Organizarea – seria: 10 principii in bucatarie

Organizarea in bucatarie, un principiu de baza in gastronomie, o modalitate de a fi eficient, economic si relaxat in propria bucatarie.

organizarea

Ma tot gandeam de ceva luni la o serie pe care simt nevoia sa o scriu, asa ca un fel de concluzie dupa 10 ani de blogging culinar. Sunt lucruri pe care eu le-am constatat ca fiind importante, detalii care respectate imbunatatesc calitatea mancarii pe care o preparam si chiar calitatea vietii.  Poate vi se pare ca exagerez insa am asa…o senzatie ca pe masura ce vom povesti, imi veti da dreptate macar partial.

Nu vreau sa priviti aceste postari ca pe ceva didactic, in care eu predau si voi asimilati ci mai degraba ca pe ceva interactiv in care toti avem ceva de invatat si de perfectionat. Asadar m-as bucura ca acesta serie sa fie prilej de multe comentarii si schimb de experiente, nu de alta dar asa invatam cu totii.

Pentru prietenii virtuali ce ma viziteaza pe acest blog regulat, nimic surprinzator – principiul numarul 1 in viziunea mea este organizarea.

Organizarea in bucatarie – 5 pasi simpli, usor de urmat

Tine bucataria organizata.

Dupa ceva ani de cand manageriez propria casa, principiul meu a devenit minimalismul.

Uneltele

Eu nu sunt neaparat mare amatoare de gadgeturi (desi mai scap si eu fraiele) dar sotul avea o perioada cand aducea acasa orice unealta noua de gatit. Dupa o perioada, am constatat ca din toate uneltele din bucatarie pe care le aveam la indemana, foloseam doar circa 20% in mod regulat, restul doar ocupau loc inutil si ne aglomerau spatiul. Asa ca am trecut la o triere severa. Ce usurata m-am simtit dupa! Va indemn si pe voi  sa o faceti, macar la cateva luni.

Includ la lucruri de care trebuie sa scapati si ustensilele uzate, tin minte ca aveam doua – trei cutite cu varful rupt si cu maner ciobit, tot insistam sa le pastrez desi cand aveam nevoie de unealta de lucru, acele cutite erau ocolite automat. Abia peste cateva luni m-am indurat sa le arunc. Cred ca tendinta asta de a pastra tot (poate mai e nevoie o data de ele, nu?), este tendinta din vremurile  cand nu se gaseau prea multe dar acum, slava Domnului, avem de toate in magazine. Nu mai e cazul sa transformam casa in depozit de unelte pe care le folosim o data la an sau chiar mai rar.

Cand cumparati, urmariti calitatea. Asta poate cere ceva informare dar pe termen lung se merita.

Ingredientele

E de la sine inteles ca fiecare ingredient folosit in mod curent trebuie sa-si aiba locul lui in bucatarie. Viata este mult usurata astfel, nu mai pierzi vremea cautand una alta, le vei gasi mereu in acelasi loc. Pentru mine una, asta e foarte important, am multe ingrediente, in special am o gramada de condimente. Intr-o vreme, cand era mai mic, Andrei facuse o pasiune pentru….piper. Il manca ca pe bomboane. La inceput a fost amuzant dar mai apoi incepuse sa ma streseze, il doseam cu disperare pe ici pe colo, uneori uitam unde l-am pus, alteori il gasea fiu-meu si….il manca. Ajunsesem sa ma apuce nervii de fiecare data, cautand piperul, asa ca pot sa imi imaginez haosul in care se simte cineva care gateste in casa noua si nu stie unde sa caute un ingredient sau altul dar si relaxarea cuiva care stie ce are in camara si le pastreaza totdeauna la indemana.

Aratati si membrilor familiei care este locul fiecarui ingredient si obiect si insistati sa se obisnuiasca sa le puna la loc dupa ce le-au folosit. Apropo, asta este o regula buna de aplicat in intreaga casa, nu doar in bucatarie.

publicitate

Citeste reteta inainte.

Mie una, mai obsedata de control de felul meu, aceasta regula mi se parea de la sine inteles doar ca…am constatat ca multa lume nu citeste reteta inainte de a se apuca s-o prepare. Si, credeti-ma, nu e un moft.

