Oua coapte in cartofi – cartofi umpluti cu branza si ou – Casuta Laurei

Oua coapte in cartofi, o retete culinara rustica, lejera, o mancare perfecta pentru o cina satioasa si simpla.

Oua coapte in cartofi

Oua coapte in cartofi este o reteta de mancare descoperita in cartea principesei Margareta, este simpla si rustica a reginei Elena, mama regelui Mihai. O regina nefericita in latura sentimentala (caci mariajul cu regele Carol II a fot scurt si nefericit, nepotrivire de caractere probabil) dar iubita, apreciata si cautata de fiul sau, Mihai, de nora, Ana, si de nepoatele ei.

Va spun, este o reteta absolut delicioasa, o reteta pentru vreme rece afara, pentru seri vesele in familie sau dimineti creative in bucatarie.  Principesa Margareta o recomanda in special pentru copii.

Avantajul acestei retete?

publicitate

Poate fi pregatita anticipat cu ceva vreme inainte, sa zicem ca la amiaza gatim friptura la cuptor, putem profita sa coacem si niste cartofi pe care sa-i pregatim dupa reteta ce v-o propun pentru cina.

Daca doriti inspiratie pentru alte idei de retete cu cartofi, vedeti aici.

Oua coapte in cartofi – reteta completa, printabila

Cartofi umpluti la cuptor

Oua coapte in cartofi

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
O reteta rustica, simpla si delicioasa
timp de pregatire 10 minutes
timp de gatire 1 hour 30 minutes
timp total 1 hour 40 minutes
fel de mancare fel principal
bucatarie romaneasca
portii 4 portii
calorii 266 kcal

Reteta VIDEO

Ingrediente
  

  • 4 cartofi mari (caci trebuie sa fie cuprinzatori pentru umplutura)
  • 4 ou mici – ideale ar fi oua de prepelita
  • 50 gr. unt
  • 100 gr. branza burduf
  • 2 lingurite arpagic taiat marunt – sau, indraznesc eu sa adaug, orice fel de verdeturi proaspete va plac optional
  • sare dupa gust
  • piper dupa gust

Mod de preparare
 

Cum coacem cartofii la cuptor?

  • Incalzim cuptorul la 200 grade C.
  • Spalam si uscam cartofii, ii ungem cu nitel ulei sau unt si ii punem in cuptorul incins (pe o hartie de copt eventual) pentru o ora/ o ora si un sfert.
  • Cand sunt gata, ii scoatem din cuptor, ii lasam sa se raceasca nitel, eventual verificam ca sunt gata, intepandu-i cu o scobitoare. Ii puteti folosi putin mai tarziu sau a doua zi.

Cum scobim cartoful pe interior pentru cartofi umpluti?

  • Ne uitam unde e punctul de stabilitate al cartofului (ca sa stea drept in cuptor) si taiem varful, pe lungime.
  • Scoatem miezul (puteti folosi fie un cutit de legume sau o lingurita, eu am folosit lingura de inghetata) si razuim inauntru, avand grija sa ramana o margine de cartof in interior- cam de un centimetru.
    cartof scobit de miez

Preparam umplutura

  • Intr-un bol, amestecam miezul scos din cartof cu untul si branza si-l indesam in invelisul din cartof. Eu una, avand niste cartofi mai mici, am pus direct doar unt si branza (burduf ca din aceea aveam atunci prin frigider). Se poate varia folosirea tipului de branza in functie de ce aveti in frigider si de preferintele personale. Mai puteti adauga, optional, arpagic si verdeata.

Asamblare

  • Am indesat umplutura in fiecare scobitura de cartof, facand o adancitura in care sa pot plasa oul.
  • Adaug in gaura un ou mai mic. La mine a fost oul mic dar nu suficient asa ca s-a mai varsat nitel albus pe langa, no problem, esential este ca galbenusul si o mare parte din albus sa ramana ferm in scobitura cartofului. De asemenea, puteti sa scapati de albusul prea lichid, trecandu-l printr-o sita deasa. Ouale de prepelita sunt cele mai recomandate totusi, sunt si mai mici, sunt foarte estetice si sanatoase.
  • Saram, piperam daca mai e nevoie, cica mai putem adauga si nitica smantana (eu n-am pus ca n-aveam dar sunt convinsa ca nu poate face decat bine).

Gatire la cuptor – temperatura si timpul necesar

  • Introducem cartofii astfel umpluti in cuptorul incins pentru circa 8 – 10 minute pana se incheaga albusurile.
  • Durata coacerii poate varia in functie de cum vrem galbenusul – mai putin daca vrem galbenus moale si mai mult daca il vrem tare.

Servire oua coapte in cartof

  • Putem presara deasupra niste verdeata si smanatana – fiecare cum doreste – sunt gata de savurat.
  • Se servesc imediat.

Disclaimer

Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Delicioasa aceasta reteta de oua coapte in cartof, v-o recomand cu caldura!

publicitate

Similar Posts

11 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apreciaza reteta




Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.