Oua coapte in cartofi

Cartofi umpluti la cuptor
103 Shares

Oua coapte in cartofi, o retete culinara rustica, lejera, o mancare perfecta pentru o cina satioasa si simpla

oua coapte in cartofi

 

Oua coapte in cartofi este o reteta de mancare descoperita in cartea principesei Margareta, o reteta simpla si rustica a reginei Elena, mama regelui Mihai. O regina nefericita in latura sentimentala (caci mariajul cu regele Carol II a fot scurt si nefericit, nepotrivire de caractere probabil) dar iubita, apreciata si cautata de fiul sau, Mihai, de nora, Ana, si de nepoatele ei.

Va spun, este o reteta absolut delicioasa, o reteta pentru vreme rece afara, pentru seri vesele in familie sau dimineti creative in bucatarie.  Principesa Margareta o recomanda in special pentru copii.

Avantajul acestei retete?

Poate fi pregatita anticipat cu ceva vreme inainte, sa zicem ca la amiaza gatim friptura la cuptor, putem profita sa coacem si niste cartofi pe care sa-i pregatim dupa reteta ce v-o propun pentru cina.

Oua coapte in cartofi – reteta completa, printabila

 

Cartofi umpluti la cuptor
5 from 1 vote
Tipareste reteta

Oua coapte in cartofi

O reteta rustica, simpla si delicioasa

Tip de reteta fel principal
Bucatarie romaneasca
Timp de preparare 10 minutes
Timp de gatire 30 minutes
timp total 40 minutes
portii 4 portii
Autor Laura - www.casutalaurei.ro

Ingrediente

  • 4 cartofi mari (caci trebuie sa fie cuprinzatori pentru umplutura)
  • 4 oua mici - ideale ar fi oua de prepelita
  • 50 gr. unt
  • 50 gr. branza Emmental, parmezan ras (sau orice branza preferati)
  • 2 lingurite arpagic taiat marunt - sau, indraznesc eu sa adaug, orice fel de verdeturi proaspete va plac
  • sare dupa gust
  • piper dupa gust

Mod de preparare

  1. Incalzim cuptorul la 200 grade C.

  2. Spalam si uscam cartofii, ii ungem cu nitel ulei sau unt si ii punem in cuptorul incins (pe o hartie de copt eventual) pentru o ora/ o ora si un sfert.

  3. Cand sunt gata, ii scoatem din cuptor, ii lasam sa se raceasca nitel, eventual verificam ca sunt gata, “injunghiindu-i” cu o furculita.

  4. Ne uitam unde e punctul de stabilitate al cartofului (ca sa stea drept in cuptor) si taiem varful, pe lungime. Scoatem miezul (eu am folosit un cutit de legume) si razuim inauntru, avand grija sa ramana o margine de cartof in interior- cam de un centimetru.

  5. Intr-un bol, amestecam miezul scos din cartof cu untul si branza si-l indesam in invelisul din cartof. Eu una, avand niste cartofi mai mici, am pus direct doar unt si branza (burduf ca din aceea aveam atunci prin frigider) iar deasupra am varsat in gaura un ou mai mic. La mine a fost oul mic dar nu suficient asa ca s-a mai varsat nitel albus pe langa, no problem, esential este ca galbenusul si o mare parte din albus sa ramana ferm in scobitura cartofului.

  6. Saram, piperam, cica mai putem adauga si nitica smantana (eu n-am pus ca n-aveam dar sunt convinsa ca nu poate face decat bine).

  7. Punem deasupra capacelul pe care l-am taiat la inceput (eu nu l-am mai pus), cartofii umpluti reintroducem la cuptor pentru inca 8 – 10 minute pana se incheaga albusurile dar galbenurile raman moi.

  8. Putem presara deasupra niste verdeata si sunt gata de savurat.

 

 Delicioase!
103 Shares

Published by

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

Comments · 11

  1. Yum – I love potatoes, and that is a great way to turn them into an edible container! It looks wonderful and I am sure it tasted fabulous.
    Great job!

Leave a Reply

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.