spaghete carbonara facute cu ou

Paste carbonara, reteta simpla, savuroasa, usor de facut, gata in maxim jumatate de ora. Cum se prepara reteta de paste carbonara originala.

paste  carbonara servit in farfurie

Va vine sa credeti ca e prima data cand fac spaghete carbonara? De fapt, nu e chiar prima data, am mai facut o data cand tineam dieta Dukan. Dar aia nu se pune, ca era adaptata dietei.

Trebuie sa recunosc ca aveam o prejudecata cumva ca nu imi va place. Nu stiu exact de ce. Dar cand am gasit reteta in cartea lui Buddy Valastro, celebru cofetar de la Cake Boss, am zis sa incerc. Nu de alta dar am cam invatat ca o reteta nu e celebra degeaba. Si bineinteles ca s-a dovedit ca aveam niste prejudecati nefondate, pastele au iesit delicioase. De fapt, sunt chiar pe gustul meu. Savuroase, satioase dar lejere. Fara o incarcatura exagerata de gusturi si arome.

Cate ceva despre reteta…

Reteta e una destul de recenta, apare in cartile de bucate dupa 1950. Denumirea de carbonara vine de la mineri in casele carora se pare ca s-a preparat prima oara aceste paste.

Sosul de carbonara se face din ou si parmezan. Fara smantana. Se poate ca unii dintre voi sa aiba reticenta deoarece oul e doar foarte usor preparat. Si daca ar fi crud, nu m-as da inapoi. V-am povestit cum in copilarie imi placea sa fur oua proaspete din frigider si sa le mananc crude. Dar cum e destula lume reticenta la ouale crude, va recomand sa cititi postarea pe care am scris-o pe tema consumului in siguranta de oua.

Ouale se gatesc in aceasta reteta prin alaturare la pastele fierbinti abia scoase din apa clocotita. Ouale se gatesc la 74 grade C, de aceea pastele nu se lasa deloc sa se racoreasca inainte de a fi amestecate cu oul, caldura degajata de ele va gati oul pe masura ce amestecam ingredientele.

Eu una fac operatiunea intr-un bol. Se poate face si in tigaie dar trebuie sa aveti grija sa nu fie prea fierbinte, sa nu va alegeti cu omleta o loc de carbonara. Trucul este sa gatiti oul suficient cat sa fie sigure dar sa nu se transforma in jumari de oua.

A rezultat un sos omogen, cremos dar usor fluid, piperul e iar foarte important, da un pic de zvac si energie unei retete altfel foarte diafane.

In reteta originara, se foloseste pancetta. Eu va spun drept, am folosit niste sunca de Parma care era prin frigider. Poate nu e o respectare efectiva a retetei dar e o respectare in spirit – genul asta de reteta se facea cu ce aveau oamenii la indemana prin casa, mezeluri homemade. La noi, pancetta e destul de scumpa, asa ca, de multe ori, pentru mese de zi cu zi, folosesc ce am la indemana. Pentru mese de ocazie, cu prietenii, da, atunci se merita se folosim produse originale.

Paste alla carbonara – reteta completa, printabila

paste carbonara cu sunca servite in farfurie alba

Paste carbonara

Simple, savuroase, usor de facut, gata in maxim un sfert de ora. Sosul se face cu oua, parmezan, pancetta si putin usturoi
Salveaza pe Pinterest Tipareste reteta
Fel de reteta fel principal
Bucatarie italiana
Cuvinte cheie paste carbonara, paste carbonara cu ou, paste carbonara reteta italiana, paste carbonara reteta originara
Timp de pregatire 10 minutes
Timp de gatire 8 minutes
Timp total 18 minutes
Portii 4 portii
Calorii 825kcal
Author Laura

Reteta video

Ingrediente

  • 500 g spaghete
  • 3 bucati oua cat mai proaspete si mai organice
  • 100 g parmezan
  • 250 g pancetta
  • 2 catei usturoi
  • 1 1/2 lingurita piper proaspat macinat
  • sare o lingura pentru apa in care fierb pastele si dupa gust daca considerati ca mai este nevoie in sosul carbonara. Eu nu am pus, nu am simtit nevoia.

Mod de preparare

Fierberea pastelor

  • Am pus o oala mare cu apa sarata pe foc la fiert.
  • Cand da in clocot, am adaugat pastele si am gatit 7 – 8 minute – sau cat scrie pe ambalaj – pana au o consistenta al dente.

In timp ce pastele fierb, pregatim restul ingredientelor…

  • Parmezanul se rade pe razatoare fina.
  • Am pus ouale intr-un bol mare si le-am batut usor.
  • Am adaugat si parmezanul ras, am amestecat cele doua ingrediente sa se omogenizeze.
  • Am pus pe foc mediu o tigaie mare.
  • Am adaugat ulei si am incalzit usor.
  • Pancetta se taie cuburi nu foarte subtiri – vor scadea la prajire deoarece lasa multa grasime. Eu folosind sunca, am taiat mai subtiri, nu am grasime multa in carne.
  • Am pus pancetta in tigaie si am gatit-o, amestecand pana incepe sa se rumeneasca circa 4 – 5 minute.
    pancetta se prajeste in tigaie
  • Am curatat cateii de usturoi si i-am dat pe razatoarea mica dupa care i-am adaugat peste pancetta prajita in tigaie si l-am gatit, amestecand fara sa-l lasam sa se rumeneasca – pentru maxim 30 secunde.
  • Am tras tigaia de pe foc. 

Asamblarea pastelor carbonara

  • Cand pastele sunt gata, turnam o cana separat din apa in care au fiert.
  • Spaghetele le strecuram de apa si imediat le strecuram in bolul in care se afla amestecul de ou cu branza.
  • Am amestecat cu clestele de bucatarie, e cel mai comod dar se pot amesteca cu doua furculite. Ouale se gatesc incet de la caldura pastelor ce tocmai au fost scoase din apa clocotita.
    ouale cu parmezan se amesteca cu pastele fierbinti
  • Am adaugat si pancetta cu usturoi, scurse bine de grasime, si amestecam sa se omogenizeze cu pastele. Daca pastele nu au sos si par uscate, mai adaugam cate o lingura din apa in care am fiert pastele – stiti ca am pus deoparte o cana de lichid. Eu n-am avut nevoie de lichid in plus.
  • Asezonam pastele cu piper, se curata putin marginile bolului si aducem la masa, gata a fi servita imediat. Delicioase! 

Notes

Organizarea este foarte importanta in aceasta reteta. Cat timp fierb pastele, vom pregati si restul ingredientelor iar la final asamblam totul. Respectand acesti pasi, vom avea bunatate de paste la masa in maxim un sfert de ora. 
Pofta buna!
paste carbonara cu sunca servite in farfurie alba
Categoriesretete cu paste
Laura

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

  1. Pingback:Paste alla Carbonara - gatite in stil Dukan - Casuta Laurei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.