Papricas de pui

Papricas de pui, reteta delicioasa de tocanita, cu boia si muuulta ceapa.

papricas de pui

Aceasta reteta am publicat-o prima data in 2010, mai precis in 23 octombrie 2010. Hoho, multa vreme de atunci. Am revuzat mai toate retetele in ultima vreme si am facut o lista cu ce trebuie refacut sau repozat. Nu, n-o sa elimin vechile poze, oricat de neinspirate ar fi fost. Imi place sa am cumva o dovada a felului cum am evoluat, sa-mi aduc aminte de unde am plecat in aceasta pasiune. Asadar dupa poza de a 2017, iata si poza de la 2010:

De acord, mult mai putin apetisanta ca aspect.

Motivul pentru care republic aceasta reteta este si pentru ca intre timp o gatesc putin diferit si e cazul sa updatez reteta.  Asadar….

Aceasta tocana de papricas de pui cu galuste e un fel favorit de-al meu inca din copilarie. O mancare nu foarte pretentioasa si foarte gustoasa. Denumirea vine de la condimentul paprica de al carui gust si savoare este strans legata savoarea acestui preparat. Puiul poate fi inlocuit cu carnea de vitel care va fierbe insa ceva mai greu ca cea de pui. Mama face aceasta reteta fara smantana si fara faina. Eu cu sotul, tot testand, am ajuns la varianta fara smantana iar pentru a face sosul nitel ingrosat punem niste lapte amestecat cu faina. Ei, nu e chiar cel mai clasic lucru, nu e reteta originara dar merge la sotul meu care nu tolereaza prea bine smantana, motiv pentru care o evitam pe cat posibil in mancarea pe care o mananca si el.

Papricas de pui – reteta completa, printabila

0 from 0 votes
Tipareste reteta

Papricas de pui

Delicios preparat traditional, extrem de savuros

Tip de reteta fel principal
Bucatarie ungureasca
portii 4 portii
Autor Laura

Ingrediente

  • 1 kg carne de pui (aripioare, pulpe)
  • 4 cepe curatate si taiate subtire
  • 1 - 2 ardei grasi curatati si feliati sau pasta de ardei
  • 1 lingura boia de ardei
  • 1 lingurita chimen
  • 4 linguri ulei
  • sare
  • piper
  • 3 - 4 catei usturoi

galuste de faina

  • 2 oua
  • 4 linguri faina
  • 2 linguri untura
  • 2 linguri apa
  • sare

Mod de preparare

  1. In uleiul incins in cratita, punem carnea si ceapa taiata ca sa se caleasca impreuna. 
  2. Adaugam ardeiul, boia de ardei si chimenul. 
  3. Amestecam de cateva ori dupa care adaugam deasupra apa sau supa de pui/legume (daca avem la indemana) – o cana cu aproximatie (adaugam apa fierbinte daca mai e nevoie). 
  4. Acoperim cu un capac si lasam sa fiarba la foc mic.
  5. Cand a aproape gata, amestecam laptele cu faina ca sa nu avem cocoloase si turnam in tocanita, fierband la foc mic.

Galuste de faina

  1. Amestecam toate ingredientele pana se omogenizeaza aluatul. 
  2. Cand carnea este aproape fiarta, cu o lingurita, luam din aluat o cantitate echivalenta cu marimea unei nuci si-l adaugam in lichidul papricasului, desprinzandu-l cu grija de pe lingurita. 
  3. Potrivim la gust cu sare si piper. 
  4. Cand am pus toate galustile, fierbem tocanita in continuare la foc mic sau o putem introduce in cuptorul preincalzit. 
  5. In ambele variate sa nu uitam sa acoperim cratita cu un capac.
  6.  De acum, nu mai dureaza foarte mult pana este gata, asa ca stati cu ochii pe ea.
  7. Galustele se fac iute, in circa 2 - 3 minute si cand sunt ele gata, stingem focul.

  8. Moment in care mai adaug si 3 - 4 catei de usturoi zdrobiti si amestecam.

S-avem pofta!

Published by

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

Comments · 3

  1. Ai observat? A venit Toamna, afara ,in blogosfera si mai ales in Dulcea Romanie.Si nu asa cu traista goala ci cu o noua provocare ” nuci si usturoi” :)Te astept sa ni te alaturi 🙂

Leave a Reply

*