In primul rand, dupa o perioada de practica in bucatarie, experienta va ajunge sa va ajute sa identificati retetele gresite, e drept pana ajungeti acolo, veti avea multe esecuri. Esecuri poti sa ai si daca ai reteta corecta dar nu aplici tehnicile de gatit corect sau uiti detalii cum ar fi sa folosesti ingredientele la temperatura camerei sau care ingrediente sunt mai bune aduse la temperatura camerei si care direct de la frigider.

In al doilea rand, reteta poate avea ingrediente ce nu le ai in casa sau poate include timpi de asteptare care sa te ia prin surprindere cand tu vrei sa ai mancarea gata in mai putin de jumatate de ora. De obicei, retetele sunt formulate cu pasii intr-o ordine destul de riguroasa dar daca aceasta rigurozitate lipseste, incercati voi sa va organizati cat mai eficient, incepand reteta cu ingredientele care se prepara intr-un timp mai mare si terminand cu identificarea timpilor morti si umplerea acestora cu o activitate care sa eficientizeze timpul de care dispui si sa te ajute sa termini fara stres toata treaba. Este drept multe din probleme nu exista daca te-ai obisnuit sa alcatuiestei un meniu al familiei si daca respecti cateva reguli de bun simt in finantele propriei case.

Si  totul incepe de la citirea retetei si cunoasterea precisa a ce trebuie sa faci ca sa ai la sfarsit o mancare gustoasa pe masa.

Pregateste ingredientele.

Cred ca toata lumea a remarcat la emisiunile culinare sau la retetele video de pe Youtube: orice reteta incepe cu prezentarea ingredientelor. De ce ai face si tu asta in bucatarie? Pentru ca nu vrei sa risipesti inutil energie, oprindu-te din gatit ca sa cauti nu stiu ce ingredient uitat, nu mai spun ca situatia devine presanta cand cauti acel ingredient fix cand reteta cere maxima atentie pentru a reusi. Pentru ca vrei sa te asiguri ca ai toate ingredientele inainte de a te apuca de gatit, nu vrei sa te apuci de facut un blat, sa mixezi zahar cu galbenusuri si abia atunci sa constati ca nu ai faina in camara. La cata risipa de energie si timp duce o astfel de constatare. Si totul poate fi evitat foarte simplu, pregatind ingredientele de la inceput ca sa le ai la indemana .

Tine bucataria curata cat timp gatesti.

Asta a fost unul din obiceiurile pe care le-am implementat cu destula dificultate.

De obicei, cand pregatim masa de zi ci zi sau pentru ocazii, folosim multe vase  si accesorii pentru gatit. In plus avem nevoie si de suprafata de lucru cat mai libera si neaglomerata. Cel mai simplu este sa iti impui sa aduni pe masura ce gatesti si sa te obisnuiesti sa faci curatenie pe parcurs. Va cere ceva mobilizare la inceput dar va va intra in reflex si, la un moment dat, o veti face aproape automat. Tocmai ai terminat de gatit pe un blat de lucru si ai pus mancarea a cuptor? Curata imediat blatul de lucru. Tocmai ai ramas cu vase murdare? Nu le lasa sa se aduna in chiuveta, spala-le imediat si pune-le la loc. Ei, uite aici eu sunt norocoasa, masina de spalat vase e de nadejde si ma mai scuteste din treaba.

Foloseste orice timp mort (ca tot vorbeam de timpi morti mai sus) din reteta pentru a aduna deranjul inevitabil care se produce in bucatarie cand gatesti. Desi pare dificil la inceput, cand preparatele vor fi gata, bucataria va straluci de curatenie iar tu te vei putea relaxa in voie. Ce alta motivatie mai buna exista?

De la sine inteles, obisnuieste-i si pe ceilalti membri ai familiei sa procedeze mai fel. Asta ar putea fi o sarcina chiar mai dificila decat sa te inveti pe tine insuti, stiu ce vorbesc, am un sot care gateste rar dar cand o face,  stiu sa ma pregatesc sufleteste pentru o curatenie in bucatarie ca dupa un taifun. Dar na, ce sa zic, ma bucur prea mult ca vrea sa gateasca ca sa mai comentez ceva.

Cam atat pe ziua de azi, dragii mei, voi cam ce aveti de impartasit in aceasta privinta?

Episodul urmator va fi despre ingrediente.

publicitate

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.