P

Paste al Limone, cu smantana si fara

paste al limone cu smantana
Paste al limone gatite cu smantana sau fara, simple, delicioase, satioase si foarte versatile.
paste al limone cu smantana

Paste al limone, gatite in doua variante: cu smantana si fara. Reteta simpla, italiana, foarte usor de preparat, plina de savoare.

Aceste paste sunt exemplul perfect pentru bucataria italiana despre modul cum se folosesc si se maximizeaza ingrediente locale ieftine intr-un mod creativ. Reteta de fata vine din taramul livezilor cu lamai, in sudul Italiei, provincia Campania, peninsula Sorrento si coasta Amalfi. Se spune ca aici sunt cele mai bune lamai din Italia. Lamaile din Amalfi sunt mai zemoase si contin mai multa vitamina C decat majoritatea soiurilor de lamai. Lamaile din Sorrento, delicioase crude, sunt alegerea perfecta pentru a prepara celebrul Limoncello.

paste al limone gatite in doua variante cu smantana si fara

E drept, aceste paste nu sunt asa celebre si populare ca faimoasele paste carbonara sau bolognese dar va asigur ca sunt la fel de delicioase. Bonus, se fac repede, in maxim o jumatate de ora. Perfect atunci cand tot familionul e flamand si lipsit de rabdare.

La noi in casa, pastele al limone sunt preferate in 2 feluri – cu smantana si fara. Sotului nu prea ii place smantana asa ca le prefera fara. Restul familionul vrea tot rasfatul inclusiv smantana. Reteta permite variatii de la cantitati dar recomand ca atunci cand le faceti primele dati sa respectati intocmai ingredientele pentru ca apoi sa stiti ce puteti obtine si sa adaptati totul propriului gust

Paste al limone, reteta completa, printabila cu VIDEO inclus

blank
paste al limone cu smantana

Paste al limone

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
Paste al limone gatite cu smantana sau fara, simple, delicioase, satioase si foarte versatile.
timp de pregatire 4 mins
timp de gatire 11 mins
timp total 15 mins
fel de mancare fel principal
bucatarie italiana
portii 2 portii
calorii 458 kcal

Reteta VIDEO

Ingrediente
  

  • 250 g paste tagliatele, spaghetti, linguine
  • 2 – 3 bucati lamaie
  • 100 g parmezan ras fin
  • sare dupa gust
  • piper dupa gust
  • 60 ml vin alb optional, eu nu am pus

sos fara smantana

sos cu smantana

  • 50 g unt
  • 250 ml smantana
  • 1 legatura verdeata merge patrunjelul si busuiocul, alegeti care va place

Mod de preparare
 

Pregatirea pastelor

  • Punem o oala mare cu apa pe foc. In general, cand fierbem paste, raportul este 1 l de apa la 100 g paste. Eu am pus 4 l la 500 g pentru ca doresc sa am o apa mai concentrata in amidon pentru a emulsifica sosul.
  • Cand apa incepe sa fiarba, se adauga sare si apoi se pun pastele. Le-am fiert cat indica pe pachet, adica 9 minute, am folost tagliatele.

Pregatirea ingredientelor

  • Lamaile se rad de partea galbena pe razatoarea fina.
  • Tot acum am ras si un catel de usturoi.
  • Important!!! Incepem sa preparam sosul cu circa 3 minute inainte ca pastele sa fie gata. Timingul e important caci trebuie sa adaugam pastele imediat ce coaja de lamaie si usturoiul s-au calit maxim 2 minute.

Prepararea sosului fara smantana

  • Intr-o tigaie mare, se pune untul la topit pe flacara medie pana dezvolta spuma.
  • Dam focul mai incet, adaugam usturoiul si coaja rasa de lamaie si gatim, amestecand des, circa 1 – 2 minute pana isi dezvolta cele doua ingrediente aromele.

