Paparada cu creier si ceapa
Paparada cu creier si ceapa, o reteta simpla, satioasa si rapida, numai buna pentru un debut de zi plin de energie. Cum preparam omleta cu creier si ceapa.

Va place sa mancati creier de porc? Stiu ca unora nu le place, eu una il consider o delicatesa. Normal ca asta vine de la modul cum am fost crescuta, pe vremuri ai mei taiau porcul si ma luptam cu sora-mea pe acel miculut creier. Si atunci ca sa fie mancarea mai spornica, mama ne facea oua cu creier si ceapa. Mama, ce vremuri!
A consuma creier de porc – pro si contra
Hai sa incepem cu punctele contra. Creierul are foarte mult colesterol, 2000 – 2600 mg la suta de g de creier. Deci daca va stiti cu probleme de colesterol, probleme cardiace si probleme de rinichi si ficat, ar trebui sa evitati sa mancati creier – indiferent de la ce anumal provine.
Insa, in ciuda detaliului de mai sus, creierul este un aliment foarte sanatos, are fier, vitamine – C, E, B6 si B12 – mai ales B12 stim ca se gaseste in foarte putine alimente si este extrem de importanta pentru sistemul nervos.
De unde cumpar creier
Gatesc cel putin o data pe luna creier.
De obicei, cumpar calupuri de creier inghetat de la supermarket. Mai des, am un magazin unde se aduce foarte des carne proaspata, direct de la producator. E magazinul unde gasesc, daca pandesc vigilent, tot soiul de delicatese – limbi de porc si creier foarte proaspete si extrem de delicioase.

E bun si creierul congelat dar mai bun e cand il gasesc proaspat. E important sa va atrag atentia ca se degradeaza destul de repede, mult mai repede ca restul carnurilor, asa ca atunci cand il cumparati necongelat, luati-l din sursa sigura si gatiti-l in aceeasi zi in care l-ati cumparat.
Ce retete gatesc cu creier
Acum v-am zis ca vreau sa fac paparada cu creier si ceapa calita. Dar am eu o reteta favorita cu creier de porc pe care o gatesc mai tot timpul, adica retete preferata numarul 1 in casa este creier prajit.
Ne place si noua ca adulti, place si copiilor. De multe ori, il fac in doua variante – doar dat prin faina si prajit si dat prin ou pesmet si prajit.
A doua varianta ii place mult sotului si diferentele intre ele sunt minore, asa ca le pot gati usor la aceeasi masa ca sa fie toata lumea multumita. Copiilor le plac ambele variante dar parca au o usoara preferinta pentru varianta preferata de mine, cea simpla, doar dat prin faina si prajit.
De fapt, copiii mei mananca de toate aproximativ. Petru e nitel mai mofturos dar, de fapt, e pretentios. Chiar mai pretentios decat mine sau sotul, ceea ce, credeti-ma, e o performanta in sine. Totusi cand le analizezi preferintele, iasa un mare „Wow!”. Ce chipsuri, ce cartofi prajiti de la McDonalds… La fii-mei le place mamaliga, sarmalele si orice carne gatita la gratar.
Revenind la reteta noastra de paparada cu creier si ceapa, am zis sa-mi aduc aminte de copilarie, preparand intr-o dimineata o omleta de creier de porc. A iesit o mare bunatate, ce o fi fost in capul meu de nu am mai gatit de mult asa ceva?
Nu e frumos sa ma laud singura dar a iesit super si toata familia a fost incantata. Combinatia e una foarte reusita si am zis ca mai repetam sigur experienta.
Paparada cu creier si ceapa – reteta completa, printabila
Reteta de fata nu are VIDEO (inca) dar asta nu ma opreste sa te invit la te abonezi la canalul meu Youtube Casuta Laurei, un simplu click aici pe link si se rezolva.
Chiar daca a face video e o munca uriasa (mai ales tinand cont ca le fac pe toate singura – de la filmat, gatit, editat), insa o gasesc ca fiind o modalitate perfecta pentru mine de a fi alaturi de voi. Ce poate fi mai frumos decat sa gatim impreuna o reteta – voi in bucatarie si eu alaturi de voi pe ecranul calculatorului.
Vreau sa stiti ca ma simt onorata ori de cate ori alegeti sa gatiti alaturi de mine, cu reteta mea. Astept totdeauna impresiile voastre – fie ele de bine sau mai de bine. Ok, eu cred ca vor fi de bine :))))) dar sade bine sa fiu modesta :)))).

Paparada cu creier si ceapa
Reteta VIDEO
Ingrediente
- 2 bucati ou
- 100 g creier de porc
- 1 ceapa curatata si taiata marunt
- 2 linguri cascaval ras
- 3 – 4 linguri ulei pentru prajit
- sare dupa gust
- piper dupa gust
optional
- 1 ardei gras curatat si feliat fasii
- 1- 2 bucati rosii uscate
Mod de preparare
- Punem tigaia cu ulei pe foc sa se incinga.
- In timpul asta, curatam si taiem ceapa, punem creierul intr-o sita si il trecem sub un jet de apa rece.
- Lasam sa se scurga.
- Punem ceapa in tigaie si o lasam sa se caleasca pana se inmoaie, am adaugat si pasta de ardei dupa care am pus creierul.
- Acum, in fapt, exista doua variante: fie avem creierul deja fiert, fie il gatim acum in tigaie. Ambele sunt corecte, cu precizarea ca daca e crud trebuie sa-l gatim pe foc pana e bine patruns- oricum nu dureaza mult, mai ales daca tigaia e bine incinsa.
- Daca avem si alte ingrediente (legume in special) le adaugam si pe acelea.
- Batem ouale ca pentru omleta, punem sare, piper si turnam peste ingredientele din tigaie.
- Cat e inca aburinda in farfurie, gata de a fi savurata, se presara cascavalul sau fulgii de drojdie.
- Se serveste cu paine prajita, ketchup si/sau muraturi alaturi, e delicioasa si satioasa. E o modalitate excelenta de a creste valoarea nutritiva a preparatului.
Notite bine de stiut
- Se serveste cu ketchup si/sau muraturi
- puteti adauga si legume dupa preferinta: in topul meu, sta ardeiul gras si rosiile uscate. La omleta de fata am pus doua lingurite de pasta de ardei rosu. N-as recomanda totusi ciupercile deoarece creierul este oricum mai greu la stomac.
Disclaimer
Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Parol! de fapt, nu ma credeti si incercati-o. O sa vedeti ca tare este delicioasa paparada cu creier si ceapa. Pofta buna!
o reteta perfecta pt. post :)))
Ei, na…Busted. Postul asta nu l-am tinut dact pe jumatate din pacate. Ma consolez cu gandul ca Iisus zice ca nu ce intra pe guura spurca omul ci ce iese:)))).