancetta se prajeste in tigaie
  • Am curatat cateii de usturoi si i-am dat pe razatoarea mica dupa care i-am adaugat peste pancetta prajita in tigaie si l-am gatit, amestecand fara sa-l lasam sa se rumeneasca – pentru maxim 30 secunde.
  • Am tras tigaia de pe foc. 

Asamblarea pastelor carbonara

  • Cand pastele sunt gata, turnam o cana separat din apa in care au fiert.
  • Spaghetele le strecuram de apa si imediat le strecuram in bolul in care se afla amestecul de ou cu branza.
  • Am amestecat cu clestele de bucatarie, e cel mai comod dar se pot amesteca cu doua furculite. Ouale se gatesc incet de la caldura pastelor ce tocmai au fost scoase din apa clocotita.
    ouale cu parmezan se amesteca cu pastele fierbinti
  • Am adaugat si pancetta cu usturoi, scurse bine de grasime, si amestecam sa se omogenizeze cu pastele. Daca pastele nu au sos si par uscate, mai adaugam cate o lingura din apa in care am fiert pastele – stiti ca am pus deoparte o cana de lichid. Eu n-am avut nevoie de lichid in plus.
  • Asezonam pastele cu piper, se curata putin marginile bolului si aducem la masa, gata a fi servita imediat. Delicioase! 

Notite bine de stiut

Organizarea este foarte importanta in aceasta reteta. Cat timp fierb pastele, vom pregati si restul ingredientelor iar la final asamblam totul. Respectand acesti pasi, vom avea bunatate de paste la masa in maxim un sfert de ora. 
Pofta buna!

Calorii si nutrienti

Nutrition Facts
Paste carbonara
Amount Per Serving (200 g)
Calories 825 Calories from Fat 297
% Daily Value*
Fat 33g51%
Saturated Fat 13g65%
Cholesterol 61mg20%
Sodium 823mg34%
Potassium 426mg12%
Carbohydrates 95g32%
Fiber 4g16%
Sugar 4g4%
Protein 33g66%
Vitamin A 220IU4%
Calcium 325mg33%
Iron 2.1mg12%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Ai incercat reteta asta?Lasa o vorba si spune-ne parerea ta!
paste carbonara cu sunca servite in farfurie alba

Trebuie sa o spun, aceste paste carbonara sunt excelente. Cu ingrediente la indemana, satioase, spornice si, detaliu important pentru mine, se fac in maxim 20 de minute. Mana cereasca pentru zilele aglomerate care cer si un pic de rasfat culinar. Pofta buna la savurat aceste minunate alla carbonara, va astept cu impresii dupa ce o incercati!

Categoriesretete cu paste
blank
Laura

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apreciaza reteta




Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.