orez cu linte si ceapa rumenita mujadara reteta araba, levantina

Orez Mujadara este o reteta de inspiratie din Orientul Apropiat, un preparat ce stie sa imbine aromele si condimentele, asa cum doar bucatariile orientale stiu s-o faca.

Orez Mujadara

 

A trecut un car de ani de la ultima mea participare la provocarile Daring Kitchen. Am tot vrut sa ma reapuc….n-am nici o scuza ca n-am facut-o. E una din cele mai frumoase provocari la care am participat pana acum, poate pentru ca e internationala, poate pentru ca retetele invatate cu acest prilej au fost adevarate revelatii pentru mine. E timpul sa sterg praful din acest coltisor din Casuta Laurei si sa ma pun pe treaba. Luna aceasta la Daring Cooks, gazda este Sawsan de la chefindisguise.com, o palestinianca cu diploma in ortodontie, actualmente traind cu sotul in Arabia Saudita, pasionata de retetele Orientului Mijlociu pe care le caracterizeaza drept sanatoase si aromate. Tema lunii sunt…preparate din orez.

Dintre multiplele ei propunerile, am ales orez Mujadara pentru ca suna interesant si era fara carne.

A iesit o bunatate de mancare, amestecul de arome este de poveste. Chiar recomand, este minunata.

Daca vreti sa vedeti ce alte retete cu orez am mai gatit pe blog, dati un click aici.

Orez Mujadara – reteta completa, printabila

Orez Mujadara

Orez Mujadara

O reteta extrem de aromata si gustoasa, inspirata din bucataria savuroasa a Orientului Mijlociu
Salveaza pe Pinterest Tipareste reteta
Fel de reteta fel principal
Bucatarie araba
Cuvinte cheie orez mujadara, orez mujadara reteta vegana
Timp de pregatire 10 minutes
Timp de gatire 30 minutes
Timp total 40 minutes
Calorii 221kcal
Author Laura

Reteta video

Ingrediente

  • 300 gr. orez cu bob scurt
  • 200 gr. linte
  • 1 l apa
  • 1/2 lingurita chimion
  • 1 lingurita ienibahar
  • 1/2 lingurita coriandru uscat
  • 1/2 lingurita scortisoara
  • 1/4 lingurita cardamom
  • 1 1/2 lingurita sare
  • 1 ceapa mare feliata
  • 4 linguri ulei

Mod de preparare

  • Lintea o punem intr-o oala, adaugam patru cani de apa si o fierbem pana cand lintea se inmoaie si e gata. Eu am sarit peste etapa asta caci lintea mea din conserva era deja gatita.
  • Scurgem lintea, pastram apa in care a fiert.
  • Spalam orezul si il punem la inmuiat intr-un bol cu apa pentru un sfert de ora.
  • Intre timp, intr-o tigaie, sotam ceapa in ulei de masline pana se inmoaie si se rumeneste,
  •  Cu o paleta o scoatem din ulei, o punem intr-o sita sa se scurga iar in tigaie pastram uleiul in care am calit ceapa.
  • In oala in care am calit ceapa, peste ulei am pus lintea, orezul scurs de apa, toate condimentele, adaugam sare si doua cani din apa in care am gatit lintea sau puteti folosi pur si simplu apa obisnuita.
  • Asteptam sa dea in fiert si dam focul mai incet, gatind pana orezul absoarbe toata apa.
  • Amestecam cu o furculita.
  • Servim cu ceapa caramelizata.

Notes

  • Lintea, uscata fiind, poate varia la timpul de gatire in functie de cativa factori printre care vechimea. Desi variaza ca timp n-ar trebui sa dureze mai mult de o ora. Apa dura poate mari, de asemenea, timpul ei de gatire.
  • In ce priveste....care linte e .....maro aici am avut o dilema, eu
    una n-am vazut pana acum decat linte verde si linte rosie. Ma hotarasem sa folosesc linte verde dar mergand intr-un magazin, am vazut linte la conserva ce parea sa aiba culoarea bruna, am cumparat-o
    dar cred ca era totusi tot linte verde. In fine, pana la
    urma n-a mai trebuit sa fierb lintea si mancarea a fost gata mai repede, in plus a fost foarte buna 😀
Mujadara poate fi pastrata la rece, in frigider, pana la trei zile.

Orez Mujadara

CategoriesRetete culinare
  1. Pingback:Meniul săptămânii 20-26 martie | Economisim.info

  2. Pingback:Orez cu ceapa calita si linte Mujadara, delicioasa si aromata reteta araba/levantina – REȚETAR ONLINE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.