P

Pasta de ardei cruzi pentru iarna

Pasta de ardei cruzi pentru iarna, o conserva extrem de usor de facut, spornica, nu necesita fierbere, este folosita pentru condimentarea mancarurilor: tocanite, papricas, ciorbe, sosuri (mai ales cele pentru paste si pizza).

Contine foarte multa sare, asadar inainte de a mai adauga sare la mancarea la care ati adaugat aceasta pasta, ar trebui sa gustati – s-ar putea sa nu mai fie nevoie sa sarati.

pasta de ardei cruzi

Reteta aceasta de pasta de ardei cruzi este din cartea Sandei Jurcovan. Intentionasem sa fac reteta mamei dar n-am reusit sa dau de ea la telefon in timp util. Eram cu ardeii gata pregatiti si cu nitel timp la dispozitie, asa ca am hotarat sa incerc reteta asta. In general, noi folosim foarte des pasta de ardei la mancare. Eu insumi o folosesc foarte des. Mi se pare un ingredient nepretuit care da un plus de gust oricarei retete.

De obicei, pentru genul asta de pasta folosim borcanele mici pentru a le pastra. Sunt cele mai nimerite pentru ca se folosesc cantitati mici – o lingura – doua pe reteta. O data borcanul deschis trebuie tinut la frigider. Chiar daca e in borcan mai mare, pasta nu se altereaza la frigider caci sarea o conserva foarte bine, numai ca borcanelele mici sunt mult mai practice – parerea mea.

Pasta de ardei cruzi – reteta completa, printabila

Pasta de ardei / gogosari pentru iarna

Pasta de ardei cruzi pentru iarna - reteta Sandei Jurcovan
Salveaza pe Pinterest Tipareste reteta
Fel de reteta Conserve de iarna
Bucatarie usoara
Cuvinte cheie pasta de ardei capia pentru iarna, pasta de ardei cruzi pentru iarna
Timp de pregatire 15 minutes
Calorii 71kcal
Author Laura

Reteta video

Ingrediente

  • 1 kg. ardei rosu ardei gras rosu, ardei kapia rosu sau gogosari
  • 220 gr. sare

Mod de preparare

  • Spalam ardeii cat sunt intregi.
  • Inlaturam cotoarele si semintele din interior si taiem pulpa in bucati potrivit de mari.
  • Este momentul sa cantarim ce cantitate de ardei avem, in functie de ce cantitate avem, vom ajusta cata sare punem.
  • Am pus ardeiul in robot si l-am maruntit. Mama foloseste de obicei pentru asta masina de tocat carne dar eu gasesc ca este mai rapid cu blenderul.
  • Turnam ardeiul maruntit intr-un bol curat si adauga sarea. Atentie! Cantitatea de sare de mai sus, de la ingrediente, este pentru ardeii deja curatati si facuti pasta. Ajustati cantitatea de sare in functie de cata pasta de ardei aveti. Eu am pus la 500 gr. ardei pasta 110 gr. sare.
  • Am amestecat ca sa se topeasca sarea. 
  • Am acoperit cu o folie si am lasat cateva ore.
  • Intre timp ne putem ocupa de sterilizarea borcanelor (daca n-am facut-o deja)....
  • Punem pasta in borcanele sterilizate si inchidem bine capacul, asigurandu-ne ca am sigilat bine.
  • O pastram in pivnita si o putem folosi la cel putin doua saptamani dupa ce am preparat-o. Dupa ce deschidem borcanul, il vom pastra la frigider.

Notes

  • Pentru aceasta  reteta, putem folosi ardei grasi, ardei kapia sau gogosari rosii pentru o culoare uniforma. Putem folosi una din legumele de mai sus sau un amestec al lor, nu conteaza, ce e important este sa alegem bucati sanatoase, bine coapte, fara stricaciuni - ce pot duce ulterior la fermentatie - si sa le curatam de cotor si de seminte inainte de a le folosi.
  • Tot inainte de a ne apuca de aceasta reteta, trebuie sa spalam si sa sterilizam borcanele in care vom pastra aceasta pasta. Le vom spala bine cu apa si detergent indepartand orice impuritate, apoi vom clati de cateva ori in apa rece. Punem borcanele spalate in cuptor cu gura in jos si aprindem focul in cuptor. Vom supraveghea cuptorul, cand observam ca apa s-a evaporat de pe suprafata borcanelor, stingem focul si lasam sa se raceasca. Este indicat sa tinem cont de temperatura compozitiei pentru conservei cand o punem la borcan, in aceasta situatia, pasta fiind la temperatura camerei, o vom pune in borcane doar cand acestea se vor raci si vor ajunge la temperatura camerei. 
  • O alta modalitate de a conserva aceasta pasta este la congelator - eventual in forme din acelea mici pentru gheata (preferabil din silicon). Nu se recomada sa congelati in bucati mari deoarece pasta o utilizam in cantitati limitate (o lingura - doua maxim) la retete.
  •  Ma repet ca papagalul: cand folositi aceasta pasta la mancare, nu mai adaugati sare decat dupa ce vom gusta preparatul. S-ar putea sa constatam ca nu mai e nevoie.

Foarte usor de preparata aceasta pasta de ardei cruzi.

Mama si-a facut cruce cand i-am spus cata sare am pus. Ai mei oricum nu prea mananca sare din motive medicale. Dar mie mi se pare o reteta foarte faina, cred ca se va conserva foarte bine. Oricum revin cat de curand si cu reteta mamei care mie imi place grozav de mult.

Tags
    1. Laura says:

      E mai bine sare neiodata. In principiu se poate folosi si sare iodata caci aici nu se pune problema ca se inmoaie textura dar oricum sarea neiodata pastreaza legumele intr-o stare mult mai buna. SIodul nu se foloseste la muraturi pentru ca omoara bacteriile care duc la fermentarea si murarea conservelor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.