Cartofi umpluti la cuptor
O reteta rustica, simpla si delicioasa
Cartofi umpluti la cuptor

Oua coapte in cartofi, o retete culinara rustica, lejera, o mancare perfecta pentru o cina satioasa si simpla

oua coapte in cartofi

Oua coapte in cartofi este o reteta de mancare descoperita in cartea principesei Margareta, o reteta simpla si rustica a reginei Elena, mama regelui Mihai. O regina nefericita in latura sentimentala (caci mariajul cu regele Carol II a fot scurt si nefericit, nepotrivire de caractere probabil) dar iubita, apreciata si cautata de fiul sau, Mihai, de nora, Ana, si de nepoatele ei.

Va spun, este o reteta absolut delicioasa, o reteta pentru vreme rece afara, pentru seri vesele in familie sau dimineti creative in bucatarie.  Principesa Margareta o recomanda in special pentru copii.

Avantajul acestei retete?

Poate fi pregatita anticipat cu ceva vreme inainte, sa zicem ca la amiaza gatim friptura la cuptor, putem profita sa coacem si niste cartofi pe care sa-i pregatim dupa reteta ce v-o propun pentru cina.

Daca doriti inspiratie pentru alte idei de retete cu cartofi, vedeti aici.

Oua coapte in cartofi – reteta completa, printabila

Cartofi umpluti la cuptor

Oua coapte in cartofi

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
O reteta rustica, simpla si delicioasa
timp de pregatire 10 mins
timp de gatire 30 mins
timp total 40 mins
fel de mancare fel principal
bucatarie romaneasca
portii 4 portii
calorii 266 kcal

Reteta VIDEO

Ingrediente
  

  • 4 cartofi mari (caci trebuie sa fie cuprinzatori pentru umplutura)
  • 4 ou mici - ideale ar fi oua de prepelita
  • 50 gr. unt
  • 50 gr. branza Emmental, parmezan ras (sau orice branza preferati)
  • 2 lingurite arpagic taiat marunt - sau, indraznesc eu sa adaug, orice fel de verdeturi proaspete va plac
  • sare dupa gust
  • piper dupa gust

Mod de preparare
 

  • Incalzim cuptorul la 200 grade C.
  • Spalam si uscam cartofii, ii ungem cu nitel ulei sau unt si ii punem in cuptorul incins (pe o hartie de copt eventual) pentru o ora/ o ora si un sfert.
  • Cand sunt gata, ii scoatem din cuptor, ii lasam sa se raceasca nitel, eventual verificam ca sunt gata, “injunghiindu-i” cu o furculita.
  • Ne uitam unde e punctul de stabilitate al cartofului (ca sa stea drept in cuptor) si taiem varful, pe lungime. Scoatem miezul (eu am folosit un cutit de legume) si razuim inauntru, avand grija sa ramana o margine de cartof in interior- cam de un centimetru.
  • Intr-un bol, amestecam miezul scos din cartof cu untul si branza si-l indesam in invelisul din cartof. Eu una, avand niste cartofi mai mici, am pus direct doar unt si branza (burduf ca din aceea aveam atunci prin frigider) iar deasupra am varsat in gaura un ou mai mic. La mine a fost oul mic dar nu suficient asa ca s-a mai varsat nitel albus pe langa, no problem, esential este ca galbenusul si o mare parte din albus sa ramana ferm in scobitura cartofului.
  • Saram, piperam, cica mai putem adauga si nitica smantana (eu n-am pus ca n-aveam dar sunt convinsa ca nu poate face decat bine).
  • Punem deasupra capacelul pe care l-am taiat la inceput (eu nu l-am mai pus), cartofii umpluti reintroducem la cuptor pentru inca 8 – 10 minute pana se incheaga albusurile dar galbenurile raman moi.
  • Putem presara deasupra niste verdeata si sunt gata de savurat.

Nutrition

Serving: 100gCalories: 266kcalCarbohydrates: 26gProtein: 8gFat: 14gSaturated Fat: 9gCholesterol: 40mgSodium: 188mgPotassium: 891mgFiber: 5gSugar: 0gVitamin A: 460IUVitamin C: 24.6mgCalcium: 157mgIron: 7mg
Ai incercat reteta asta?Lasa o vorba si spune-ne parerea ta!

blank

 Delicioase!
CategoriesFără categorie
blank
Laura

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

Iubim comentariile, deci comenteaza

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.