Panzanella, delicioasa salata italiana, un clasic al bucatariei mediteraneene, o reteta rustica, satioasa si savuroasa, usor de preparat, poate fi savurata si in post, fiind o reteta vegana, fara carne.

Panzanella

Cui nu i se intampla sa ramana cu cateva felii de paine mai veche prin casa? Sa nu cumva sa o aruncati, o puteti refolosi linistiti.

Una din variante ar fi chiar aceasta savuroasa panzanella, o salata italiana clasica, taraneasca, nascuta din preocuparea permanenta a taranului italian (si nu numai) de a evita risipa de orice fel si a utiliza tot ce are la indemana in cele mai creative si delicioase moduri.

Se poate sa vi se para ciudata aceasta salata panzarella cu paine inmuiata….dar credeti-ma, gatita cum trebuie, e un deliciu. Dupa ce toate ingredientele se amesteca cu gentilete iar salata e lasata putin sa se ….aseze la gust, painea absorbe toate aromele si sucurile legumelor, devenind nu doar un ingredient  oarecare ci savoarea insasi a retetei. In plus, face ca salata sa fie satioasa, nu doar gustoasa.

Cu privire la cantitati, sincer ele sunt doar orientative, adaptati propriului gust si folositi ce aveti la indemana. Aceasta salata nu este genul de mancare ce necesita cumparaturi speciale. Dimpotriva, e genul de reteta de facut cu ce ingrediente ai la indemana.

Mai jos  veti gasi si reteta scrisa, printabila – completa si explicata pas cu pas dar si filmuletul video pe care l-am facut pentru voi. Sper sa va placa.

Salata Panzanella – reteta completa, printabila, cu video atasat

Nu uitati sa va abonati la canalul meu Youtube, va astept acolo cu cat mai multe retete video noi.

Panzanella

O reteta clasica italiana
Salveaza pe Pinterest Tipareste reteta
Fel de reteta Salate hranitoare
Bucatarie italiana
Cuvinte cheie salata panzanella, salata panzanella reteta simpla
Timp de pregatire 10 minutes
Timp total 10 minutes
Portii 4 portii
Calorii 307kcal
Author Laura
Ai testat reteta?Voi fi incantata sa vad rezultatul. Pune o poza cu reteta pe instagram, foloseste tagul @casutalaurei sau foloseste hashtag #casutalaurei si ne putem bucura impreuna!

Ingrediente

  • 200 gr. paine veche de cel putin o zi
  • 50 ml apa
  • 2 rosii
  • 1 castravete
  • 1 ceapa rosie mica
  • 50 gr. masline negre
  • 1 lingura capere murate de la borcan, scurse bine
  • frunze de busuioc proaspete, rupte de pe tulpina
  • 4 linguri ulei de masline
  • 3 linguri zeama de lamaie sau otet de vin rosu
  • oregano uscat
  • sare dupa gust
  • piper proaspat macinat dupa gust
Vrei sa ne imprietenim?Hai si in Cafeneaua cu retete!

Mod de preparare

  • Painea veche de cel putin o zi se taie cuburi de 2 cm latura, se pune intr-un bol incapator si se adauga peste 50 ml apa.
  • Amestecam cu grija.
  • Rosiile spalate si taiate felii, castravetele curatat de coaja si feliat subtire, ceapa rosie curatata, spalata si taiata subtire, toate le adaugam peste paine.
  •  Adaugam si maslinele si caperele, frunzele de busuioc, putin oregano uscat.
  • Amestecam cu grija pentru ca ingredientele sa se omogenizeze.
  • Turnam uleiul si sucul de lamaie, potrivim la gust cu sare si piper.
  • O lasam pentru 15 minute sa se aseze si sa se armonizeze gustul.
  • Poate fi servita imediat sau poate fi acoperita cu o folie alimentara si tinuta la frigider maxim 4 ore inainte de a fi servita.

Reteta video

Notes

Este delicioasa atat servita ca atare in calitatea de aperitiv sau gustare cat si ca garnitura - mai ales langa carne gatita la gratar.
Pofta buna!

Informatii nutritionale

Nutrition Facts
Panzanella
Amount Per Serving (200 g)
Calories 307
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

 

Laura

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *