Oua coapte in cartofi – cartofi umpluti cu branza si ou – Casuta Laurei
Oua coapte in cartofi, o retete culinara rustica, lejera, o mancare perfecta pentru o cina satioasa si simpla.

Oua coapte in cartofi este o reteta de mancare descoperita in cartea principesei Margareta, este simpla si rustica a reginei Elena, mama regelui Mihai. O regina nefericita in latura sentimentala (caci mariajul cu regele Carol II a fot scurt si nefericit, nepotrivire de caractere probabil) dar iubita, apreciata si cautata de fiul sau, Mihai, de nora, Ana, si de nepoatele ei.
Va spun, este o reteta absolut delicioasa, o reteta pentru vreme rece afara, pentru seri vesele in familie sau dimineti creative in bucatarie. Principesa Margareta o recomanda in special pentru copii.
Avantajul acestei retete?
Poate fi pregatita anticipat cu ceva vreme inainte, sa zicem ca la amiaza gatim friptura la cuptor, putem profita sa coacem si niste cartofi pe care sa-i pregatim dupa reteta ce v-o propun pentru cina.
Daca doriti inspiratie pentru alte idei de retete cu cartofi, vedeti aici.
Oua coapte in cartofi – reteta completa, printabila

Oua coapte in cartofi
Reteta VIDEO
Ingrediente
- 4 cartofi mari (caci trebuie sa fie cuprinzatori pentru umplutura)
- 4 ou mici – ideale ar fi oua de prepelita
- 50 gr. unt
- 100 gr. branza burduf
- 2 lingurite arpagic taiat marunt – sau, indraznesc eu sa adaug, orice fel de verdeturi proaspete va plac optional
- sare dupa gust
- piper dupa gust
Mod de preparare
Cum coacem cartofii la cuptor?
- Incalzim cuptorul la 200 grade C.
- Spalam si uscam cartofii, ii ungem cu nitel ulei sau unt si ii punem in cuptorul incins (pe o hartie de copt eventual) pentru o ora/ o ora si un sfert.
- Cand sunt gata, ii scoatem din cuptor, ii lasam sa se raceasca nitel, eventual verificam ca sunt gata, intepandu-i cu o scobitoare. Ii puteti folosi putin mai tarziu sau a doua zi.
Cum scobim cartoful pe interior pentru cartofi umpluti?
- Ne uitam unde e punctul de stabilitate al cartofului (ca sa stea drept in cuptor) si taiem varful, pe lungime.
- Scoatem miezul (puteti folosi fie un cutit de legume sau o lingurita, eu am folosit lingura de inghetata) si razuim inauntru, avand grija sa ramana o margine de cartof in interior- cam de un centimetru.
Preparam umplutura
- Intr-un bol, amestecam miezul scos din cartof cu untul si branza si-l indesam in invelisul din cartof. Eu una, avand niste cartofi mai mici, am pus direct doar unt si branza (burduf ca din aceea aveam atunci prin frigider). Se poate varia folosirea tipului de branza in functie de ce aveti in frigider si de preferintele personale. Mai puteti adauga, optional, arpagic si verdeata.
Asamblare
- Am indesat umplutura in fiecare scobitura de cartof, facand o adancitura in care sa pot plasa oul.
- Adaug in gaura un ou mai mic. La mine a fost oul mic dar nu suficient asa ca s-a mai varsat nitel albus pe langa, no problem, esential este ca galbenusul si o mare parte din albus sa ramana ferm in scobitura cartofului. De asemenea, puteti sa scapati de albusul prea lichid, trecandu-l printr-o sita deasa. Ouale de prepelita sunt cele mai recomandate totusi, sunt si mai mici, sunt foarte estetice si sanatoase.
- Saram, piperam daca mai e nevoie, cica mai putem adauga si nitica smantana (eu n-am pus ca n-aveam dar sunt convinsa ca nu poate face decat bine).
Gatire la cuptor – temperatura si timpul necesar
- Introducem cartofii astfel umpluti in cuptorul incins pentru circa 8 – 10 minute pana se incheaga albusurile.
- Durata coacerii poate varia in functie de cum vrem galbenusul – mai putin daca vrem galbenus moale si mai mult daca il vrem tare.
Servire oua coapte in cartof
- Putem presara deasupra niste verdeata si smanatana – fiecare cum doreste – sunt gata de savurat.
- Se servesc imediat.
Disclaimer
Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Delicioasa aceasta reteta de oua coapte in cartof, v-o recomand cu caldura!
Superb blogul tau! Iar reteta aceasta, mmm … o minunatie!
O zi minunata iti doresc!
Multam de vizita :))))O zi minunata si voua!!!
Yum – I love potatoes, and that is a great way to turn them into an edible container! It looks wonderful and I am sure it tasted fabulous.
Great job!
Thanks, Shelley!
arata superb ar putea fi o cina sau un mic dejun delicios
Gorgeous! I’m a sucker for potatoes and then you go and fill them with cheese and eggs? Delicious!
Yes, it is very tasty. :))) You have to keep a centimeter of potatoe as edges for filling.
Your potato dish looks so delicious, and your photos are amazing! Wonderful job on the challenge! Thanks for participating!
Arata delicios!
Ce buna idee! Cred ca incerc si eu acum ca a venit frigul Cartofii copti imi aduc mereu aminte de iarna la gura sobei 🙂
Yep, suntem in sezon :))))