
Panzanella, delicioasa salata italiana, un clasic al bucatariei mediteraneene, o reteta rustica, satioasa si savuroasa, usor de preparat, poate fi savurata si in post, fiind o reteta vegana, fara carne.

Cui nu i se intampla sa ramana cu cateva felii de paine mai veche prin casa? Sa nu cumva sa o aruncati, o puteti refolosi linistiti.
Una din variante ar fi chiar aceasta salata panzanella, o savuroasa salata italiana de rosii cu crutoane, clasica, taraneasca, nascuta din preocuparea permanenta a taranului italian (si nu numai) de a evita risipa de orice fel si a utiliza tot ce are la indemana in cele mai creative si delicioase moduri.
Se poate sa vi se para ciudata aceasta italieneasca salata panzarella cu rosii si paine inmuiata….
Dar credeti-ma – gatita cum trebuie, e un deliciu. Dupa ce toate ingredientele se amesteca cu gentilete iar salata e lasata putin sa se ….aseze la gust…. Painea absorbe toate aromele si sucurile legumelor, devenind nu doar un ingredient oarecare ci savoarea insasi a retetei. In plus, face ca salata sa fie satioasa, nu doar gustoasa.
Cu privire la cantitati, sincer ele sunt doar orientative, adaptati propriului gust si folositi ce aveti la indemana. Aceasta salata nu este genul de mancare ce necesita cumparaturi speciale. Dimpotriva, e genul de reteta de facut cu ce ingrediente ai la indemana.
Si nu vreau sa trec la reteta inainte de a va tenta cu o alta reteta italiana, simpla si savuroasa, faimoasa Insalata caprese, aici gatita de post cu branza tofu.
Salata Panzanella – reteta printabila – VIDEO
Mai jos veti gasi si reteta scrisa, printabila. E completa si explicata pas cu pas. Aveti si un filmuletul video cu reteta pe care l-am facut pentru voi. Sper sa va placa.
Nu uitati sa va abonati la canalul meu Youtube, va astept acolo cu cat mai multe retete video noi.

Panzanella
Reteta VIDEO
Ingrediente
- 200 gr. paine veche de cel putin o zi
- 50 ml apa
- 2 rosii
- 1 castravete
- 1 ceapa rosie mica
- 50 gr. masline negre
- 1 lingura capere murate de la borcan, scurse bine
- frunze de busuioc proaspete, rupte de pe tulpina
- 4 linguri ulei de masline
- 3 linguri zeama de lamaie sau otet de vin rosu
- oregano uscat
- sare dupa gust
- piper proaspat macinat dupa gust
Mod de preparare
- Painea veche de cel putin o zi se taie cuburi de 2 cm latura, se pune intr-un bol incapator si se adauga peste 50 ml apa.
- Amestecam cu grija.
- Rosiile spalate si taiate felii, castravetele curatat de coaja si feliat subtire, ceapa rosie curatata, spalata si taiata subtire, toate le adaugam peste paine.
- Adaugam si maslinele si caperele, frunzele de busuioc, putin oregano uscat.
- Amestecam cu grija pentru ca ingredientele sa se omogenizeze.
- Turnam uleiul si sucul de lamaie, potrivim la gust cu sare si piper.
- O lasam pentru 15 minute sa se aseze si sa se armonizeze gustul.
Foarte fain videoul! O reteta foarte buna ca sa nu mai aruncam painea veche.