
Oua jumari, papara, paparada, o reteta simpla, perfecta pentru micul dejun, micul secret al acestei mancari este sa n-o gatesti prea mult. Gatit fix atat cat este nevoie, ouale jumari, papara are un gust usor, delicat, aerat, delicios.

Cand eram mica, nu eram deloc fanul acestei retete. Acum stiu si de ce, ouale erau nitelus cam prea gatite, deveneau cam gumate. Eu insumi le-am gatit asa pana l-am vazut pe Gordon Ramsay pe Youtube, procedand cu totul altfel decat faceam eu. I-am urmat indicatiile si a rezultat o papara delicioasa, cu textura delicata si aerata,o bunatate. De atunci numai asa o fac si iese perfect de fiecare data.
Sa va mai spun ca a trebuit sa ma documentez nitel in legatura cu termenii corecti?
Am gasit confuzie de termeni chiar si in dex – ala online ca la ala fizic si, clar, mai serios mi-a fost lene sa ma duc sa verific.
Acasa la mama nu era o diferenta evidenta intre papara si omleta si asta nu e o crima pana la urma, la ce vremuri traversam. Mama zicea ca face omleta dar, in fapt, dupa cunostintele mele de acum gatea oua jumari, omleta fiind gatita intreaga si nu amestecata continuu pe foc.

Exista chiar o poveste comica in legatura cu asta, ai mei erau deja casatoriti de 20 de ani, mama ii gatea constant tatalui meu oua (deh, avem gaini si locuiam la curte) cam la fel sub forma de jumari. Se trezeste tata dintr-o data sa reproseze ca nu i le face bine. ”Le tot rupi, las-o intreaga”, a adaugat cu un aer tragic. Fata mamei era comic-uluita, cum adica, abia acum ii spune? Intr-un final, s-a facut pe voia stapanului casei si tot familionul s-a mutat cu stiinta si mai ales cu nestiinta de la oua jumari la omleta.
Si daca tot vorbim de retete de jumari, vreau sa va recomand paparada cu creier si ceapa, delicioasa – normal daca va place creierul.
Oua jumari – cateva observatii
Tigaie sau oala ingusta cu pereti mai inalti?
Majoritatea oamenilor prepara ouale jumari in tigaie. Gordon Ramsay explica – si ii dau dreptate – ca in tigaie suprafata e mai mare si ouale se pot gati excesiv mai usor.
Intr-o craticioara ingusta si inalta, de preferat non-aderenta, este foarte usor de controlat totul. Totusi chiar si in tigaie e controlabil pentru ca, in fond, trebuie sa avem grija la temperatura iar aceasta poate fi usor stapanaita prin alternanta pe foc – luat de pe foc. Dar in craticioara mi se pare si mai usor. Nici macar nu este nevoie ca aceasta sa fie una non-aderenta, va iesi bine atata vreme cat stapanesti metoda si intelegi principiile.
Apoi mai folosesc o spatula de silicon. E mai bine sa folositi asa ceva decat – sa zicem- o lingura de lemn pentru ca spatula de silicon ”razuieste” mai bine marginile, e cumva mai potrivita pentru aceasta operatiune.
Principiile pentru o papara perfecta
miscarea constanta
Secretul jumarilor de oua pufoase sta in prajirea lor moderata si in miscarea lor constanta, astfel incat ouale nu vor prinde nici o culoare si se vor gati constant.
controlarea temperaturii
Cand jumarile incep sa se inchege, devine prioritar sa controlam temperatura pentru a reusi sa mentinem textura aerata si lejera si sa nu ajunga sa fie prea gatite, moment in care isi schimba si gustul si aspectul si nu le schimba in bine. Cel mai usor mod de a controla temperatura este de a tine pe foc oala 90 de secunde si a o ridica de pe foc 30 de secunde, amstecand continuu si energic. Pare obositor dar nu dureaza mai mult de 4 minute la finalul carora avem un mic dejun delicios. Hai, curaj, nu mai e mult.
luarea de pe foc imediat ce sunt gata
Prajiti ouale doar pana incep sa se formeze portiuni coagulate pufoase moi si nu mai exista deloc ou lichid in tigaie (portiunile coagulate trebuie sa arate usor umede nu uscate). Imediat se scot din tigaie pentru ca continua sa se gateasca si e foarte usor de depasit momentul perfect in care puteau fi servite.
Oua jumari , parpara, paparada- reteta completa, cu video adaugat, in format printabil
Mai jos aveti reteta de oua jumari explicata pas cu pas, e in format printabil, o puteti tipari foarte usor, doar apasati butonul tipareste reteta. Si avem si reteta VIDEO, apropo, v-ati abonat la canalul meu Youtube? Nu? Atunci apasati aici si se rezolva intr-o secunda. Daca sunteti deja abonati, minunat – deja gatim impreuna retete noi in fiecare saptamana.

Oua jumari, papara, paparada
Reteta VIDEO
Ingrediente
- 5 ou
- 2 linguri smantana grasa sau lapte sau crema de branza
- sare
- piper
- 30 gr. unt nesarat
Mod de preparare
Pasul 1: pregatirea ingredientelor
- Sparge ouale intr-o oala sau tigaie.
- Se sareaza si se adauga unt.
Pasul 2: omogenizarea ingredientelor
- Se pune oala pe foc mediu.
- Folosind spatula de silicon, am amestecat constant si energic, razuind des cu latul marginile si baza oalei, pana cand ouale incep sa se coaguleze.
Pasul 3: definitivarea oualor jumari
- Se adauga crema de branza.
- Din acest moment, principala preocupare este controlarea temperaturii de gatire.
- Vom face acest lucru alternand gatirea pe foc pentru 90 de secunde, urmata de luarea de pe foc, pentru 30 de secunde.
- In tot acest timp, vom amesteca continuu, curatand permanent marginile si fundul oalei..
- Dupa aproximativ 4 minute, e gata.
Ouale sunt gata cand
- -nu mai exista deloc ou lichid in tigaie
- -aspectul jumarilor e usor umed. Daca arata uscat e deja prea gatit.
- Servim fierbinte, imediat luata de pe foc, daca o lasam in vasul in care am gatit-o, ea va continua sa se gateasca chiar si dupa ce nu mai e pe flacara.
Calorii si nutrienti
Si cum nu strica niciodata sa ne bucuram de mancare in siguranta, aflati aici cum se pot consuma ouale igienic si in siguranta.