Salata-Panzanellao.jpg

Panzanella, delicioasa salata italiana, un clasic al bucatariei mediteraneene, o reteta rustica, satioasa si savuroasa, usor de preparat, poate fi savurata si in post, fiind o reteta vegana, fara carne.

Panzanella

Cui nu i se intampla sa ramana cu cateva felii de paine mai veche prin casa? Sa nu cumva sa o aruncati, o puteti refolosi linistiti – una din variante ar fi chiar aceasta savuroasa panzanella, o salata italiana clasica, taraneasca, nascuta din preocuparea permanenta a taranului italian (si nu numai) de a evita risipa de orice fel si a utiliza tot ce are la indemana in cele mai creative si delicioase moduri. Se poate sa vi se para ciudata aceasta salata panzarella cu paine inmuiata….dar credeti-ma, gatita cum trebuie, e un deliciu. Dupa ce toate ingredientele se amesteca cu gentilete iar salata e lasata putin sa se ….aseze la gust, painea absorbe toate aromele si sucurile legumelor, devenind nu doar un ingredient  oarecare ci savoarea insasi a retetei – in plus, face ca salata sa fie satioasa, nu doar gustoasa.

Cu privire la cantitati, sincer ele sunt doar orientative, adaptati propriului gust si folositi ce aveti la indemana, aceasta salata nu este genul de mancare ce necesita cumparaturi speciale, dimpotriva, e genul de reteta de facut cu ce ingrediente ai la indemana.

Si pentru ca vrea sa va conving cat de usor e de facut, v-am facut si un scurt filmulet video….sper sa va placa si sa va convinga sa incercati aceasta bunatate mediteraneana. Mai jos de filmuletul video veti gasi si reteta scrisa, printabila – completa si explicata pas cu pas.

Salata Panzanella – reteta video

Salata Panzanella – reteta completa, printabila

5 from 2 votes
Tipareste reteta

Panzanella

O reteta clasica italiana

Tip de reteta Salate hranitoare
Bucatarie italiana
Timp de preparare 10 minutes
portii 4 portii
Calorii 307 kcal
Autor Laura

Ingrediente

  • 200 gr. paine veche de cel putin o zi
  • 50 ml apa
  • 2 rosii
  • 1 castravete
  • 1 ceapa rosie mica
  • 50 gr. masline negre
  • 1 lingura capere murate de la borcan, scurse bine
  • frunze de busuioc proaspete, rupte de pe tulpina
  • 4 linguri ulei de masline
  • 3 linguri suc de lamaie sau otet de vin rosu
  • putin oregano uscat
  • sare dupa gust
  • piper proaspat macinat dupa gust

Mod de preparare

  1. Painea veche de cel putin o zi se taie cuburi de 2 cm latura, se pune intr-un bol incapator si se adauga peste 50 ml apa.

  2. Amestecam cu grija.

  3. Rosiile spalate si taiate felii, castravetele curatat de coaja si feliat subtire, ceapa rosie curatata, spalata si taiata subtire, toate le adaugam peste paine.

  4.  Adaugam si maslinele si caperele, frunzele de busuioc, putin oregano uscat.

  5. Amestecam cu grija pentru ca ingredientele sa se omogenizeze.

  6. Turnam uleiul si sucul de lamaie, potrivim la gust cu sare si piper.

  7. O lasam pentru 15 minute sa se aseze si sa se armonizeze gustul.

  8. Poate fi servita imediat sau poate fi acoperita cu o folie alimentara si tinuta la frigider maxim 4 ore inainte de a fi servita.

Notite

Este delicioasa atat servita ca atare in calitatea de aperitiv sau gustare cat si ca garnitura - mai ales langa carne gatita la gratar.

Pofta buna!

Nutrition Facts
Panzanella
Amount Per Serving (200 g)
Calories 307
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

 


One comment

  • Zina

    2017-08-22 at 1:16 AM

    Foarte fain videoul! O reteta foarte buna ca sa nu mai aruncam painea veche.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *