Orez in stil indian
Orez in stil indian, o reteta culinara vegana, cu ingrediente simple si la indemana. Poate fi servita ca atare sau ca garnitura alaturi de alte preparate.
Aceasta reteta de orez este un preparat foarte usor si gustos, foarte potrivit si pentru zilele de post. Ingredientele mi-au starnit curiozitatea, chimen cu orez…cum o fi asta. Mie una imi place foarte mult acest condiment. Si trebuie sa spun ca merge foarte bine cu orezul.
Later edit (2019) – dar dupa niste ani de explorare culinara, as putea spune ca, mai mult ca sigur, in reteta originara era chimionul, nu chimenul. Cele doua condimente seamana mult. Asa de mult incat, atunci cand am intrebat la un magazin naturist (unde angajatii chiar stiu multe), respectivii n-au prea stiut sa -mi spuna diferentele. Doar ca chimionul e cu o nuanta mai …picant decat chimenul.
Rezultatul a fost …………..
unul bun, mi-a placut, parca am simtit totusi lipsa cepei prajite. La urmatoarea tura, o sa incerc cu ceapa si va spun daca merita adaosul.
Click aici pentru mai multe retete din bucataria indiana
Daca este sa numesc la ce ar merge aceasta ca garnitura, prima varianta care imi vine in minte este pestele.
Daca vreti sa vedeti ce alte retete cu orez am mai gatit pe blog, dati un click aici.
Orez in stil indian – reteta completa, printabila
Orez in stil indian
Reteta VIDEO
Ingrediente
- 200 gr. orez cu bob lung
- 100 gr. mazare boabe
- 1 lingurita seminte de chimen proaspat macinate (in reteta originara nu se zdrobeau dar eu am preferat s-o fac; voi alegeti cum e mai convenabil)
- sare dupa gust
- 2 linguri ulei
Mod de preparare
- Reteta este in sine mai ampla, eu am redus mult din timpul de gatit, fierband in aparatul cu aburi atat orezul (asezat intr-o cuva speciala) cat si mazarea. Daca nu aveti steamer, fierbeti-le in doua oale separate
- Incepem prin spala orezul sub mai multe jeturi de apa, il scurgem si-l punem la fiert fie in steamer (ca mine), fie intr-o oala in care punem apa (la o ceasca de orez, punem trei cesti de apa) si sare. Intr-o alta oala, punem la fiert mazarea (eu am folosit mazare congelata) in apa cu sare.
- O data acestea fierte, am luat wok-ul (dar la fel de bine puteti folosi orice cratita – marime medie) si am pus la incins doua linguri de ulei, am adaugat chimenul proaspat zdrobit iar cand acesta incepe sa sfaraie, punem si orezul si amestecam constiincios.
- Saram dupa gust, mai adaugam nitica apa (nu mult, cam un sfert de ceasca de cafea, cat sa nu ramana orezul fara lichid), lasam sa fiarba mocnit inca cateva minute, avand grija sa amestecam des si sa verificam sa nu se evapore apa.
- Este randul mazarei: o adaugam si mestecam cu grija, mai adaugam putintica apa (tot maxim un sfert de cana) si lasam sa fiarba pana se evapora apa, mestecand finut (sa nu transformam orezul in terci) dar constiincios.
- Gata. Pofta buna!
Disclaimer
Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Laura si eu l-am incercat mai demult si mi-a placut :).