Prepararea sosului cu smantana

  • Punem in tigaie smantana minim 30% grasime, cand aceasta se infierbanta, adaugam si coaja de lamaie si usturoiul.
  • Fierbem pe foc mediu circa 3 – 4 minute pana sosul se mai reduce, amestecand des in acest timp.
  • Adaugam untul care, la aceasta faza, ar trebui sa se topeasca instant in sos.
  • Amestecam ca sa se omogenizeze ingredientele.

Asamblare pasta al limone

  • Adaugam pastele in sos, eu le-am transferat cu un cleste de bucatarie. Chiar daca scurgeti pastele, nu aruncati apa in care au fiert, aceasta este foarte importanta in emusificarea sosului si pentru obtinerea unei consistente potrivite.
  • Pentru pastele fara smantana, se mai adauga inca 120 ml apa, din cea in care au fiert pastele. Crestem flacara la mediu-mare si gatim, amestecand pana cand pastele sunt invelite intr-un sos cu un aspect satinat care este, in fapt, sosul emulsificat.
  • Pentru pastele cu smantana, adaugam pastele in sos cu putin lichid din apa in care au fiert pastele. In acest caz, categoric ne trebuie mai putina apa ca la pastele fara smantana. Amestecam pastele si lasam sa fiarba 1 – 2 minute pana pastele absorb din sosul din tigaie.
  • Fie ca facem pastele cu smantana sau fara, adaugam parmezanul ras si amestecam cu grija pana sosul se mai ingroasa.
  • Daca sosul se ingroasa prea tare sau are un aspect uscat, adaugam treptat apa in care au fiert pastele pana sosul isi recapata consistenta dorita.
  • Adaugam zeama de lamaie, 1 lingura la inceput, amestecam pentru omogenizare, apoi gustam si apoi mai adaugam daca simtim nevoia dupa propriul gust.
  • Asezonam cu sare si piper dupa gust.
  • Chiar inainte de servire, mai adaugam putina coaja rasa de lamaie, parmezan si verdeata taiata marunt si se servesc imediat.
  • Pot fi o masa de sine statatoare dar sunt grozave si cu carne gratar alaturi sau chiftele.

Notite bine de stiut

  • Inainte de a rade lamaile, le-am tratat putin contra pesticidelor, punandu-le intr-un bol cu apa calda la care am adaugat 100 ml otet la un litru apa. Se presupune ca apa calda deschide porii cojii, eliberand din substantele nocive. Se mai poate adauga si sare, cu care sa se frece coaja.
  • Am pus 4 l apa la 500 g. paste pentru ca am vrut sa obtin o apa ceva mai plina de amidon, va fi de mare ajutor apoi pentru a obtine un sos emulsifiat si matasos.
  • In cazul pastelor fara smantana, apa in care am fiert pastele, adaugata la sos ajuta la conturarea unei savori citrice mai puternice decat in cazul cremei cu smantana in care savoarea citrica e mai estompata.
  • Eu adaug sare abia cand incepe sa fiarba apa pentru ca sare incetineste fierberea si ar durea prea mult sa dea in clocot. Si asa, cand punem sarea, vom observa ca fierberea se opreste si va trebui sa asteptam sa reinceapa ca sa punem pastele.
  • Sarea adaugata in apa in acre fierb ajuta pastele sa isi potenteze  gustul.

Ustensile necesare

o oala mare
o tigaie mare cu margini mai inalte
Cleste de bucatarie

Calorii si nutrienti

Nutrition Facts
Paste al limone
Amount Per Serving (300 g)
Calories 458 Calories from Fat 164
% Daily Value*
Fat 18.21g28%
Saturated Fat 50g250%
Potassium 419mg12%
Carbohydrates 59.46g20%
Fiber 4g16%
Sugar 4g4%
Protein 13.95g28%
Vitamin A 2853IU57%
Vitamin C 2mg2%
Calcium 706mg71%
Iron 2mg11%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Ai incercat reteta asta?Lasa o vorba si spune-ne parerea ta!
paste al limone servite in tigaie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apreciaza reteta




Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.