O

Oua jumari, papara (cu video atasat)

Oua jumari, papara, paparada, o reteta simpla, perfecta pentru micul dejun, micul secret al acestei mancari este sa n-o gatesti prea mult. Gatit fix atat cat este nevoie, ouale jumari, papara are un gust usor, delicat, aerat, delicios.

oua jumari

Cand eram mica, nu eram deloc fanul acestei retete. Acum stiu si de ce, ouale erau nitelus cam prea gatite, deveneau cam gumate. Eu insumi le-am gatit asa pana l-am vazut pe Gordon Ramsay pe Youtube, procedand cu totul altfel decat faceam eu. I-am urmat indicatiile si a rezultat o papara delicioasa, cu textura delicata si aerata,o bunatate. De atunci numai asa o fac si iese perfect de fiecare data.

Sa va mai spun ca a trebuit sa ma documentez nitel in legatura cu termenii corecti? Am gasit confuzie de termeni chiar si in dex – ala online ca la ala fizic si, clar, mai serios mi-a fost lene sa ma duc sa verific. Acasa la mama nu era o diferenta evidenta intre papara si omleta si asta nu e o crima pana la urma, la ce vremuri traversam. Mama zicea ca face omleta dar, in fapt, dupa cunostintele mele de acum gatea oua jumari, omleta fiind gatita intreaga si nu amestecata continuu pe foc. Exista chiar o poveste comica in legatura cu asta, ai mei erau deja casatoriti de 20 de ani, mama ii gatea constant tatalui meu oua (deh, avem gaini si locuiam la curte) cam la fel sub forma de jumari si se trezeste tata dintr-o data sa reproseze ca nu i le face bine. ”Le tot rupi, las-o intreaga”, a adaugat cu un aer tragic. Fata mamei era comic-uluita, cum adica abia acum ii spune? Intr-un final, s-a facut pe voia stapanului casei si tot familionul s-a mutat  cu stiinta si mai ales cu nestiinta de la oua jumari la omleta.

Si daca tot vorbim de retete de jumari, vreau sa va recomand paparada cu creier si ceapa, delicioasa – normal daca va place creierul.

Oua jumari – cateva observatii

Tigaie sau oala ingusta cu pereti mai inalti?

Majoritatea oamenilor prepara ouale jumari in tigaie. Gordon Ramsay explica – si ii dau dreptate – ca in tigaie suprafata e mai mare si ouale se pot gati excesiv mai usor. Intr-o craticioara ingusta si inalta, de preferat non-aderenta, este foarte usor de controlat totul. Totusi chiar si in tigaie e controlabil pentru ca, in fond, trebuie sa avem grija la temperatura iar aceasta poate fi usor stapanaita prin alternanta pe foc – luat de pe foc. Dar in craticioara mi se pare si mai usor.  Nici macar nu este nevoie ca aceasta sa fie una non-aderenta, va iesi bine atata vreme cat stapanesti metoda si intelegi principiile.

Apoi mai folosesc o spatula de silicon. E mai bine sa folositi asa ceva decat – sa zicem- o lingura de lemn pentru ca spatula de silicon ”razuieste” mai bine marginile, e cumva mai potrivita pentru aceasta operatiune.

Principiile unor oua jumari perfecte

miscarea constanta

Secretul jumarilor de oua pufoase sta in prajirea lor moderata si in miscarea lor constanta, astfel incat ouale nu vor prinde nici o culoare si se vor gati constant.

controlarea temperaturii

Cand jumarile incep sa se inchege, devine prioritar sa controlam temperatura pentru a reusi sa mentinem textura aerata si lejera si sa nu ajunga sa fie prea gatite, moment in care isi schimba si gustul si aspectul si nu le schimba in bine. Cel mai usor mod de a controla temperatura este de a tine pe foc oala 90 de secunde si a o ridica de pe foc 30 de secunde, amstecand continuu si energic. Pare obositor dar nu dureaza mai mult de 4 minute la finalul carora avem un mic dejun delicios. Hai, curaj, nu mai e mult.

luarea de pe foc imediat ce sunt gata

Prajiti ouale doar pana incep sa se formeze portiuni coagulate pufoase moi si nu mai exista deloc ou lichid in tigaie (portiunile coagulate trebuie sa arate usor umede nu uscate). Imediat se scot din  tigaie  pentru ca continua sa se gateasca si e foarte usor de depasit momentul perfect in care puteau fi servite.

Oua jumari – reteta completa, cu video adaugat, in format printabil

Oua jumari, papara, paparada

Oua jumari explicate simplu in trei pasi
Salveaza pe Pinterest Tipareste reteta
Fel de reteta Aperitive si gustari
Bucatarie usoara
Cuvinte cheie jumari de oua, oua jumari, papara, papara de oua, scrob
Timp de pregatire 5 minutes
Timp de gatire 5 minutes
Timp total 10 minutes
Portii 2 portii
Calorii 157.3kcal
Author Laura

Reteta video

CategoriesRetete culinare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Menu