Panna cotta de espresso cu ciocolata

Panna cotta de espresso cu ciocolata, reteta de desert, varianta a celebrei retete culinare italiene, cu ingrediente naturale si simple, demential de gustoasa.  Se prepara rapid dar are nevoie de cateva ore la rece pana se incheaga gelatina

Panna cotta de espresso cu ciocolata

Vezi direct reteta

Panna cotta de espresso cu ciocolata, reteta noastra de astazi, este un deliciu, o bijuterie gastronomica, o explozie de gusturi rafinate si …calorice. Buna rau cu alte cuvinte. Este o optiune minunata de desert daca aveti o masa cu prietenii, prepararea dureaza putin dar trebuie facuta din vreme iar rezultatul final cu siguranta va va face cinste.

Vezi video cum se prepara panna cotta de espresso cu ciocolata (2 min. 14 sec.)

Inainte de a incepe sa o preparati, nu strica sa cititi si cateva sfaturi generale cu indrumari utile in reusita oricarei retete de panna cotta si recomand, de asemenea, o alta varianta incercata de mine si foarte gustoasa, clasica panna cotta cu vanilie.

Reteta de panna cotta de espresso cu ciocolata o am din cartea Delicii cu ciocolata, seria Delicii a ziarului Adevarul. Am operat modificari pe ici pe colo, asa ca va spun si reteta originara si… schimbarile facute de mine.

Panna cotta de espresso cu ciocolata – reteta completa, printabila

0 from 0 votes
Tipareste reteta

Pannacotta de espresso cu ciocolata

O reteta simpla si alarmant de delicioasa

Tip de reteta Desert
Bucatarie usoara
Timp de preparare 15 minutes
Timp de gatire 4 hours
timp total 4 hours 15 minutes
Autor Laura - www.casutalaurei.ro

Ingrediente

  • 400 ml smantana dulce - daca vreti s-o faceti mai slabuta caloric, puteti inlocui jumatate din cantitate cu lapte.
  • 30 gr. zahar - cam 2 linguri de zahar
  • 200 gr. ciocolata - eu am pus 100 gr. ciocolata cu lapte de buna calitate
  • 1 cescuta espresso
  • 1 plic gelatina sau 2 folii gelatina

Mod de preparare

  1. Incepem prin a pune gelatina la inmuiat intr-un bol mic cu apa rece.
  2. Cat gelatina se hidrateaza, turnam intr-o cratita smantana si zaharul si le punem la fiert.
  3. Cand da in primul clocot, adaugam cafeaua espresso (a mea era neindulcita) si amestecam pentru omogenizare. La drept vorbind, aveam in cap niste modele misto marmorate, motiv pentru care, inainte sa pun espresso in smantana, am turnat in forme o mica cantitate de panna cotta alba, cu gandul sa fac un model alb - ciocolata. Tentativa mea a esuat, a mai ramas un mic semn (dunga aceea alba de pe mijlocul panna cottei), idee insa inca misuna prin mintea mea. Las ca mai incerc si alta data.

  4. Luam oala de pe foc si o lasam sa se racoreasca putin (sa nu mai fiarba). Unele oale cu fund gros (cum e a mea) continua cateva minute sa clocoteasca si dupa ce e luata de pe foc, aveti asadar grija sa nu adaugati gelatina decat cand compozitia nu mai fierbe, altfel dispare capacitatea gelatinei de a inchega preparatul final.
    PPanna cotta de espresso cu ciocolata - preparare
  5. Avem asadar oala cu smantana si espresso luata de pe foc si racorita cat sa nu mai fie chiar pe punctul de fierbere.
  6. Rupem ciocolata cu lapte, scurgem gelatina de apa rece si le punem in smantana luata de pe foc.
  7. Amestecam bine ca ambele sa se topeasca.
  8. Cand ciocolata si gelatina s-au topit, turnam compozitia de panna cotta in formele unde vrem sa se inchege. Aceste forme pot avea diverse dimensiuni. Eu am folosit trei forme ceramice de sufleu si au rezultat trei portii de desert. Pentru mai multe portii, puteti folosi forme mai mici sau puteti dubla cantitatea de ingrediente.
  9. Pune desertul in frigider si lasa-l sa se inchege cel putin 3 ore.
  10. Servim panna cotta dupa propriul gust, ornata cu fructe, aromata cu scortisoara (cazul meu) sau cu un sos de fructe ori ciocolata. Fiecare dupa preferinte.

 

Singura chestiune la care nu ma descurc inca perfect este scosul panna cottei din forme. Adevarul e ca n-am rabdare.

Exista varianta de a tapeta formele cu folie alimentara inainte de a turna panna cotta, varianta care nu-mi place. Cand vreau sa le scot, pun formele in apa fierbinte (atentie ca apa sa nu ajunga in forme), dupa care le rastorn pe farfurie. Nerabdatoare, am folosit si cutitul ca sa desprind panna cotta de margini. Promit ca data viitoare, sa fiu mai rabdatoare si sa muncesc mai mult la….convingerea bunatatii sa se desprinda singura din forma.  Dar ce mai conteaza micile imperfectiuni cand gustul e atat de buuuuuuuun…..

Pofta buna va doresc!

pmvx

Published by

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

Comments · 5

Lasă un răspuns

*

109 Shares
Share81
Pin24
+14
WhatsApp